De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel327-2011 Misstanden bij ‘Nederlands’ biomassa bedrijf in Liberia

Misstanden bij ‘Nederlands’ biomassa bedrijf in Liberia

Vrijdag 11 november 2011

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, SOMO, onthult in een onderzoek de negatieve impact van Buchanan Renewables op de leefomstandigheden van rubberboeren in Liberia. Buchanan Renewables is een bedrijf dat in Liberia houtsnippers produceert uit oude rubberbomen, die gebruikt worden in biomassacentrales.

Na BioShape is er opnieuw een Nederlands bedrijf in Afrika in opspraak.
Het bedrijf Buchanan Renewables dat in Amsterdam gevestigd is en ingeschreven staat bij de Nederlandse Kamer van Koophandel berooft met behulp van Vattenfall, eigenaar van NUON, in recordtempo Liberia van z’n natuurlijke hulpbronnen.
Drie jaar geleden, in 2008, toen deze website met een onderzoek naar Fibroned, BioShape en zijn managers begon, kwam de naam Buchanan Renewables ook al even in beeld met praktijken in Liberia die negatieve gevolgen hebben voor de lokale bevolking.

De SOMO liet gisteren, donderdag 10 november 2011 een rapport, genaamd Burning Rubber, het daglicht zien.
In niet mis te verstane bewoordingen doet SOMO haarfijn de geschiedenis van Buchanan Renewables uit de doeken, de werkwijze van het bedrijf en de verslechtering van de leefomstandigheden van Liberiaanse rubberboeren.

SOMO

SOMO is een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie. SOMO richt zich op duurzame ontwikkeling, zowel sociaal, ecologisch als economisch. Sinds 1973 onderzoekt SOMO multinationale ondernemingen en de gevolgen van hun activiteiten voor mens en milieu wereldwijd. SOMO ondersteunt maatschappelijke organisaties door trainingen, coördinatie van netwerken en kennisopbouw over multinationale ondernemingen in hun internationale context van productie, handel, financiering en regelgeving.

De SOMO adviseert naar aanleding van haar onderzoeksrapporten beleidsmakers bij de overheid, bestuurders en managers van bedrijven en andere belanghebbenden zoals consumenten, werknemers, beleggers, media en onderwijs.

Bekijk hier een filmpje dat SOMO in Liberia maakte

Bekijk ook het Dossier Buchanan Renewables met foto’s die welwillend door SOMO aan Fibronot.nl ter beschikking zijn gesteld.