De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel244-2011 Nieuwe houtsnippercentrale Delfzijl gaat stroom leveren voor 120.000 huishoudens

Nieuwe houtsnippercentrale Delfzijl gaat stroom leveren voor 120.000 huishoudens

Donderdag 28 juli 2011

De nieuw te bouwen energiecentrale van BioEnergieCentrale Delfzijl heeft een vermogen van 49 Megawatt en gaat stroom leveren aan 120.000 huishoudens.

Afvalhoutsnippers

De energie wordt geproduceerd uit gerecyclede afvalhoutsnippers. Ballast Nedam heeft een opdracht ontvangen voor de bouw van de energiecentrale, een contract van 48 miljoen euro. Het bedrijf bouwt de centrale in samenwerking met het Duitse Areva Renewables en het Finse Metso Power Oy.

Afvalverbranding

Medio 2013 wordt de centrale in gebruik genomen. In Nederland wordt momenteel ongeveer 90 megawatt aan houtgestookte energie geleverd door vier centrales, die meestal gekoppeld zijn aan afvalverbrandingsinstallaties. BioEnergieCentrale Delfzijl is een dochteronderneming van Eneco.

De redactie van Fibronot.nl heeft wat vragen

Waar komt in de toekomst al dat hout vandaan?
Gezien het feit dat er aan de lopende band biomassacentrales worden gebouwd die op afvalhout draaien moet worden gevreesd dat er op termijn schaarste ontstaat met de nodige prijsstijgingen tot gevolg.

Het nieuwe consortium rond BioMCN bijvoorbeeld, dat vergevordere plannen heeft voor de bouw van een biobrandstoffabriek in Delfzijl waar per jaar anderhalf miljoen ton afvalhout voor nodig is en deze nieuwe faciliteit van Eneco doen een enorme aanslag op het afvalhout in het noorden van Nederland.

We zien de tekorten en gigantische prijsstijgingen nu al optreden bij de co-producten die biomassavergisters bijmengen. De eerste biomassavergisters die vanwege de tekorten en hoge prijs van de co-producten niet economisch verantwoord meer kunnen draaien, gaan al dicht.
De redactie van Fibronot.nl vreest dat het niet lang zal duren voordat de eerste afvalhout biomassacentrales ook hun deuren gaan sluiten omdat het afvalhout schaars gaat worden en de prijs de pan uitrijst.

Essent en Delta hebben recent ook al de deuren van diverse centrales gesloten omdat de bedrijfsvoering niet rendabel meer is. Volgt Eneco over enkele jaren?

Eventuele hout-tekorten moeten vervolgens uit het buitenland komen. In hoeverre is dat transport CO2 neutraal? We lezen namelijk alleen maar de CO2 besparing die de productie oplevert.