De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel359-2011 Reservering grond voor Fibroned op Ecofactorij loopt ten einde

Reservering grond voor Fibroned op Ecofactorij loopt ten einde

Donderdag 29 december 2011

De reservering van een stuk grond van ongeveer 5 hectare voor Fibroned op de Ecofactorij loopt ten einde.
Er zijn gegadigden die het door de gemeente Apeldoorn gedurende meer dan 10 jaar gereserveerde stuk grond willen kopen in verband met uitbreiding van de bestaande activiteiten.

De gemeente Apeldoorn heeft het afgelopen jaar diverse keren in de pers gezegd dat het stuk grond op de Ecofactorij dat voor Fibroned is gereserveerd, niet tot in lengte van jaren zal worden gereserveerd.

De gemeente heeft zoals bekend een financieel tekort van ruim € 100 miljoen, waarvan het gemeentelijk grondbedrijf voor een groot deel voor verantwoordelijk is.
In de afgelopen tien jaar heeft Apeldoorn voor de reservering van het stuk grond voor Fibroned al ruim € 1 miljoen aan rente moeten betalen.
De grote tekorten hebben er inmiddels toe geleid dat Apeldoorn vanaf 1 januari 2012 onder financieel toezicht van de Provincie Gelderland zal komen te staan.

De grootste ‘vijand’ van de gemeente Apeldoorn, de firma Reesink, lag jaren lang in de clinch met de gemeente over stukken grond en bouwplannen op de Ecofactorij in Apeldoorn. De geschillen zijn vrijwel stuk voor stuk voor de rechtbank uitgevochten, met steeds de gemeente Apeldoorn als verliezende partij.
In de laatste rechtszaak van een maand geleden kwamen beide partijen een schikking overeen, waarna de strijdbijl begraven werd.

Nu alle geschillen zijn bijgelegd zijn Reesink en de gemeente Apeldoorn weer on speaking terms.
Reesink heeft ondanks de economische tegenwind de wind vol in de zeilen en wil het bedrijfsresultaat vertalen naar meer opslag- en werkruimte.

De aanwezige hallen van 25.000 en 12.000 vierkante meter zijn inmiddels te klein. Het bedrijf denkt dan ook aan uitbreiding binnen een termijn van vijf jaar en zou de nieuwbouw het liefst gerealiseerd zien op de Ecofactorij, waar Reesink al jaren is gehuisvest.

Reesink heeft een voorkeur uitgesproken voor het stuk grond dat Apeldoorn al meer dan tien jaar voor Fibroned heeft gereserveerd.

Behalve de redactie van Fibronot.nl zijn er kennelijk meer mensen die een einde willen aan de situatie dat vijf hectare grond op kosten van de Apeldoornse bevolking gereserveerd wordt voor een verbrandingsinstallatie waar niemand in Apeldoorn op zit te wachten.
De maatschappelijke onrust die onder een groot deel van de Apeldoornse bevolking leeft ten aanzien van de kippenmestverbrander zal weggenomen worden als de gemeente dit stuk grond aan Reesink verkoopt.

Apeldoorn heeft dringend geld nodig en is er op gebrand, onder druk van de Provincie Gelderland, de tekorten van het grondbedrijf snel weg te werken.
De kans is dan ook aanwezig dat Reesing volgend jaar het stuk grond waar ooit een kippenmestverbrander zou worden gebouwd gaat kopen.

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het verbranden van kippenmest één van de meest vervuilende methodes is om energie zogenaamd duurzaam op te wekken.
Bovendien staan financiers zoals banken ook niet meer te springen om naar schatting € 150 tot € 180 miljoen te financieren voor een soort verbrandingsinstallatie die elders op de wereld bewezen heeft tot de meest vervuilende soort industrie te behoren.

Zonder Fibroned gaat Apeldoorn dan toch nog groen worden.

Update woensdag 4 januari 2012

De vijf hectare grond op de Ecofactorij die voor Fibroned is gereserveerd begint inmiddels aardig op een openbare vuilnisbelt te lijken. Ongeveer 1 ha van de grond is zelfs afgeschermd met hekken. Kennelijk is de daar gestorte grond van bedenkelijke kwaliteit.

Gereserveerde grond voor Fibroned
Foto gemaakt op 4 januari 2012
De vijf hectare grond die voor Fibroned is gereserveerd is in de loop van de
afgelopen jaren omgetoverd tot een openbare stortplaats.
Op de achtergrond het bedrijfsgebouw van Reesink, helemaal rechts Grolleman
en daartussenin is, met het schuine dak, nog net het duurzame
kantoorgebouw annex informatiecentrum te zien.
(Klik op de foto voor een vergroting)

Update woensdag 1 februari 2012

De gemeente Apeldoorn leest hier mee en trok zich de kritiek op het verwaarloosde stuk grond aan, getuige onderstaande foto die op 1 februari 2012 is gemaakt.
Het hek met daar achter de plastic kratten en afval zijn verwijderd en de grond is netjes geëgaliseerd.

Gereserveerd stuk grond voor Fibroned, maar nu netjes opgeruimd.
Het stuk grond dat voor Fibroned gereserveerd is, maar nu netjes is opgeruimd
Het lijkt in de verste verte niet meer op de vuilnisbelt van een maand geleden
(Klik op de foto om te vergroten)