De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-274 Energienota omlaag de komende drie jaar?

Energienota omlaag de komende drie jaar?

Woensdag 2 oktober 2013

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaan de transportkosten voor gas en elektriciteit de komende drie jaar omlaag. Burgers en bedrijfsleven zouden over die periode een bedrag van 2.1 miljard Euro tegemoet kunnen zien. Dat betekent een lastenverlichting van ongeveer 50 Euro per jaar.

De lastenverlichting vloeit voort uit de beslissing van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) fors te snijden in de tarieven die Tennet, Gasunie en regionale netbeheerders in rekening mogen brengen.
Vooral het transport van stroom wordt goedkoper. De tarieven van regionale netwerkbedrijven als Alliander dalen de komende drie jaar elk jaar gemiddeld met 8%. Daarbovenop komt een tariefverlaging voor Tennet, de uitbater van het hoogspanningsnet, van 7%. In totaal gaat er dus elk jaar zo’n 15% vanaf.

Maar het mes gaat ook in de transporttarieven voor gas. Regionaal transport wordt 6,5% goedkoper en Gasunie mag jaarlijks ongeveer 5% minder vragen voor het uitbaten van het landelijke gasnet.

Ramp voor TenneT

De ingreep zal waarschijnlijk als een enorme schok komen voor de netwerkbedrijven. Toen de ACM in mei hintte op tariefverlagingen van bij elkaar 500 miljoen Euro, vielen de transportbedrijven al van hun stoel. Volgens een woordvoerder van netbeheerder TenneT komt het besluit dat de ACM vandaag bekend maakt extra hard aan omdat TenneT voor enorme investeringen staat in Nederland en Duitsland. Investeringen die geschat worden op bedragen tussen 40 miljard en 70 miljard Euro.

Onduidelijk is wat voor invloed het ACM-besluit heeft op de kapitaalbehoefte van Tennet. ‘De ACM houdt heel weinig rekening met de investeringen die wij moeten doen’, aldus de woordvoerder van TenneT.

De verlaging van de transportkosten zou een forse meevaller voor het kabinet Rutte zijn dat verantwoordelijk is voor een flinke lastenverhoging de komende jaren.

De tarieven kunnen volgens de ACM omlaag dankzij de lage rente. ‘Netbeheerders kunnen nu goedkoper aan kapitaal komen om te investeren’, zegt ACM-bestuurder Henk Don.Transportkosten beslaan gemiddeld een vijfde van de totale energiekosten.

De lagere transporttarieven komen boven op de daling van de gas- en stroomprijzen die handelaren voorzien, onder meer omdat sprake is van overcapaciteit.

Opbouw energieprijs

Opbouw energieprijs

We zien in bovenstaand diagram de verhouding tussen
gas en elektra (blauw), netwerk (rood), en belastingen en
allerlei duurzame heffingen (oranje).
Wat we de komende 5 jaar gaan zien is dat het blauwe
gedeelte, de prijs van gas en stroom inderdaad zakt,
met ongeveer 10% naar 34%, het rode gedeelte, de kosten
voor transport van gas en stroom zakt met 6% naar 12%
en het oranje gedeelte, alle duurzame heffingen, BTW en
energiebelastingen stijgt naar 64%.
Zo ziet de doorsnee energienota er voor de huishoudens in
2020 uit.
Alle prijsdalingen worden direct teniet gedaan door de
stijging van duurzame heffingen en energiebelasting.
Netto blijft er onder de streep een negatief getal over.
Dat betekent niets anders dan een ordinaire prijsstijging
voor energie.
De overheid vertelt u dit niet.

Afwachten

We zullen moeten afwachten of de prijsdaling van 50 Euro per jaar of 4,16 Euro per maand, werkelijk bij de burgers terecht komt, immers in voorgaande gevallen werd een prijsdaling volledig teniet gedaan door een stijging van de energiebelasting en allerlei duurzame heffingen.
Gezien de geldhonger van de overheid zal er ook dit keer wel weer een afroommechanisme worden gevonden.

We moeten niet vergeten dat per 1 januari a.s. de maandelijkse energienota ook weer met ongeveer 5 Euro omhoog gaat vanwege de stijgende duurzame heffingen die ook in de jaren daarna, tot zeker 2023, zal zorgen voor een extra lastenstijging voor de huishoudens van minstens 90 Euro per maand.

Het klinkt zo mooi, de transportkosten omlaag, de prijs voor gas en elektriciteit omlaag vanwege overproductie, maar tegelijkertijd gaan allerlei belastingen, BTW en duurzame heffingen omhoog.

Netto blijft er niets over.

Overigens heeft Koepelorganisatie Netbeheer Nederland al aangekondigd dat het mogelijk juridische actie gaat voorbereiden tegen het besluit van de ACM omdat de organisatie het niet eens is met het besluit. Netbeheer stelt dat investeringen in het net, onder meer nodig om de groene ambities te kunnen waarmaken, in het geding komen. Netbeheer Nederland en Tennet uiten dan ook forse kritiek.

“De inkomsten van netbeheerders gaan hierdoor omlaag en het maakt het lastiger om te investeren in het energienet”, zegt de woordvoerder van NN.

Hiermee wordt de bewering van de netbeheerders, dat de prijsstijgingen voor de huishoudens wel mee zullen vallen, gelogenstraft. Nu blijken burgers ineens wel aanzienlijk in de kosten van modernisering en uitbreiding van de netwerken mee te betalen want als we de komende drie jaar met z’n allen die 2.1 miljard Euro niet ophoesten wordt het lastiger om te investeren.