De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2014-002 Gedwongen stillegging kerncentrale RWE Duitsland was illegaal

Gedwongen stillegging kerncentrale RWE Duitsland was illegaal

Donderdag 16 januari 2014

De verordening waarmee de Duitse deelstaat Hessen in 2011 de uitschakeling van de kerncentrale Biblis (2.407 MW) gelastte, was illegaal. Dit heeft de Duitse Raad van State afgelopen dinsdag 14 januari bepaald in een zaak die was aangespannen door stroomgigant RWE. Volgens de hoogste Duitse bestuursrechters was er geen wettelijke basis voor de maatregel.

Na het reactorongeluk in het Japanse Fukushima werden de acht oudste Duitse kerncentrales op last van de overheid uit bedrijf genomen. RWE wil na zijn overwinning in het proefproces schadevergoeding eisen. De verplichte stillegging van de centrales zou getuigen van een onbetrouwbare overheid (eerder was het plan om de levensduur van nucleair te verlengen) met financiële schade als gevolg.

Volgens berichten in de Duitse pers zouden de stroomconcerns schadeclaims ter waarde van EUR 15 mrd euro kunnen indienen. Of en in welke mate de overheid een schadevergoeding moet betalen aan RWE is nog niet door de rechter besloten, dit moet worden besloten op basis van de huidige uitspraak.