De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-278 Stop subsidies voor hernieuwbare energie

Stop subsidies voor hernieuwbare energie

Vrijdag 11 oktober 2013

Er moet een eind komen aan de subsidies voor hernieuwbare energie. Dat was vrijdag in Brussel de eensgezinde boodschap van de bestuurders van tien van de grootste Europese energiebedrijven.

Tien van Europa’s grootste energiebedrijven, waaronder het Nederlandse GasTerra, vrezen het ergste voor de elektriciteitsvoorziening in de EU. Door versnippering van de markten, grootschalige subsidies voor duurzame opwekking en interventies door de politiek is de prijs voor elektriciteit in Europa twee keer zo hoog als in de VS.

De bedrijven zijn samen goed voor de helft van de Europese elektriciteitscapaciteit.

De ceo’s waarschuwden in Brussel dat industrieën uit Europa zullen vertrekken. Ook zijn blackouts onafwendbaar doordat de energiebedrijven niet meer investeren. “We zijn niet meer kredietwaardig”, zei de ceo van het Duitse RWE, de Nederlander Peter Terium.

Door de verstoringen die ontstaan door subsidies voor duurzame opwekking van energie in landen als Duitsland. In Spanje en Italië is overcapaciteit ontstaan waardoor ook bestaande investeringen niet meer rendabel zijn. Verder ontbreekt het aan prikkels voor nieuwe investeringen doordat het systeem van CO2-beprijzing (ETS) niet functioneert.

Inmiddels worden elektriciteitscentrales die op gasturbines draaien in hoog tempo in de mottenballen gelegd. Daardoor is al 50.000 megawatt uit de markt genomen en de verwachting van consultant Cap Gemini is dat dat binnenkort zal verdubbelen. ‘Dat zijn honderd klassieke kerncentrales’, aldus ceo Gérard Mestrallet van het Franse GDF Suez, één van de initiatiefnemers voor het offensief van de energiereuzen, waar ook het zweedse Vattenfall en het Duitse EON aan meedoen.

De groothandelsprijs van energie is sinds het begin van de grote recessie in 2008 gehalveerd, terwijl de prijzen voor consumenten en bedrijven zijn gestegen door nieuwe heffingen en belastingen. Meer dan de helft van de energieprijs in Europa wordt door de politiek bepaald. In de Verenigde Staten is dat circa 10%.

Het is duidelijk dat onder dit soort omstandigheden een bedrijf als TenneT geen cent bij elkaar krijgt om in een netwerk te investeren.