De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel289-2011 Vrees ongelukken bij komst windmolens Ecofactorij

Vrees ongelukken bij komst windmolens Ecofactorij

Woensdag 21 september 2011

,,Het is niet de vraag of er vliegongelukken zullen gebeuren, maar wanneer”, zo heeft de raadsman van vliegveld Teuge uitgesproken tegenover de Raad van State.

De Raad van State bekijkt het plan om vijf 150 meter hoge windturbines op de Ecofactorij te bouwen. De rechtbank in Zutphen haalde een streep door de bouwvergunning omdat er binnen 5100 meter van de aanvliegroute van vliegveld Teuge geen hogere bouwsels dan 100 meter mogen worden gebouwd. Althans dat bouwverbod staat in een landelijke luchtvaartregeling, aldus S. Bisschoff van de Rijksluchtvaartdienst. De gemeente Apeldoorn is van mening dat het bouwverbod nog niet kan worden toegepast zolang de provincie Gelderland nog geen Luchthavenbesluit voor Teuge heeft genomen. Apeldoorn beschouwt die 5100-meterregel als een richtlijn waar kan worden afgeweken als er voldoende garanties voor de vliegveiligheid kan worden gegeven. Daarom heeft de gemeente de zaak nu voorgelegd aan de Raad van State.

Apeldoorn heeft het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) een onderzoek laten doen, en daaruit zou blijken dat de risico’s voor het vliegverkeer acceptabel zijn. Maar volgens Bisschoff van Rijkswaterstaat is het NLR-rapport helemaal niet zo positief over het Apeldoornse windmolenplan. ,,Het NLR stelt dat de risico’s voor het vliegverkeer tussen acceptabel en niet-acceptabel liggen. Het gaat erom dat er voor Teuge een risico voor de luchtvaartveiligheid bijkomt, terwijl het landelijke beleid er juist op gericht is de luchtvaartveiligheid te verbeteren”, zei Bisschoff. Ook vliegvelddirecteur M. de Groot is fel gekant tegen het windmolenplan. Zij vreest dat het vliegveld in financiële problemen zal komen omdat vliegtuigen Teuge gaan mijden. Ook vreest zij dat helikopters van de politiediensten en de luchtmacht minder zullen gaan vliegen en zelfs zullen gaan uitwijken. De gemeente Apeldoorn vindt het vreemd dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar de Rijksluchtvaartdienst onder valt, niet eerder aan de bel heeft getrokken. Woordvoerder Bisschoff erkent dat er lang onderhandeld is. ,,Wij gingen uit van lagere windturbines en sinds 2009 is de regelgeving veranderd en konden wij geen bouwverbod meer afdwingen.”

Ook omwonenden hopen dat de Raad van State definitief een streep haalt door het windmolenplan. De zaak is deze week voorgelegd. De Raad van State doet over zes tot twaalf weken uitspraak.

Windmolens op de Ecofactorij
Zo zou het windmolenpark op de Ecofactorij er uit moeten zien.
Gezicht vanaf de A50 richting klaverblad Beekbergen