De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-282 Radioactiviteit bij aardwarmte Koekoekspolder

Radioactiviteit bij aardwarmte Koekoekspolder

Maandag 14 oktober 2013

Het aardwarmteproject in de Koekoekspolder in IJsselmuiden ligt stil omdat één van de putten verstopt is met lood- en zoutdeeltjes. In de looddeeltjes is radioactiviteit gemeten.

De direct omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd, aldus projectleider Radboud Vorage. Er is geen risico dat omstanders in aanraking komen met radioactieve straling, stelt Vorage. De straling kan niet door de ijzeren buizen komen. Het is het eerste geothermieproject in het land waar radioactieve straling is aangetroffen. “Het was voor ons dan ook een onaangename verrassing”, zegt Vorage. Sinds een jaar wordt warm water van een diepte van twee kilometer opgepompt. Via een warmtewisselaar worden er kassen van drie tuinbouwbedrijven mee verwarmd.

Het project ligt sinds eind juni stil, in eerste instantie alleen om te bekijken wat de verstopping veroorzaakte. Het bedrijf dat metingen kwam doen vroeg echter of eerder al gemeten was naar radioactieve straling, zoals bij boringen in gas- en oliewinning niet heel ongewoon is. “Toen die camera er uit kwam, gaf die een verhoogde straling aan”, vertelt Vorage.
Monsters werden opgestuurd naar een instituut in Petten, zodat nu bekend is om welke stoffen het gaat. Het zijn zogeheten NORM-stoffen, ook wel LSA, wat staat voor Lage Specifieke Activiteit. Het gaat om natuurlijke radioactiviteit die alleen bij ophoping van het materiaal meetbaar is. Het radioactieve materiaal stroomt niet door de buizen in de kassen.

Het project ligt voorlopig stil tot de tuinders toestemming krijgen de verstopping mogelijk met behulp van chemicaliën te verwijderen.

Krijgen we nu ook een actiegroep Radioactiefvrij IJsselmuiden? Een radioactiefvrije Provincie misschien?

Het project ligt al bijna 5 maanden stil.

Heeft men in de tussentijd geprobeerd het nieuws onder de pet te houden?

De hoeveelheid straling wordt vervolgens razendsnel door ECN gebagatellisseerd.

Hallo Milieudefensie, Ritsema, komt er maar in.

Hoe zit het met de chemicaliën die straks gebruikt gaan worden om de bronnen te ontstoppen?
Wat is de samenstelling van die chemicaliën?
Als u zich net zo druk maakt als bij schaliegas is er een hoop werk te doen.