De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-297 Duitsers, Belgen en Nederlanders leveren onderdelen voor Gemini-windparken

Duitsers, Belgen en Nederlanders leveren onderdelen voor Gemini-windparken

Donderdag 28 november 2013

Windparkontwikkelaar Typhoon Offshore heeft contracten afgesloten voor de levering van stroomkabels, monopiles en de verbindingsstukken die gebruikt zullen worden voor het offshore windproject Gemini.

De monopiles worden geleverd door het Duitse bedrijf EEW en het Nederlandse Sif uit Roermond. Het Belgische bedrijf Smulders Hoboken uit België levert de transitiestukken, die de verbinding vormen tussen de fundaties en de turbines.

EEW (Erndtebrücker Eisenwerk) en Sif leveren ieder 75 monopiles. Volgens woordvoerder Marcel van den Berg gaat het om “de grootste monopiles ooit”, met een lengte van 65 meter, een diameter van 7 meter op het breedste punt en een gewicht van 850 ton per stuk. De transitiestukken, met een gewicht van 300 ton per stuk, worden alle 150 geleverd door Smulders Projects Belgium.

Volgens projectdirecteur Peter Boon, die dinsdag tijdens het congres North Sea Energy in Rotterdam vertelde over de voortgang van het project, zijn inmiddels ook contracten afgesloten voor levering van de stroomkabels die tussen de parken en de aansluiting op land gelegd moeten worden. De naam van de kabelleverancier mocht hij echter niet noemen, omdat het om een beursgenoteerde onderneming zou gaan. Heel groot is de keus aan beursgenoteerde bedrijven die actief zijn op de markt voor offshore stroomkabels niet. De grootste kabelleverancier ter wereld is het Italiaanse beursgenoteerde Prysmian, maar bijvoorbeeld ook het Franse Nexans is een beursgenoteerde onderneming.

Het zal gaan om 220 kV-wisselspanningskabels, vertelde Boon dinsdag. “Qua afstand zou je kunnen denken aan een DC-kabel [gelijkspanning, red.], maar in ons geval bleek het na het nodige rekenwerk vergelijkbaar te zijn qua verliezen, en de wisselstroomkabel is dan toch wat meer bewezen technologie.”

Met de contracten voor monopiles, transitiestukken en kabels is Typhoon weer een stap verder op weg naar wat het grootste offshore windpark in Nederlandse wateren moet worden. Gemini (600 MW) bestaat feitelijk uit twee identieke parken van 300 MW, Zee-Energie en Buitengaats. Voor het project is Van Oord de hoofdaannemer voor alles van fundaties tot aan het onshore hoogspanningsstation, terwijl Siemens verantwoordelijk is voor levering en plaatsing van de turbines. Beide partijen zijn ook minderheidsaandeelhouder, net als Typhoon zelf.

Sinds de zomer is het Canadese Northland Power meerderheidsaandeelhouder van het project. De laatste vergunningen moeten ook nog helemaal rond komen, iets wat Van den Berg verwacht voor december.