De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

Laatste nieuws 2012

Vleermuizenleed door windmolens

Maandag 31  december 2012

De rechter in Breda heeft kritiek op de vergunning van het windmolenpark in Heijningen. Er zouden te veel vleermuizen doodgaan door de wieken. Het gaat in totaal om zeven windmolens van energieproducent RWE. Er moet nu nader onderzoek komen naar de gevolgen van de windmolens op de plaatselijke natuur. De windmolens kunnen in de tussentijd gewoon blijven draaien, zegt energiebedrijf RWE. Ook de rechtbank heeft geen beperkingen opgelegd.
Lees verder »


Raad van State verbiedt mestvergister in Bergentheim – Hardenberg

Zondag 30 december 2012

De mestvergister die bij een Bergentheimse varkenshouderij gepland was gaat definitief niet door nu de Raad van State de milieuvergunning heeft vernietigd. In een uitspraak op 27 december 2012 stelt de Raad van State dat de gemeente Hardenberg een fatale fout heeft gemaakt door de mestinstallatie en de varkenshouderij van H. Dijk als één ondeelbaar bedrijf te beschouwen.
Lees verder »


Bio Energy Partner (BEP) kan totale mestoverschot aan

Donderdag 27 december 2012

Bio Energy Partner (BEP), de combinatie die de vergister in Heeten heeft gekocht, kan volgend jaar 1 miljoen ton mest verwerken tot groene energie, droge korrel en digestaat-granulaat, zegt het bedrijf. Zo kan het met een serie van zes bestaande vergisters het volledige Nederlandse mestoverschot verantwoord wegwerken.
Lees verder »


VS dankzij schaliegas economisch lichtpunt in 2013

Donderdag 27 december 2012

De Verenigde Staten zouden komend jaar wel eens het ‘lichtpuntje’ in de wereldwijde economische situatie kunnen worden dankzij de enorme voorraden schaliegas. Dat blijkt uit uitspraken van de Chinese functionaris die de scepter zwaait over de Chinese buitenlandse valuta-reserves van zo’n $ 3,3 biljoen, circa € 2,5 biljoen. Over Japan en Europa heerst weinig optimisme, aldus Huang Guobo, maar de groei van de energiesector in de VS maakt het land ,,de belangrijkste kracht voor de stimulering van de wereldwijde economische groei in de toekomst”.
Lees verder »


Windenergiedrama: Noren worden wreed wakker geschud

Maandag 24 december 2012

Voormalig Noorse staatssecretaris voor milieu bekent spijt te hebben van haar windenergiebeleid.

Dit artikel is met welwillende toestemming van Hans Labohm overgenomen van de Dagelijkse Standaard.

We worden in het algemeen weinig geïnformeerd over wat er zich in de Noordelijke landen  afspeelt. We weten natuurlijk wèl dat onze Scandinavische vrienden uiterst politiek correct zijn en dus ook alles doen om het klimaat te beschermen (wat dat dan ook moge betekenen). In een land dat bulkt van de olie, gas en waterkracht, Noorwegen, moesten er daarom nog windmolens bijkomen. Thans begint het bij de Noren te dagen dat hun klimaatbeleid op een faillissement afstevent. De voormalige staatssecretaris voor milieu, Heidi Sörensen, betreurt thans openlijk dat zij zich destijds heeft laten meeslepen in een geldverslindend doch zinloos duurzaamheidsbeleid.
Lees verder »


Dossier Schaliegas Fibronot.nl opnieuw getipt

Zondag 23 december 2012

Nadat twee maanden geleden de website EnergyFuture , onderdeel van Shell, aandacht besteedde aan ons Dossier Schaliegas was het afgelopen week de website DeepResource die ons Dossier Schaliegas tipte.
DeepResource observeert de wereld van de geopolitiek, energie en andere natuurlijke hulpbronnen. Ondanks dat we vinden dat DeepResource een licht alarmistische observerende blik op de energiewereld heeft, een soort doemdenken waarmee de Club van Rome is begonnen, staan er regelmatig interessante artikelen op de website.
Lees verder »


Typhoon Capital krijgt lening van Europese Investeringsbank

Donderdag 20 december 2012

De Europese investeringsbank, EIB, heeft op 18 december 2012 aan Typhoon Capital een lening van € 500 miljoen toegekend. Typhoon heeft voor de financiering van beide Gemini windparken ten noorden van Schiermonnikoog een financiering van € 2,6 miljard nodig.
De EIB heeft een uitvoerig onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de natuur.

