De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-299 Accountant onderzoekt gedrag gedeputeerde Moens

Accountant onderzoekt gedrag gedeputeerde Moens

Donderdag 12 december 2013

Er komt een onderzoek naar de gang van zaken rond Albert Moens, een overleden gedeputeerde uit Noord-Holland. Terwijl hij bestuurder was, werd hij ook betaald voor werkzaamheden voor het inmiddels failliete Econcern, bleek gisteren. Een forensisch accountant moet nu onderzoeken „of de belangen van de provincie hiermee zijn geschaad”, meldde de provincie Noord-Holland vanmiddag.

Mogelijk is Moens vaker in de fout gegaan. Gedeputeerde Staten, het provinciebestuur, sluiten niet uit dat „ook andere dossiers uit de periode waarin de heer Moens gedeputeerde was, in het onderzoek moeten worden betrokken”. Het onderzoek moet uiterlijk komende zomer klaar zijn.

Moens (GroenLinks) was van 2003 tot 2008 lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Hij overleed in augustus van dit jaar. Econcern ging in 2009 failliet.

Berkhout beloofde Moens mooie functie
In de brief verwijst het college naar een passage in het rapport waaruit blijkt dat Moens, gedeputeerde van 2003 tot  mei 2008, al in 2007 bij directeur Dirk Berkhout van Econcern polste of hij een rol zou kunnen krijgen binnen Darwind. Berkhout sprak toen met Moens af dat als Darwind in Nederland zou gaan produceren (lees: de provincie Noord-Holland voldoende financiële steun aan Darwind zou verlenen, in welk geval Darwind bereid was om de productie in Nederland te laten plaatsvinden), Moens leiding zou kunnen gaan geven aan de windactiviteit op holding niveau.

Enig gedoe voorkomen
In het rapport van de curatoren staat ook een mail afgedrukt van Moens aan directeur Dirk Berkhout van Econcern gedateerd op 4 juli 2008 en verzonden vanaf zijn privé-mailadres. Ook hieraan refereert het college. Uit de mail blijkt dat Moens vanaf januari van dat jaar al 21 dagen voor het bedrijf had gewerkt en daar 25 duizend euro voor wilde factureren. Hij stelde de directeur hierin het volgende voor: ‘om ooit enig gedoe te voorkomen (oh, werkte hij al voor Econcern, enz) stel ik voor deze werkdagen te boeken op de maand juli.’

We zijn benieuwd of de heer Dirk Berkhout, ex manager bij Econcern, en nu in dienst van Typhoon, daar dezelfde omkooppraktijken hanteert. Die vallen buiten het onderzoek dat de curatoren van Econcern hebben verricht.

We zijn benieuwd welk Tweede Kamerlid hierover vragen stelt aan de minister die 4.5 miljard euro op de plank klaar heeft liggen voor Typhoon.

Wie is er in Den Haag omgekocht, in Groningen misschien iemand die betrokken is geweest bij het verlenen van de vergunningen voor de Gemini windparken? Iemand bij Siemens wellicht?
Kortom, de vragen voor de minister zijn niet zo moeilijk om te formeren.