De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel309-2011 Warmtepomp- en aardwarmteproject De Teuge in Zutphen van de baan

Warmtepomp- en aardwarmteproject De Teuge in Zutphen van de baan

Dinsdag 18 oktober 2011

Door de plaatselijke politiek werd het er doorheen gedrukt, maar het warmtepompproject in de ‘duurzame’ Zutphense woonwijk De Teuge stopt ermee. Elk van de 187 woningen in de wijk krijgt binnen een jaar alsnog een eigen gasgestookte CV-ketel of een andere energievoorziening. Dat het warmtepompproject zou floppen was vooraf al voorspeld door meerdere installateurs (o.a in Zutphen) en ook de ervaringen met warmtepompprojecten op andere lokaties wezen dit al uit, maar het onrealistische streven van Zutphen om in 2020 een energieneutrale gemeente te worden maakte de lokale politici ziende blind en horende doof voor de woorden van de experts.

Maandagmiddag werd het besluit bekend gemaakt.
De aanleg van het centrale pompsysteem heeft miljoenen gekost. De verwachting was dat het systeem zich door de goedkope aardwarmte zou terugverdienen, maar dat is jammerlijk mislukt. De wijk zou minder stroom nodig hebben. Maar doordat in de winter onvoldoende warmte werd geleverd, moesten de woningen elektrisch worden bijverwarmd. De stroomrekening werd hierdoor twee tot drie keer zo hoog dan in normale, gasgestookte nieuwbouwwoningen. De bewoners zijn dan ook blij met de stap die is gezet. Ze hebben berekend dat ze nu per jaar per huishouden gemiddeld 1100 euro goedkoper uit zijn.

Ondeskundig politiek gekonkel van mensen die niet weten waar ze het over hebben als het woord ‘duurzaam’ valt is hen noodlottig geworden en ligt ten grondslag aan het mislukken van het vele miljoenen kostende project.
En de rekening van dit mislukte prestigeproject komt naar alle waarschijnlijkheid bij de burger te liggen.

Ambtelijke molens draaien….

Bijna één jaar geleden, op maandag 22 november 2010 deden bewoners op een vergadering in het stadhuis een dringend beroep op de gemeente Zutphen om te erkennen dat het warmtepompproject mislukt was en de warmtepompt te vervangen door een gasaansluiting met HR-ketel.

Maar zo snel draait de ambtelijke molen niet. Het spel van afschuiven en ontkennen van verantwoordelijkheden begint.
De gemeente zegde toe dat het de regierol op zich zou nemen om te proberen de diverse partijen zo snel mogelijk om de tafel te krijgen.
De projectontwikkelaar, Reinbouw vindt echter dat de gemeente niet boven de partijen kan gaan staan omdat ze zelf partij in deze zaak is. “Het gemeentebestuur heeft de uitgangspunten voor de bouw aan ontwikkelaars opgelegd,” zegt Reinbouw.
Reinbouw wil zo snel mogelijk een herstelplan uitvoeren, maar de gemeente heeft dit nog niet klaar.
De projectontwikkelaar zet bovendien vraagtekens bij de handelwijze van Vitens, die zelf zijn peperdure centrale oppompinstallatie heeft goedgekeurd.

En dan te bedenken dat dit soort projecten in veel Nederlandse gemeenten lopen.