De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel301-2010 Oud-bestuurders Econcern worden mede-eigenaar van windparken Bard

Oud-bestuurders Econcern worden mede-eigenaar van windparken Bard

Dinsdag 23 november 2010

De Duitse windparkbouwer Bard, die met een miljardensubsidie van de Nederlandse overheid twee offshore windparken boven Schiermonnikoog gaat bouwen, heeft in het Nederlandse bedrijf Typhoon Capital een partner gevonden. Typhoon is het jonge Amsterdamse bedrijf van Dirk Berkhout en Dennis Lange, twee voormalige bestuurders van het ten onder gegane duurzame energiebedrijf Econcern. Het tweetal heeft, terecht of onterecht, een omstreden reputatie.
Nadat voor Econcern het doek viel gingen twee aangestelde curatoren aan de slag met het verkopen van onderdelen uit de boedel. Het consortium Typhoon van Lange en Berkhout werd door de curatoren om onbekende redenen geweerd uit de biedingsrondes. Bij Econcern-projecten onder de verantwoordelijkheid van Lange en Berkhout zijn vraagtekens gezet, overigens alleen op basis van anonieme bronnen in de media.

Typhoon gaat zich bezighouden met het aantrekken van kapitaal om de investeringssom voor de windparken bij elkaar te krijgen. Onderdeel van de samenwerking is dat Typhoon voor een onbekend bedrag een belang van 30% neemt in de twee windparken.

De samenwerkingsovereenkomst is getekend, bevestigt een woordvoerder van Bard aan de Duitse krant Ostfriesen Zeitung. Typhoon heeft de opdracht om een bedrag van EUR 2 mrd tot EUR 2,5 mrd aan te trekken, zodat de bouwplannen van Bard realiteit kunnen worden. Daar is enige haast bij geboden, want Bard hoopt er op om in 2012 aan de slag te kunnen gaan met het park. Het is de bedoeling dat de turbines op zee vanaf 2015 stroom leveren. Het lijkt erop dat andere energiebedrijven kunnen instappen als aandeelhouder van de Bard-parken. “De helft van het kapitaal moet komen van beleggingsfondsen, verzekeraars en pensioenfondsen en mogelijk grote bedrijven. Je zou kunnen denken aan nutsbedrijven”, zegt Michael van der Heijden van Typhoon Offshore deze dinsdag namelijk in Het Financieele Dagblad. Zowel via eigen vermogen als via achtergestelde leningen zou participatie mogelijk zijn.

“Bard doet het technische deel van het bouwen tot het plaatsen van de turbines”, aldus Van der Heijden. “Wij regelen de financiering. Dat is wat wij kunnen, begrijpen en waar wij toegevoegde waarde kunnen leveren.” Typhoon adviseerde Bard in een eerder stadium al bij het meedingen naar de Nederlandse subsidiepot voor offshore-wind, waarvoor een tender-regeling werd uitgevoerd.