De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-290 Groene windmolendroom van Energie-U spat uiteen

Groene windmolendroom van Energie-U spat uiteen

Donderdag 31 oktober 2013

Een dag na het uiteenspatten van het windmolenproject Lage Weide likt initiatiefnemer Energie-U de wonden. Bij het door particulieren opgerichte energiebedrijf dat uitvoering moest geven aan de windmolenwens van het collegebestuur, dreunt „de klap van de gemeente” nog na.

Stuit de komst van het Houtense windmolenpark al vanaf het begin op veel verzet, in Utrecht kunnen tegenstanders opgelucht ademhalen: het plan voor de realisatie van zes windmolens – elk 150 meter hoog – op de Lage Weide werd dinsdag van tafel geveegd. Een domper voor initiatiefnemer Energie-U.
Aan de ene kant verenigden zich wethouders Hans Spigt van de PvdA, Victor Everhardt van D66 en Jeroen Kreijkamp van dezelfde fractie als tegenstanders van het park, terwijl GroenLinks-wethouder Mirjam de Rijk, partijgenoot Frits Lintmeijer en wethouder bij de PvdA Gilbert Isabella de komst van de windmolens maar al te graag gerealiseerd zien worden. Uiteindelijk gooide de PvdA de handdoek in de ring:

Samen met D66 kwam de partij tot de visie dat de windmolens met onvoldoende steun vanuit de Utrechtse burger niet doorgedrukt moeten worden.

Daarmee is een meerderheid van de raad tegen.

Tienduizenden uren hebben vrijwilligers van Energie-U in het windmolenproject gestoken, net als anderhalve ton van particulieren en bedrijven. Door de resolute opstelling van D66 en PvdA, die onvoldoende draagvlak zagen, is gisteren de strijd beslist tussen Energie-U en bewonersvereniging Buren van Lage Weide, in het voordeel van de laatste.

„De politiek vindt het ongelooflijk lastig om een moeilijke boodschap te brengen”, concludeert Saskia Kluit, voorzitter van Energie-U. „Niet duurzaamheid staat op nummer 1, maar draagvlak”, hekelt ze D66. „En er komen verkiezingen aan.”

Vanavond komen de leden bij elkaar om van de vereniging een coöperatie te maken. „We maken er een feestelijke bijeenkomst van”, belooft de website. Ongetwijfeld zal de verloren lobby om de zes windmolens op Lage Weide de avond domineren, en de wonden gelikt worden.
Energie-U’s ’tegenhanger’ in de windmolenarena, de Buren van Lage Weide, trokken aan het langste eind. Volgens voorzitter Jan Sakko waren de afgelopen jaren een gevecht bergop.

„Energie-U zat in het comfortabele kamp een verlengstuk van GroenLinks te zijn, dat direct haar wethouder De Rijk mocht bedienen.”

„Ik ben helemaal op. Fantastisch nieuws, ik had het niet verwacht, het overviel me”, zegt Sakko over het politieke besluit dat gisteravond uit de lucht kwam vallen. Eerder op de dag bleek het college nog uiterst verdeeld: drie wethouders tegen en drie voor. Zij hadden de gebundelde zienswijzen al gezien, een 94 pagina’s tellende inventarisatie die overloopt van kritiek, en waar citaten als deze eruit springen: „Ik houd de gemeente aansprakelijk voor elke vorm van leed dat direct of indirect het gevolg is van dat besluit of de uitvoering daarvan door derden.”