De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel325-2011 Daewoo geïnteresseerd in BARD, overweegt overname

Daewoo geïnteresseerd in BARD, overweegt overname

Woensdag 9 november 2011

Het Zuid-Koreaanse Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering is een van de potentiële kopers van de in financiële problemen geraakte windmolenbouwer Bard.

Naast Daewoo zouden ook General Electric (GE) en twee onbekende Chinese partijen interesse hebben om Bard in te lijven.

Dat schrijft de Zuid-Koreaanse krant MoneyToday op basis van uitspraken van een woordvoerder van Daewoo. Dat bedrijf overweegt een overname van Bard, maar is nog niet gestart met een boekenonderzoek, aldus de zegsman.

Bard is begin dit jaar in ernstige financiële problemen geraakt en stootte recentelijk een te ontwikkelen windmolenpark voor de Nederlandse kust af. De Duitsers hadden met zowel de ontwikkeling als de productie en installatie van windmolenparken te veel hooi op hun vork genomen en werden geteisterd door technische tegenslagen.

Bard en zijn dochterbedrijven zijn voor het verkoopproces door huisbankier UniCredit in een trust geplaatst en de bank heeft zich tot 2013 garant gesteld voor de financiering.

Ondertussen is de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan bezig kopers te zoeken voor het bedrijf.

Volgens marktkenners is Bard een interessante aanwinst voor bedrijven als GE en Siemens, die onderdelen voor windmolens en turbines maken. Zij kunnen vervolgens profiteren van de contracten die Bard heeft gesloten met afnemers. Zo zal het te bouwen windmolenpark voor de Nederlandse kust, het grootste van Nederland, € 2 à 2,5 mrd kosten om te bouwen en gebruik maken van apparatuur van Bard.

Daewoo Shipbuilding & Marine is al enige tijd bezig om zijn windmolendivisie internationaal verder uit te breiden. Onlangs lanceerde het plannen om een fabriek in Canada op te zetten, en het is al actief in Duitsland, de thuisbasis van Bard. Net als Bard maakt Daewoo Shipbuilding & Marine niet alleen apparatuur voor windmolens, maar ontwikkelt het ook parken.
Een overname zou de Zuid- Koreanen meer schaal opleveren in Europa.

Aan het verkoopmandaat van J.P. Morgan kleeft wel enige haast.
Bard-eigenaar UniCredit wil het bedrijf aan het begin van 2012 van de hand hebben gedaan. De bank ligt in eigen land ook al enige tijd onder vuur vanwege haar zwakke financiële positie en zou overwegen kapitaal op te halen.