De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel300-2010 Koreanen actief in wind op Noordzee

Koreanen actief in wind op Noordzee

Dinsdag 23 november 2010

Koreaanse bedrijven gaan een belangrijke rol spelen bij de aanleg van hoogspanningsnetten die windmolenparken op de Noordzee moeten verbinden met elkaar en met het vasteland. Een overeenkomst daartoe werd vandaag gesloten in Den Haag.

De Koreaanse onderneming Korwind verwerft een minderheidsbelang in het Nederlandse Typhoon Offshore, dat in verscheidene West-Europese landen betrokken is bij de aanleg van windparken in de Noordzee. Typhoon heeft in Nederland een belang van 30 procent in de twee windmolenparken, die worden gebouwd ten noorden van Schiermonnikoog en die samen groot genoeg worden om 660.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Typhoon Offshore ziet zichzelf als de springplank van de Koreaanse industrie naar windenergie op zee in Europa. Volgens Dennis Lange, medeoprichter van Typhoon, zullen er de komende jaren zoveel windparken gebouwd worden, dat de Europese industrie niet aan alle vraag kan voldoen.

Typhoon wil binnen tien jaar vijf tot tien offshorewindparken realiseren. Volgens Lange komt via de nieuwe Koreaanse aandeelhouder meer werkkapitaal ter beschikking. De topvrouw van Korwind, Hee Jin Eun, zegt dat het bedrijf via Typhoon de Koreaanse toeleveranciers toegang wil bieden tot de groeiende groene industrie in Europa.