De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel304-2011 Windmolens in Drenthe zijn overbodig

Windmolens in Drenthe zijn overbodig

Maandag 10 oktober 2011

Het Platform Storm in de Drentse Monden vindt dat windmolens in de provincie totaal overbodig zijn. Volgens het platform zijn ze ineffectief en veel te duur.

Volgens het platform is met bioraffinage vier keer zoveel schone energie op te wekken en dat zonder een cent subsidie. Maandag krijgen Tweede Kamerleden de plannen voor de vervanging van windmolens.

Bij een bioraffinage wordt op een boerderij in een paar dagen tijd gas uit mest gehaald. Er komt methaan uit de mest en methaan is een hoofdbestanddeel van aardgas.

De Monden

Het mega-windmolenproject in de Monden bij Stadskanaal zorgt voor veel ophef.
In het gebied willen tachtig boeren één van de grootste windmolenparken van Nederland bouwen met 70 molens van meer dan honderd meter hoog. De provincie Drenthe heeft begin dit jaar al laten weten niet gelukkig te zijn met de voortvarendheid waarmee de boeren te werk gaan.

Dat heeft te maken met andere initiatieven in de regio. Ook de gemeente Borger-Odoorn en sterrenwacht Astron bij Dwingeloo zijn niet blij met het megawindmolenpark. Astron denkt dat de molens onder meer de antennes van LOFAR zullen storen.

,,LOFAR vangt heel zwakke signalen uit de ruimte op. Kleine storingen hebben daar direct effect op”, zegt woordvoerder Peter Bennema van Astron. De straling wordt veroorzaakt door de elektrische generatoren die boven in de windmolens zitten, en door de bekabeling. Bovendien reflecteren ze door hun hoogte straling en signalen van elders.