Zie de website van de EIB

Nader nieuws volgt


Biocampus in Weert is er nog lang nietDinsdag 18 december 2012

De geplande biogascentrale in Weert is er nog lang niet.
Plannenmaker John van Nikkelen (70) van de firma Waste4Energy stelt de zaken rooskleuriger voor dan ze zijn, zo blijkt uit een rondgang langs door hemzelf genoemde partnerbedrijven en -organisaties.
Lees verder »


Particuliere Duitse energiecoöperaties bedreigen Energiewende, kans op blackout toegenomen

Dinsdag 18 december 2012

Particuliere Duitse energiecoöperaties bedreigen de Energiewende en zijn mede verantwoordelijk voor een toenemende kans op een blackout.
Het aantal energiecoöperaties in Duitsland is de afgelopen twee jaar verdrievoudigd tot meer dan 600. Om de andere dag wordt er wel ergens een nieuwe coöperatie opgericht. Ze zijn inmiddels een grote speler geworden op de Duitse energiemarkt en vormen een toenemend gevaar voor een blackout omdat de leden niet bereid zijn de hoge kosten voor de uitbreiding van het landelijk elektriciteitsnetwerk om zonne- en windenergie in te passen, voor hun rekening te nemen.
Lees verder »


Feed-in Wet Duitsland verdeelt welvaart, armen worden armer, rijken rijker

Dinsdag 18 december 2012

De Duitse Feed-in Wet voor hernieuwbare energie verdeelt de rijdom in het land van arm naar rijk. Het Institut der deutschen Wirtshaft Köln heeft een vernietigende studie gepubliceerd die bevestigd wat critici van de Feed-in Wet al jaren luid en duidelijk hebben gezegd: de armen wordt financieel de duimschroeven aangedraaid en de rijken profiteren daarvan. Herverdeling van onder naar boven.
Lees verder »


GS Noord-Holland: geen nieuwe windmolens

Maandag 17 december 2012

Provinciale Staten van Noord-Holland zijn er vanavond in meerderheid mee akkoord gegaan om geen nieuwe windmolens toe te staan in de provincie. Noord-Holland komt bestaande afspraken na. Het totale vermogen aan windenergie in Noord-Holland zal in 2020 580 MegaWatt zijn.
Lees verder »


ALDEL in zwaar weer met de grootste concentratie windmolens in Nederland om de hoek

Maandag 17 december 2012

Het zit de aluminiumindustrie in Delfzijl niet mee. De tijd begint te dringen. In de provincie die reclame maakt voor alles wat groene energie leeft en ademt, hebben bedrijven die veel energie gebruiken het moeilijk en staat het water aan de lippen. Tientallen miljoenen uitgeven voor een paar honderd meter nieuwe kade in de haven ten behoeve van de offshore industrie? Geen probleem, maar dat de zware metaalverwerkende industrie op land, die veel energie gebruikt daar de dupe van wordt ziet kennelijk niemand.
Lees verder »


Mega investering in biofabriek opsteker voor Noorden?

Zondag 16 december 2012

Op donderdag 3 maart 2011 schreven we het artikel Consortium wil honderden miljoenen steken in bioraffinaderij.

Uit het artikel:

Op het Chemiepark in Delfzijl moet de grootste en de meest duurzame bioraffinaderij te wereld komen. Dat wil een consortium aan bedrijven en organisaties, bestaande uit BioMCN, N.V. NOM, Linde Benelux, Siemens Nederland en Visser & Smit. Het consortium hoopt enkele honderden miljoenen euro’s subsidie van de Europese Commissie te krijgen. Energy Valley, de provincie Groningen, Groningen Seaports en de Gasunie steunen het plan.

