De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel288-2011 Solland Solar: “We maken de mooiste zonnepanelen op de markt”

Solland Solar: “We maken de mooiste zonnepanelen op de markt”

Dinsdag 20 september 2011

Het Nederlands-Duitse bedrijf Solland Solar staat sinds juli dit jaar op eigen benen. De producent van zonnecellen en zonnemodules  gaat eind 2011 een nieuwe generatie innovatieve modules op de markt zetten genaamd Sunweb. Uiteindelijk wil Solland zich ook richten op geïntegreerde zonne-energie-installaties.

Solland Solar is daarvoor naarstig op zoek naar nieuwe investeerders en samenwerkingspartners. CEO Henk Roelofs: “Onze ambitie om snel te groeien is onderwerp van gesprek met potentiële investeerders, die voornamelijk afkomstig zijn uit Azië”.

Nieuw geld

Roelofs ziet na de management buy-out uit Solar alleen maar uitdagingen. Roelofs: “Nu we eigen benen staan, zijn we flexibeler in onze deals. Ook kunnen we investeerders een beter voorstel doen. Ze kunnen nu een (minderheids) belang nemen in ons bedrijf en hoeven ons niet compleet over te nemen”.

Principe-afspraak

Solland Solar is op zoek naar nieuw geld om haar Sunweb-module serieus in de markt te zetten.  Zowel met Europese als Aziatische partijen worden gesprekken gevoerd. Roelofs heeft goede hoop dat er op de korte termijn een principe-afspraak uit kan rollen met een ‘zeer gerespecteerde partij’ in de industrie. Roelofs: “Deze week ben ik in China voor een aantal gesprekken. Dit zijn vervolggesprekken van eerdere gesprekken die we hebben gevoerd toen Solland Solar nog onderdeel van Delta was. Er is een kans op een principe-afspraak hoewel ik daar nu niet teveel over kan zeggen”.

Sunweb-module

De Sunweb-module onderscheidt zich op een aantal vlakken van andere producten in de markt. Ten eerste wordt er volgens Roelofs meer energie (tot 10 procent meer) gegenereerd op hetzelfde oppervlakte. Ten tweede passen er meer cellen op een Sunweb-module, waardoor het aantrekkelijk is om toe te passen bij daken van (kleinere) kantoren en woningen. Tenslotte wordt het product in de markt gezet als een ‘solar design’ product (‘mooiste zonnepaneel op de markt’). In de nabije toekomst kan het opgewekte vermogen nog substantieel verhoogd worden door het toepassen van innovaties. Dit kan leiden tot 20 a 30% meer kWh per paneel. De keuze voor andere componenten betekent niet dat de productie van de Sunweb-modules duurder is dan de concurrerende modules. Roelofs: “Sterker nog, doordat we de modules op grote schaal produceren, kunnen we de modules goedkoper produceren dan de ‘standaard’ modules in de markt”.

Ambitie

In 2012 gaat Solland Solar voor 20 megawatt aan Sunweb-modules produceren.  Daarnaast gaat Solland Solar ook ‘traditionele’ modules produceren om haar schaal verder te vergroten. Op welke schaal deze worden geproduceerd, durft Roelofs nu niet te zeggen. Roelofs: “De komende twee kwartalen zijn enorm belangrijk voor ons. Naast investeerders zijn we ook op zoek naar een locatie om een tweede fabriek te gaan bouwen. Heerlen zou wel onze voorkeur hebben”. Daarnaast genereert het bedrijf inkomsten door licenties van haar patenten te verkopen aan andere partijen.