De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel300-2011 SUN Biofuels jatropha project in Tanzania opgeschort

SUN Biofuels jatropha project in Tanzania opgeschort

Dinsdag 4 oktober 2011

Een ambitieus biodiesel project in het district Kisarawe dreigt te mislukken. SUN Biofuels dat meer dan 8000 hectare grond van districts officials kreeg toegewezen zit diep in de problemen en heeft alle medewerkers naar huis gestuurd om op nader bericht te wachten.

Medewerkers en tijdelijke werknemers van SUN Biofuels vertelden aan de lokale pers in Dar es Salaam dat vorige week op 30 september het werk op de jatropha plantages tot stilstand is gekomen.
Managers van SUN Biofuels brachten meer dan 300 medewerkers op de hoogte en betaalden hun laatste lonen uit, met de mededeling dat ze thuis maar op nadere instructies moesten wachten en zich niet meer op de plantages mochten vertonen.

Sommige medewerkers van de Britse firma vertelden dat ze gehoord hadden dat het hele jatropha project is verkocht aan een investeerder, maar niemand wist te vertellen welk bedrijf de nieuwe eigenaar was.

Een van de medewerkers die zichzelf Saidi Mohammed noemt, vertelde dat al het personeel werd opgeroepen, een ontslagbrief kreeg waarin geen reden voor het ontslag werd gegeven.

Hij zei dat het management van SUN Biofuels had beloofd om een aantal medewerkers weer in dienst te nemen zodra de financiële positie van het bedrijf het toeliet. De slechte financiële positie was er de oorzaak van de werkzaamheden op de plantages op te schorten.

Verschillende medewerkers uitten hun afschuw over het falende jatropha project. Het is nu al de tweede keer in amper drie jaar dat buitenlandse ondernemingen afzien van hun jatropha projecten.

Het Nederlandse BioShape verliet in november 2009 ruim 34.000 hectare plantage in het district Kilwa, waarbij de schuld op de wereldwijde recessie werd afgeschoven….

Voordat de werkzaamheden in Kilwa werden gestaakt had BioShape 100 medewerkers permanent in dienst en maakte het bedrijf gebruik van ongeveer 700 dagloners.

Pogingen om de directeur van Sun Biofuels, Richard Morgan, te spreken te krijgen mislukten omdat hij in het buitenland zou zijn, maar een functionaris van het bedrijf zei dat de werkzaamheden tijdelijk zijn opgeschort vanwege de droogte.

Een lokale ambtenaar zei:
“De bomen zijn door de droogte ernstig aangetast zodat SUN Biofuels niet langer kon doorgaan met het betalen van salarissen en medewerkers moest ontslaan.” De ambtenaar weigerde zich te legitimeren en ontkende beschuldigingen van ontslagen medewerkers dat het district SUN Biofuels van het jatropha project heeft afgehaald.

SUN Biofuels had opties op 20.000 hectare grond maar slaagde er uiteindelijk in om slechts 8000 hectare in handen te krijgen van 11 dorpen met een bevolking van meer dan 11.000 mensen.
De inwoners van de dorpen Marumbo, Paraka, Kidugalo, Kului, Mtakayo, Vilabwa, Mitengwe, Mzenga ‘A’, Muhaga, Mtamba en Chakaye hadden ermee ingestemd hun land af te staan aan SUN Biofuels in ruil voor allerlei beloften.

Zo beloofde SUN Biofuels in maart 2010 nog aan de bevolking van de 11 dorpjes dat het bedrijf 1500 inwoners, 15 % van alle inwoners, als werknemer in dienst zou nemen.

