De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel229-2011 Kopzorgen aardwarmteproject IJsselmuiden

Kopzorgen aardwarmteproject IJsselmuiden

Woensdag 13 juli 2011

Het boren naar aardwarmte in de Koekoekspolder gaat gewoon door, maar het faillissement van een van de drie afnemers – komkommerkweker Ambo Valentes – zorgt wel voor de nodige kopzorgen. “De drie hadden hun nek uitgestoken door garant te staan voor afname.”

Dat nu een van hen afhaakt is vervelend en vooral triest, zeker als je de oorzaak bekijkt”, zegt wethouder Pieter Treep namens de gemeente Kampen in Dagblad De Stentor. Hij refereert aan de EHEC-affaire die het bedrijf uiteindelijk nekte. “Ik moet de eigenaren een groot compliment maken. Doordat compensatie uit Den Haag uitblijft, kunnen zij niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Zij wilden echter niet teren op hun leveranciers en hebben uiteindelijk zelf de stekker eruit getrokken. Sterk.”

Voorlopig heeft het faillissement geen gevolgen voor het geothermieproject, aldus projectleider Vorage. “De financiering is geregeld. De tuinders hebben hun deel bijgedragen en dat staat los van de bedrijven.” Ook kan Vorage de warmte deze winter prima kwijt bij de twee overgebleven deelnemende tuinbouwbedrijven: “‘s Winters was ruim meer warmte nodig dan ik kon leveren. Nu ik de warmte over twee bedrijven kan verdelen, hoeven zij deze winter minder bij te stoken.”

Maar als de lente aanbreekt en de warmtevraag daalt, zou Vorage in de knel kunnen komen. Dan heeft hij niet genoeg afnemers om zijn aardwarmte aan te kunnen leveren. “Dan is er mogelijk een overschot -en dat is niet goed voor mijn exploitatie.” Maar nu is Vorage nog niet op zoek naar een nieuwe tuinder om deel te nemen in het project. Hij hoopt op een doorstart van Ambo Valentes. “Het is een prima tuin. Wanneer daar weer activiteiten worden ontplooid, is er warmte nodig. En dan liggen er in principe afspraken.”

Het faillissement van één van de deelnemende bedrijven is niet het enige hoofdbreken waarmee de projectleider kampt. In twee aardwarmteprojecten nabij Pijnacker kwam met het warme water gas en olie naar boven. Die putten zijn inmiddels stil gelegd en er wordt gebroed op een oplossing. In de Koekoekspolder zou geen olie of gas op moeten borrelen, maar dat hadden deskundigen in de regio Den Haag ook niet verwacht. Het Aardwarmtecluster in de Koekoekspolder volgt de ontwikkelingen op de voet: “We moeten de ondernemers ondersteunen en zoveel mogelijk leren van die projecten.” Vorage heeft in de Koekoekspolder alvast extra geologisch onderzoek laten doen en wacht nu op de analyses. De projectleider is voorzichtig optimistisch: “We hebben geen aanwijzingen dat het er slecht uit ziet.”

Inmiddels lijkt de eerste boring in de Koekoek positief te verlopen. “We zitten inmiddels op 1800 meter diepte. Ik wil niet op de muziek vooruit lopen, maar de voortekenen zijn goed. Over een aantal weken, als we de pompen gaan aansluiten, weten we meer.”