Afgelopen vrijdag, 14 december 2012 werd bekend dat er een Europese subsidie van € 200 miljoen is toegezegd voor deze biobrandstoffenfabriek.
Lees verder »


Sanering stortplaats Apeldoorn mogelijk vertraagd

Zondag 16 december 2012

Door de ontdekking van illegale lozingsbuizen van drinkwaterbedrijf Vitens dreigt de sanering van de voormalige stortplaats aan de Amersfoortse weg  ernstige vertraging op te lopen. De kans bestaat dat de provincie het saneringsplan niet goedkeurt omdat de buizen niet in het plan genoemd worden.
Lees verder »


Evenwicht Nederlandse stroomnet kwetsbaar voor onverwachte stroomuitval

Zaterdag 15 december 2012

Tennet heeft afgelopen woensdag de ‘niet normale toestand’ moeten afroepen. Dit is een uiterste middel om de balans op het Nederlandse hoogspanningsnet te handhaven. Aanleiding was het onverwacht uitvallen van Nederlands productievermogen.
Lees verder »


Duitsland zet schaliegas in om Energiewende te redden

Vrijdag 14 december 2012

Het Duitse parlement heeft gisteren een motie van de Groenen en de SPD verworpen strekkende een verbod op het hydraulisch breken van schaliegesteente (fracken). De Groenen en de SPD vinden dat fracken gevaarlijk zou zijn voor het milieu.
De motie werd met 309 tegen en 259 stemmen voor verworpen.
Lees verder »


Onderzoek biomassavergister Coevorden had geen prioriteit

Vrijdag 14 december 2012

Het milieuteam van de politie in Drenthe heeft na de ernstige calamiteit bij de biogasinstallatie bij de wijk Klinkenvlier in Coevorden begin dit jaar de bedrijfsadministratie van de eigenaar in beslag genomen. Die administratie was voor de politie aanleiding om nader onderzoek in te stellen. Dat onderzoek had landelijk geen prioriteit. Dat blijkt uit informatie die de gemeente Coevorden recent heeft vrijgegeven.
Lees verder »


VN-klimaatorganisatie IPCC erkent belang zon bij opwarming

Vrijdag 14 december 2012

In het nieuwste klimaatrapport van de Verenigde Naties komt wellicht de erkenning dat de zon een veel grotere invloed heeft op het klimaat, dan eerst werd aangenomen. Er is een versie uitgelekt van het vijfde klimaatrapport dat eind volgend jaar verschijnt, waarin de zin is opgenomen dat de variatie in de hoeveelheid zonlicht die op aarde komt vermoedelijk onvoldoende is om de invloed van de zon op het klimaat te verklaren. Dit wordt door klimaatsceptici al een jaar of vijftien verkondigd.
Lees verder »


Nuon sluit kolencentrale Buggenum

Donderdag 13 december 2012

Nuon gaat zijn kolencentrale, de Willem-Alexander Centrale (WAC), in het Limburgse Buggenum sluiten. Daarbij verliezen 140 mensen hun baan, maakte het energiebedrijf vandaag bekend.
Lees verder »


Provincies willen meer windmolens in Nederland

Donderdag 13 december 2012

De twaalf provincies hebben gisteren besloten waar extra windmolens moeten komen. De provincies zijn het met het Rijk eens geworden.
Nederland krijgt de komende jaren meer windmolenparken. In 2020 staan in Flevoland verreweg de meeste windmolens. Daar leveren ze het meest op. Ook de provincies Groningen en Zuid-Holland hebben er dan relatief veel. Utrecht en Limburg beschikken dan over de minste windturbines.
Lees verder »


Engelse regering geeft definitief groen licht boren schaliegas

Donderdag 13 december 2012

De Engelse regering, bij monde van minister van Energie, Edward Davey, heeft vandaag het definitieve groene licht gegeven om de boringen naar schaliegas te hervatten. Het besluit van de regering betekent dat in delen van het platteland in het zuiden, noord westen en noord oosten van Engeland volop naar schaliegas kan worden geboord.
Lees verder »


Einde verhaal bouw vijf megawindturbines Apeldoorn

Donderdag 13 december 2012

De komst van vijf 150 meter hoge windturbines naar de Ecofactorij in Apeldoorn is definitief van de baan, nu de gemeente niet meewerkt aan een onderzoek naar het verleggen van vliegroutes voor vliegveld Teuge.
Projectontwikkelaar Eneco Wind B.V., het voormalige Evelop B.V. dat met het faillissement van Econcern eveneens failliet ging, hoeft niet langer te rekenen op medewerking van de gemeente Apeldoorn voor de bouw van vijf megawindturbines op bedrijventerrein Ecofactorij.
Lees verder »


