De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-302 Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl is failliet

Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl is failliet

Maandag 30 december 2013

Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl is failliet. Vanmiddag wordt het faillissement aangevraagd. Het personeel werd vanmorgen om half elf ingelicht nadat energiebedrijf Eon even daarvoor het leveringscontract had ontbonden. Velen zijn triest maar zagen het faillissement aankomen.

Aldel verkeerde al enige tijd in grote moeilijkheden. Het bedrijf heeft te maken met een lage prijs van aluminium op de wereldmarkt en ondervindt concurrentie van met name Duitse bedrijven die goedkoper kunnen produceren dankzij goedkopere elektriciteit.

De aluminiumsmelter kreeg in oktober nog een overbruggingskrediet van bijna acht miljoen euro van het Rijk en de provincie Groningen. Maar deze investering kon het bedrijf niet meer redden.

Door het faillissement komen ruim 350 medewerkers op straat te staan. Daarnaast verwacht FNV Bondgenoten dat er honderden arbeidsplaatsen bij toeleveringsbedrijven van Aldel verdwijnen.

Zie ook: Aldel krijgt overbruggingskrediet van overheid

Werknemers Aldel protesteren op Binnenhof

en vooral deze:

Aldel in zwaar weer met de grootste concentratie windmolens in Nederland om de hoek

Minister Kamp betreurt het faillissement

Minister Henk Kamp van Economische Zaken betreurt het dat het ”ondanks jarenlange inspanning van het bedrijf zelf, de provincie Groningen en het Rijk niet gelukt is om Aldel een nieuwe toekomst te geven”.

”Het is een teleurstelling dat banen voor Groningen en Nederland nu verloren gaan”, zei de minister vanmiddag.
Minister Kamp moet zich voorbereiden op nog meer faillissementen als hij zijn huidige windenergiebeleid doorzet met tienduizenden extra werklozen tot gevolg.
Over de HSL, JSF en Betuwelijn is jarenlang gesteggeld over de prijs van totaal 12 miljard terwijl de minister met een pennenstreek 18 miljard beschikbaar stelt als extra subsidie voor windenergie. De rekening daarvan komt bij bedrijven en particuliere huishoudens te liggen, bovenop alle subsidies die de afgelopen jaren al verdeeld zijn.
Als gevolg hiervan zullen er meer bedrijven failliet gaan. De minister denkt de hogere energiekosten te kunnen compenseren door lagere netwerktarieven voor de bedrijven in rekening te brengen.

Een vergelijkbare regeling in Duitsland wordt door de Europese Commissie gezien als ongeoorloofde staatssteun. Door de starheid van deze minister zal de Nederlandse economie nog flinke klappen krijgen waarna hij zich zoals gewoonlijk onthutst en verbaasd zal afvragen hoe het zover gekomen is.

Gedeputeerde van Mastrigt heeft boter op het hoofd

Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt heeft tonnen boter op het hoofd. „Dit is vreselijk, onbegrijpelijk. Een zeer zware dreun,” stamelde ze hypocriet.

Onzin natuurlijk, want ze weet drommels goed dat het Groningse beleid om de provincie vol te zetten met windmolens sterk heeft bijgedragen aan de ellende bij Aldel. Dank zij windenergie wordt energie voor huishoudens en bedrijven onbetaalbaar.

Alle Provinciebestuurders in het land mogen bij zichzelf te rade gaan of ze dit sloopbeleid van minister Kamp nog langer moeten volgen. Zij allen zijn mede schuldig aan dit menselijk drama, waar goed lopende bedrijven de nek wordt omgedraaid vanwege de idioot hoge energiebelastingen en allerlei duurzame heffingen om windenergie te kunnen betalen.

Schamen

U moet zich diep schamen. Denk daaraan als u weer volgevreten en lachend op de nieuwjaarsreceptie en met het gezicht wit van de poedersuiker staat op te scheppen over uw succesvolle provinciale duurzame beleid.

Intussen wachten we met spanning af welk groot bedrijf het vertrek uit Nederland aankondigt omdat ze niet meer met buitenlandse bedrijven kunnen concurreren vanwege de idioot hoge energieprijzen.

De energietransitie schept duizenden banen……maar vernietigt er tienduizenden.