Het dorpje Muhaga gaf in februari 2010 1000 hectare grond aan SUN Biofuels, maar heeft nooit één cent tegemoetkoming gehad.
In plaats daarvan schreef SUN Biofuels een officiële brief naar de dorps autoriteiten met de mededeling dat vanaf 15 maart 2010 niemand van de inwoners meer over het nieuwe land van SUN Biofuels mocht lopen.
“Door middel van deze brief en om een goede relatie te onderhouden, geven wij u drie weken van te voren, effectief 23 februari 2010, de volgende boodschap: Vanaf 15 maart 2010 is het een ieder verboden zich binnen het gebied van de bevoegdheden van SUN Biofuels te bevinden. Bij overtreding zal SUN Biofuels geweld moeten gebruiken en overtreders moeten arresteren.”
Aldus luidde de inhoud van de brief die op 24 februari 2010 ondertekend was door de Human Resource Officer van SUN Biofuels, M. Timbo.

Dorpelingen van verschillende dorpen hebben bij SUN Biofuels geprotesteerd tegen de blokkade. Ze zeggen dat hen de toegang tot hun enige waterbron is ontnomen en dat ze hun kortere weg naar de dorpjes om hen heen niet meer kunnen gebruiken om familie te bezoeken. “Als het bedrijf zijn dreigementen uitvoert, zullen we lijden als we om het gebied heen moeten trekken,” zegt het dorpshoofd van Mtamba, die in maart 2010 de brief met dreigementen nog niet ontvangen had.

Bekijk hier een video over de klachten van de bevolking en zie hoe ze hun land verloren waar hun voorouders begraven liggen en dat ze al eeuwen in bezit hadden, hoe ze door Sun Biofuels voor de gek zijn gehouden, hoe ze tot de bedelstaf veroordeeld zijn.
Bovenstaande link schakelt door naar de Guardian. De video duurt 6 min 47 sec.

Aanvankelijk hadden districtsambtenaren verteld dat de dorpen een vergoeding van $ 480.000 hadden gekregen, maar onderzoekers van de Ardhi Universiteit in Dar es Salaam hadden vastgesteld dat SUN Biofuels niet meer dan $ 180.000 aan de dorpelingen heeft betaald. Over en weer putten politici en districtsambtenaren zich in allerlei bewoordingen uit over hoe netjes SUN Biofuels alles had betaald.
Het lijkt op hetzelfde verhaal als bij BioShape dat ook zogenaamd niet wist dat het overgrote deel van de betaling in de zakken van corrupte politici en ambtenaren is verdwenen.

Een derde Europees bedrijf, de rechtsopvolger van SEKAB, verkeert ook in moeilijkheden en slaagt er niet in om haar suikerriet plantages in Bagamoyo in te richten waardoor er geen bioethanol kan worden geproduceerd.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

Wat is nieuw?

Dezelfde smoezen waarmee het personeel van SUN Biofuels naar huis werd gestuurd hebben we eerder gehoord.

Dezelfde beloftes aan dorpelingen, ze werden voor de gek gehouden, zowel door BioShape als door SUN Biofuels.

Dezelfde problemen met betalingen aan districtsambtenaren, die hun handen in onschuld wassen en zeggen dat alles netjes is betaald.

Het blijkt voor de zoveelste keer dat de jatropha hype die over ons neerdaalde dankzij bedrijven als BioShape en SUN Biofuels, niets anders dan een sterk verhaal is geweest om investeerders te laten denken dat ze in vloeibaar goud investeerden.
Jatropha is, net als andere planten, een plant die niet zonder water kan en beslist niet op schrale grond groeit, zoals de heren van BioShape en SUN Biofuels ons wilden doen geloven.

Het is duidelijk, het jatropha sprookje is definitief uit.

Met de naderende ondergang van SUN Biofuels is het faillissement van deze sector nu wel duidelijk aangetoond. Investeerders zijn huiverige geworden na de zoveelste mislukking rondom jatropha….

Of, zoals de toenmalige directeur Business Unit New Energy van Eneco, de heer Ton Meijer in 2008 al zei: “jatropha is een interessante plant, maar ik zie niet hoe het als business case haalbaar zou zijn. Van principes kun je niet eten.”

Over de complete mislukking die Jatropha heet zijn veel rapporten geschreven. Eentje willen we er u niet onthouden: The Extraordinary Collapse of Jatropha as a Global Biofuel