Britse Premier: Groot Brittannië kern schaliegas revolutie in EU

Woensdag 12 december 2012

De Britse Premier David Cameron heeft gezegd dat zijn land de kern van de schaliegas revolutie in Europa moet worden. Cameron zei dat de energieprijzen omlaag kunnen en dat schaliegas de industrie helpt te re-industrialiseren.
Het geven van publieke steun van het winnen van schaliegas betekent dat naar verwachting op zeer korte termijn, waarschijnlijk eind deze week, het startsein wordt gegeven om de enorme gasvoorraden op het vaste land te exploiteren. De nieuwe technologie kan volgens Cameron de energievoorziening in Engeland transformeren.
Lees verder »


Schaliegas, media en de leugens van Milieudefensie

Woensdag 12 december 2012

Schaliegas is hot, vooral in de gedrukte media. De lokale media die in de gebieden waar een zogenaamd verbod op het doen van proefboringen naar schaliegas is afgekondigd, nemen het op voor de tegenstanders van de boortechniek.
Lees verder »


Waterleidingbedrijf en schaliegas is als water en vuur

Dinsdag 11 december 2012

Waterleidingmaatschappij Vitens heeft boter op het hoofd. Het bedrijf loost al jaren lang illegaal water op een voormalige stortplaats in Apeldoorn. Het gevaar is volgens deskundigen levensgroot aanwezig dat het water de chemicaliën, zware metalen en PAK´s die zich in ruime mate op de stortplaats bevinden zal meenemen naar de drinkwaterbronnen die zich op ongeveer 1100 meter afstand bevinden.
Bij het horen van het woord schaliegas springt het bedrijf op tilt, behalve als ze zelf het drinkwater vervuilen.
Lees verder »


Nieuwe Industriële Revolutie; schaliegas schudt de wereldorde op

Zondag 9 december 2012

De Britse schaliegasreserves in het Bowland Basin ten oosten van Blackpool zijn 50% groter dan eerder is gemeten, zo heeft de British Geological Survey deze week bekend gemaakt. De BGS voert in Engeland onafhankelijk analyses uit van de schaliegas reserves.
De BGS zegt dat de schaliegas reserves in het Bowland Basin dat een oppervlakte van 1000 km² beslaat ruim 300 biljoen kubieke voet gas bevat. Dat is 17 maal zoveel als de nog resterende bewezen gasreserves in de Noordzee.
Lees verder »


TenneT neemt voorzorgen tegen Duitse blackout

Zaterdag 8 december 2012

TenneT heeft voor de Duitse markt de komende wintermaanden bijna 2.000 MW aan zogenoemde stilstaande capaciteit gereserveerd. In aanvulling op de bestaande Oostenrijkse ‘stilstaande reserves’ heeft TenneT zich nu verzekerd van nog eens ruim 1.000 MW aan extra capaciteit in Zuid-Duitsland om optimaal voorbereid te zijn op de komende winter.
Lees verder »


Typhoon moddert verder, hoopt op oplossing Gemini windparken

Zaterdag 8 december 2012

Volgens bestuurder Berkhout van Typhoon Capital is zijn bedrijf zo goed als rond met enkele financiers voor de bouw van beide Gemini windparken boven Schiermonnikoog. De definitieve akkoorden worden in de zomer van volgend jaar ondertekend. Er zijn bij de financiering geen Nederlandse banken betrokken.
Lees verder »


Kraanmachinist overleden na ongeluk installatie windturbine

Vrijdag 7 december 2012

Een kraanmachinist die bezig was met het monteren van een blad aan een windturbine is om het leven gekomen toen het tonnen zware blad uit de strop los schoot en boven op de kraancabine viel.
Dit heeft Vestas, de eigenaar van de windturbine bekend gemaakt.
Lees verder »


Monteur na val uit windmolen gehaald

Donderdag 6 december 2012

Een monteur is in Rilland (Zeeland) donderdagavond uit een windmolen naar beneden gehaald nadat hij in de schacht was gevallen. Hij was aan het werk in de molen toen hij viel. Na een val van 15 meter kwam hij op 75 meter hoogte in de schacht op een plateau terecht. Reddingswerkers hebben hem uit zijn benarde positie bevrijd.
Lees verder »


