De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-296 Forse invoerheffing op glas Chinese zonnepanelen

Forse invoerheffing op glas Chinese zonnepanelen

Donderdag 28 november 2013

De Europese Unie heeft een invoerheffing gelast op glas voor zonnepanelen uit China, die kan oplopen tot 42,1 procent. Daarmee moet een einde komen aan de toestroom van goedkope, zwaar gesubsidieerde producten vanuit China naar Europa. De heffing gaat per direct in en geldt in ieder geval voor 6 maanden met een eventuele verlenging naar 5 jaar.

Volgens de EU lijden Europese producenten ”aanmerkelijke schade” door de Chinese prijsdumping, waarbij het glas onder de kostprijs op de markt wordt gebracht.

Het instellen van de invoerheffing is een eerste gevolg van een onderzoek dat Brussel in februari begon na klachten van Europese producenten die samen goed zijn voor een kwart van de Europese markt.

Die markt heeft volgens de EU een omvang van minder dan 200 miljoen euro. Chinese producenten voerden hun marktaandeel volgens Brussel op van 6,2 procent in 2009 naar 28,8 procent in 2012.

Zes maanden

De overheden van de EU-lidstaten hebben zes maanden de tijd om te beslissen om de voorgestelde tijdelijke heffingen, die tussen 17,1 en 42,1 procent komen te liggen, vast te leggen voor vijf jaar. De tarieven kunnen nog wijzigen als ze voor langere tijd worden ingevoerd.

Gedurende het onderzoek sloot de EU een voorlopige overeenkomst met de Chinese overheid over een minimumprijs en een volumelimiet voor de zonnepanelen die vanuit het land worden geëxporteerd. Desondanks wordt Zhejiang Jiafu Glass het maximumtarief opgelegd en kan Xinyi PV Products een heffing van 39,3 procent tegemoet zien.