De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel324-2011 Eneco bouwt windpark in Noordzee

Eneco bouwt windpark in Noordzee

Zaterdag 5 november 2011

Op vrijdag 4 november 2011 heeft het Ministerie van EL&I aan Eneco een beschikking afgegeven over de toekenning van de subsidie uit het restbudget van de SDE ronde 2 voor de ontwikkeling van wind op zee. Dit stelt Eneco in staat om  een nieuw windmolenpark op zee, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk te bouwen.

De totale investering bedraagt tussen de € 400 en € 450 miljoen. De start van de bouw is eind 2013 gepland en het park zal operationeel zijn in 2014.

Het park zal bestaan uit 43 moderne Vestas V112 windturbines (van 3 MegaWatt) met een gezamenlijke capaciteit van 129 MegaWatt. Het is Eneco’s ambitie de capaciteit van het park uit te breiden tot 150 MegaWatt door 7 molens te vervangen door 7 innovatieve molens van 6 MegaWatt. Hiervoor loopt een aanvraag voor Europese subsidie (NER300).

Eneco heeft in de aanloop naar dit project samengewerkt met Nuon. Nuon heeft echter besloten om deelname aan dit project niet door te zetten en de ruimte te gunnen aan Eneco.

‘Het project is te klein voor de strategie van moederconcern Vattenfall’, zegt een woordvoerder van Nuon. ‘Voor windenergie op zee moeten we door de nieuwe subsidieregelingen voorlopig in het buitenland zijn.’

Het ministerie van EL&I heeft als voorwaarde aan de subsidie verbonden dat innovatieve technieken worden gebruikt. Windparken op zee zijn vanwege de hoge kosten nog geen serieus alternatief voor fossiele energiebronnen.

‘De bouw van dit demonstratiepark met vernieuwende technieken is een stap om de kostprijs van windenergie op zee te verlagen’, zegt energieminister Maxime Verhagen.

Eén ding staat vast zegt de redactie van deze website. Het gaat de Nederlandse belastingbetaler weer een hele hoop geld kosten, bijna € 1 miljard, voor iets dat niet concurrerend wordt met fossiele brandstoffen en dat ook nooit zal worden.
Voor elk windmolenpark, hoe klein of groot het ook zal worden, er is altijd capaciteit van fossiele brandstof centrales nodig om op terug te vallen in tijden van windstil weer of wanneer het te zacht, windkracht <3 of te hard, windkracht >8, waait, want dan draaien deze windmolens niet.
Het gezegde dat windmolens alleen op subsidie draaien, geldt ook voor dit windpark.

De redactie van deze website is benieuwd of er voor de bouw van dit windpark nog onderzoek wordt gedaan naar de invloed van deze windmolens voor de kust, op het klimaat in Nederland.
Zie het artikel De invloed van windmolens op ons klimaat

Feiten en cijfers
Feiten en cijfers