De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-293 Windmolens in Nederland niet brandveilig

Windmolens in Nederland niet brandveilig

Woensdag 6 november 2013

De 1900 windmolens in Nederland zijn onvoldoende beveiligd tegen brand. En in geval van brand is de brandweer niet altijd in staat om hulp te verlenen. Dat zeggen experts tegen BNR, naar aanleiding van de dood van twee onderhoudsmonteurs in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat.

Brandveiligheidsexpert Frank Butterman:”Als er een brand uit zou breken als gevolg van oververhitting of kortsluiting zijn er genoeg brandbare materialen in de vorm van olie en smeermiddelen.”

De monteurs vonden de dood nadat brand uitbrak in de windturbine waar ze aan het werk waren. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, wordt nog onderzocht door zowel de politie, brandweer als de Arbodienst. Duidelijk is dat de brandveiligheid van de turbines niet optimaal is, beaamt brandveiligheidsexpert Frank Butterman van AF-X Fire Solutions.
Maar niet alleen aan het brandveilig maken moet meer gebeuren. Ook moet het personeel beter getraind worden hoe om te gaan met noodsituaties. Want de 1900 windmolens in ons land zijn vaak hoger dan een flink flatgebouw en nauwer dan een liftschacht. De opleidingseisen die gelden voor windmolens in de off shore industrie moeten ook gaan gelden voor de geplande en huidige windmolens op het land.

Zie ook: Windmolens onvoldoende beveiligd tegen brand

PvdA wil opheldering over veiligheid windmolens

John Kerstens (PvdA): “Ik vind dat we als Tweede Kamer verplicht zijn om daar serieus naar te kijken”.