De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-276 Aldel krijgt overbruggingskrediet overheid

Aldel krijgt overbruggingskrediet overheid

Vrijdag 4 oktober 2013

Het Rijk en de provincie Groningen verlenen aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl een overbruggingskrediet van bijna € 8 miljoen. Daardoor blijven in elk geval voorlopig 800 banen behouden.

Het bestaan van Aldel is door de maatregel tot het eind van 2013 zeker gesteld en geeft het concern nieuwe kansen om te overleven. In een brief aan de Tweede Kamer maakte minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag melding van het overbruggingskrediet.

Als het krediet was uitgebleven, waren mogelijk 800 mensen in Groningen, de werknemers van Aldel en toeleveranciers van het bedrijf, hun baan kwijtgeraakt. De vakbonden zijn verheugd over het overbruggingskrediet.

Te hoge stroomtarieven
De toekomst van Aldel hing aan een zijden draadje door de te hoge stroomtarieven in Nederland, die veel hoger zijn dan in Duitsland. Het bedrijf heeft veel last van de lage aluminiumprijs en ondervindt concurrentie van met name Duitse bedrijven die goedkoper kunnen produceren dankzij goedkopere elektriciteit.

Bedrijf moet zelf investeren in toekomst
Het Rijk en de provincie staan ieder voor 50% garant voor de lening. Een voorwaarde is dat Aldel dit jaar nog een gedegen financiële uitwerking van hun plannen uitwerkt en presenteert. Uit die plannen moet ook blijken hoeveel het bedrijf zelf denkt te investeren in hun toekomst. De directie en aandeelhouder van Aldel hebben aangegeven bereid te zijn te willen investeren in een directe elektriciteitslijn tussen het bedrijf en Duitsland. De aluminiumsmelterij heeft de laatste jaren verlies geleden.

Profijt van lagere stroomtarieven vanaf begin 2014
Met het overbruggingskrediet kan Aldel vooruit tot eind dit jaar. Vanaf begin 2014 kan het bedrijf profiteren van lagere stroomprijzen, waardoor het de concurrentie met Duitse bedrijven beter aankan. Minister Kamp besloot onlangs dat grootverbruikers van elektriciteit in Nederland, waaronder Aldel, vanaf 1 januari 2014 een correctie tot 90% op de transportkosten voor elektriciteit krijgen. Duitse bedrijven krijgen deze korting al veel langer. Eerder werd ook bekend dat energie-intensieve bedrijven zoals Aldel per 1 januari 2014 een vergoeding krijgen voor de CO2 heffingen die ze moeten betalen. Voor het Delfzijlse concern levert dat € 7,8 miljoen op.