RSSXML                  Fibronot op de smartphone en op de iPad

zoeken op fibronot.nl

Nieuwsartikel290-2011

 

Oxfam Novib luidt noodklok over race om land

Donderdag 22 september 2011

Oxfam Novib publiceert vandaag het nieuwe rapport Land and Power. Het rapport behandelt de mondiale strijd om vruchtbare landbouwgrond en de groeiende wereldwijde handel hierin. Deze ontwikkeling gaat vaak ten koste van de arme, lokale bevolking die zonder enig overleg hun huizen en broodwinning verliezen – soms met geweld – zonder dat daar enige compensatie tegenover staat.

Uit het Oxfam Novib-rapport Land and Power blijkt dat sinds 2001 niet minder dan 227 miljoen hectaren land zijn verkocht of verpacht in grote land-contracten, vooral aan internationale investeerders. Het gebrek aan openheid en de geheimzinnigheid waarmee deze landovereenkomsten worden omringd, maken het moeilijk om precieze cijfers te bemachtigen. Tot nu toe zijn 1.100 overeenkomsten, met een totale grootte van 67 miljoen hectaren, uitgebreid onderzocht en ontdubbelt. De helft daarvan ligt in Afrika, en beslaat een gebied bijna zo groot als Duitsland. Deze gegevens zijn afkomstig van het Land Matrix Partnership waar Oxfam onderdeel van is.

De directeur van Oxfam Novib, Tom van der Lee zegt: "De ongekende snelheid waarmee landdeals worden gesloten en de daarmee samenhangende groeiende strijd om land verslechteren de situatie voor velen van de armste mensen in de wereld. Investeerders negeren de mensen die op dat land wonen en er voor hun bestaan afhankelijk van zijn. In de slechte gevallen worden bewoners verdreven van huis en haard, verliezen zij hun middelen van bestaan.”

De redactie van Fibronot.nl vindt het een gemiste kans dat Oxfam geen aandacht besteedt aan BioShape.

Een Nederlands bedrijf dat in Tanzania misstanden begaat spreekt mensen meer aan dan de in het rapport genoemde buitenlandse bedrijven.

Echter, mogelijke investeerders voor een doorstart van het failliete BioShape kunnen met de volgende uitspraak van Oxfam Novib hun voordeel doen:

"Nederlandse bedrijven, banken en pensioenfondsen dienen zich in te spannen om iedere betrokkenheid bij landjepik te voorkomen."

Lees hier het Oxfam Novib rapport Land and Power