De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel260-2011 Toenemende kritiek op het Nederlandse bedrijf Buchanan Renewable Energies in Liberia

Toenemende kritiek op het Nederlandse bedrijf Buchanan Renewable Energies in Liberia

Zaterdag 13 augustus 2011

Het Nederlandse bedrijf Buchanan Renewable Energies (BRE) in Liberia krijgt met toenemende internationale kritiek te maken over de manier waarop het bedrijf met zijn aandeelhouder Vattenfall, Liberia in hoog tempo van zijn duurzame energiebronnen berooft, waarbij de bevolking in volstrekte armoede achtergelaten wordt.

Klachten van honderden kleine boeren in Liberia over de praktijken van Buchanan Renewable Energies beginnen aandacht te krijgen in enkele EU landen. Een enkele boer die volledig aan de grond zit en wiens familie niets meer te verliezen heeft, opent de beerput.
Volledig berooid en vanwege het missen van zelfs de minimale dagelijkse levensbehoeften is voor enkele organisaties aanleiding om aan de bel te trekken.
Enkele Duitse organisaties trekken zich de erbarmelijke levensomstandigheden van honderden kleine boeren in Liberia aan die het slachtoffer zijn geworden van de praktijken van Buchanan Renewable Energies die hen van hun land heeft beroofd.
De Duitse organisaties plaatsen grote vraagtekens bij de handelswijze van grootaandeelhouder Vattenfall dat in Berlijn een biomassacentrale stookt met houtchips die uit Liberia komen.

Terwijl de inwoners van Berlijn er letterlijk warm bijzitten in hun huis met voldoende verlichting dankzij de houtchips, moeten miljoenen inwoners van Liberia elke vorm van elektriciteit ontberen.
Alleen enkele wijken in de hoofdstad Monrovia worden dagelijks een paar uur  van elektriciteit voorzien die wordt opgewekt door een 4 megawatt diesel generator van het enige staats elektriciteitsbedrijf in Liberia. Als die tenminste niet defect is.

Jaren oude plannen van Buchanan Renewable Energies om zelf elektriciteit op te wekken in een eigen centrale zijn nog steeds niet uitgevoerd.
Ondanks een lening van $ 112 miljoen die BRE in 2008 van een Amerikaanse investeerder kreeg voor de bouw van een met houtchips gestookte elektriciteitscentrale met een capaciteit van ongeveer 35 megawatt, is BRE nog steeds niet met de bouw begonnen, ondanks beloftes dat de centrale al in december 2010 operationeel zou zijn.
Begin 2011 kreeg BRE zelfs een tweede lening van $ 94 miljoen voor de bouw van een tweede centrale, maar niemand weet de status van deze tweede centrale die ook op houtchips gestookt moet worden.

Inmiddels worden Buchanan en Vattenfall ervan beschuldigd alle houtchips voor lucratieve bedragen te exporteren naar landen als Duitsland, Zweden, Noorwegen, Engeland en andere EU landen.
Vattenfall heeft in diverse Europese landen 3 grote biomassacentrales staan die op houtchips gestookt worden. Het bedrijf heeft er dus alle belang bij om zoveel mogelijk houtchips naar Europa te vervoeren in plaats van ter plaatse in Liberia op te stoken. Het zou de redactie van Fibronot.nl niets verbazen als uiteindelijk ook in een  NUON centrale in de Eemshaven houtchips uit Liberia worden gestookt.

Gezien de enorme capaciteitsuitbreiding van de apparatuur die de rubberbomen tot houtchips moet verwerken is het zelfs aannemelijk om te veronderstellen dat ook de NUON centrale in Eemshaven deze houtchips gaat bijstoken.

Het onderzoek over Buchanan Renewable Energies is met behulp van plaatselijke informanten nog in volle gang.
De redactie van Fibronot.nl heeft gemeend er een eigen pagina op deze website aan te wijden.
Lees verder op http://fibronot.nl/buchananrenewables.php .