De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-292 Brussel wil af van energiesubsidies

Brussel wil af van energiesubsidies

Maandag 4 november 2013

De Europese Commissie wil paal en perk stellen aan ongebreidelde subsidiëring van duurzame stroom in Europa. Die werkt marktverstorend, waardoor de kosten om elektriciteit te produceren hoger uitvallen dan nodig. Dat is de strekking van twee rapporten van de Commissie over de energiemarkt, die morgen verschijnen.

‘De meeste subsidiestelsels stammen uit de tijd dat duurzame energie nog in de kinderschoenen stond. Ze moeten worden aangepast om de kosten voor de energiegebruiker binnen de perken te houden’, schrijft de Commissie.

Vooral de snelle opmars van zonne- en windenergie in Duitsland werkt verstorend. Het leidt geregeld tot een overaanbod van groene stroom, dat soms zelfs leidt tot negatieve stroomprijzen. Traditionele gas- en kolencentrales staan hierdoor steeds vaker stil. Ook in de landen rond Duitsland, waaronder Nederland.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil de rapporten eerst bestuderen, maar herkent wel de problemen die de Commissie schetst. ‘Als iedere lidstaat zijn eigen systeem behoudt en nieuwe barrières opwerpt, dan breken we de interne markt langzaam af’, zegt de bewindsman in een reactie.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

De nu lopende subsidiereeks voorkomt de komende 10 jaar geen prijsstijgingen voor de Nederlandse huishoudens, integendeel.

De prijs voor energie zal mede door belastingen en duurzame heffingen om de subsidies te kunnen betalen tot 2020 oplopen tot € 1200 per jaar. Dat betekent € 100 per maand per huishouden extra bovenop de energierekening, tenzij de Europese Commissie per direct alle subsidies, ook de lopende, bevriest.

Zie ook het rapport van de Groene Rekenkamer, Windenergie in Nederland, Kosten en Baten