De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-281 Een op vijf huishoudens worstelt met energienota

Een op vijf huishoudens worstelt met energienota

Maandag 14 oktober 2013

Eén op de vijf Nederlandse huishoudens vreest de komende maanden de energierekening niet meer te kunnen betalen. Onder hen zijn vooral huurders en mensen met een laag inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal.

Dat zijn ruim 1.5 miljoen huishoudens.

Eenzelfde percentage, 20 procent van de 1061 ondervraagde huishoudens, verwacht binnenkort op andere uitgaven te moeten bezuinigen om de energierekening te kunnen blijven betalen.

Milieu Centraal deed dit onderzoek in het kader van de Week van de Energierekening, waarin het samen met onder meer de Woonbond en de Vereniging Eigen Huis voorlichting geeft over de energierekening en stimuleert om energie te besparen. Begin oktober maakte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nog bekend dat de energierekening de komende jaren fors zal dalen omdat de transporttarieven omlaag kunnen. Dit scheelt een gemiddeld huishouden ongeveer 50 euro per jaar.

Maakt u zich over de forse prijsdaling die de ACM aankondigde geen illusies.
De komende jaren gaan allerlei energieheffingen en duurzame toeslagen zo omhoog dat een verlaging  van de transporttarieven een sigaar uit eigen doos is. Zo gaat de transportheffing op 1 januari a.s. met 4.3% omlaag terwijl de energieheffing om de windmolens te kunnen betalen met 5% stijgt.

Nederland stevent af op Duitse toestanden waar op dit moment 800.000 Duitse huishoudens van energie zijn afgesloten omdat ze de maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen vanwege allerlei energiebelastingen en duurzame heffingen.
Ook in Duitsland gaat de heffing op 1 jan. a.s. weer omhoog om de windmolens te kunnen laten draaien. De verwachting is dat dan 1 miljoen Duitse huishoudens de maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen.

Zie ook Energienota omlaag de komende drie jaar?