De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel332-2011 Aardwarmte bevat nog te veel bijvangst

Aardwarmte bevat nog te veel bijvangst

Dinsdag 15 november 2011

Rabobank Projectenfonds en de Rabobanken Westland en Zuid-Holland Midden steken 100.000 euro in een onderzoek om de bijvangsten bij het winnen van aardwarmte onschadelijk te maken.

Het onderzoek is een initiatief van potplantenkweker Ammerlaan en tomatenkweker Duijvesteijn, twee glastuinbouwbedrijven in Pijnacker. Deze bedrijven sloegen dit en vorig jaar als één van de eersten in Nederland een boorput om op zo’n twee kilometer diepte warm water te winnen. Het water wordt gebruikt om de kassen te verwarmen, maar blijkt enigszins vervuild te zijn met gas-, olie-, en/of zanddeeltjes. Deze bijvangst heeft grote gevolgen.

Verstoppingen
Het vervuilde water zorgt bijvoorbeeld voor verstoppingen in de filters van de warmtewisselaar. Op dit moment liggen de putten helemaal stil. Aardwarmtewinning staat nog min of meer in de kinderschoenen en voor het schoonmaken van het opgepompte warme water bestaan nog geen standaardoplossingen, dus er is veel onderzoek nodig. Naast de Rabo levert ook de rijksoverheid een bijdrage. De tuinders zijn ook tonnen extra kwijt. Niet alleen voor het onderzoek, maar ook aan een hogere gasrekening dan waarop ze rekenden.

CO2-reductie
De innovatiefondsen van de twee Rabobanken en het Projectenfonds zien in aardwarmtewinning een nieuwe innovatieve en duurzame energiebron. Het onderzoek is daarom niet alleen in het belang van de betrokken tuinders, maar voor de hele samenleving. Aardwarmte kan uitgroeien tot een belangrijk instrument om de CO2-reductieplannen van de Nederlandse overheid te realiseren en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dan moeten bronnen wel optimaal functioneren.

Voor de glastuinbouw is aardwarmtewinning vooral een manier om onafhankelijker te worden van fossiele brandstoffen. Die schommelen nogal in prijs terwijl aardwarmte een stabiele vrijwel onuitputtelijke warmtebron is. Het afgekoelde water gaat immers terug naar de bron en wordt vanzelf weer warm en geschikt om op te pompen. De Rabobank is de enige Nederlandse bank die geothermie-projecten financiert. Het slaan van één bron kost circa 7 miljoen euro.