Shell hoopt op Europese schaliegasrevolutie

Donderdag 6 december 2012

De nieuwe CEO van de Shell productiedivisie Upstream, Andy Brown, sprak gisteren met de media om zijn activiteiten te presenteren. De nadruk lag daarbij op de gasactiviteiten van het concern.
Eén van zijn boodschappen aan de Europese regeringsleiders was dat zij er goed aan zouden doen om in de discussie over schaliegas nu eindelijk eens knopen door te hakken.
Lees verder »


Engeland geeft groen licht voor schaliegas boringen

Woensdag 5 december 2012

De Engelse regering heeft vandaag toestemming gegeven om massaal naar schaliegas te gaan boren. De toestemming omvat tevens de bouw van 40 grote met schaliegas gestookte elektriciteitscentrales.
Lees verder »


Beerput van miljoenenoplichting in top Rendo, vijf verdachten aangehouden

Woensdag 5 december 2012

De Fiod heeft gisteren de directeur en een voormalig directeur van de regionale netbeheerder Rendo in Meppel aangehouden. Beiden worden verdacht van het oplichten van hun werkgever voor vele miljoenen bij de bouw van een nieuwe energiecentrale in Steenwijk in 2007.
Het vermoeden is dat de twee verdachten miljoenen euro’s van Rendo via een andere onderneming naar hun privérekeningen hebben doorgesluisd.
Lees verder »


Energiewende in gevaar: ongeoorloofde staatssteun

Woensdag 5 december 2012

De Duitse Energiewende lijkt nu echt in gevaar te komen. Voor wie ons Dossier Windenergie volgt is dat geen verrassing. Je ziet als het ware in de loop van een jaar een situatie ontstaan die bij politici uit de hand loopt. Ze hebben er geen grip meer op.
Nu komt daar uit onverwachte hoek een levensgrote bedreiging bij. De Europese Commissie vindt namelijk dat de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) in Duitsland in de loop van twee jaar zo veranderd is ten opzichte van het origineel, dat er mogelijk sprake is van ongeoorloofde staatssteun.
Lees verder »


Economische crisis dwingt B&W Breda tot afblazen bouw biomassacentrale

Dinsdag 4 december 2012

B&W van Breda stoppen met de plannen voor een biomassacentrale in Breda. Dat heeft de gemeente vorige week vrijdag bekendgemaakt. Bedoeling was om de biomassacentrale op het voormalige Heroterrein op de Teteringensdijk te bouwen.
Lees verder »


TenneT zwakste schakel Duitse Energiewende

Dinsdag 4 december 2012

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerkbedrijf wordt nog steeds gezien als de zwakste schakel van de Duitse Energiewende. Vorige week nam de Duitse Bundestag een wet aan die in het Arnhemse hoofdkantoor van energietransportbedrijf TenneT een zucht van verlichting veroorzaakte.
Kern van deze zogenoemde ‘TenneT-wet’ is dat het aansprakelijkheidsrisico bij de aanleg van kabels naar offshore windparken wordt beperkt.
Maar, biedt die wet wel een oplossing? Wij denken van niet. Er zijn namelijk ontwikkelingen die de hele Energiewende in gevaar brengen en private financiers en banken nog huiveriger maakt dan ze al waren.
Lees verder »


Schaliegas zet concurrentieverhouding Europa op scherp

Maandag 3 december 2012

Er loopt een diepe breuklijn door de Atlantische Oceaan, het is een breuklijn die de Verenigde Staten van Europa scheidt en die luistert naar de naam schaliegas.
In de Verenigde Staten is dankzij technologische vindingrijkheid en vooruitgang een techniek gevonden om dit schaliegas op grote schaal te exploiteren. Het land heeft dusdanig grote hoeveelheden schaliegas dat het er tientallen, maar waarschijnlijk honderden jaren mee voort kan.
Lees verder »


Rechtszaak over windturbine Sint Maartensbrug

Maandag 3 december 2012

Op vrijdag 14 december 2012 vindt een rechtszaak plaats die door omwonenden is aangespannen tegen de windmolen in Sint Maartensbrug. Het beroep van omwonenden zal worden behandeld door de Meervoudige Kamer van de Rechtbank in Alkmaar.
Lees verder »


Windturbine in Sint Maartensbrug al zes jaar een hoofdpijndossier

Maandag 3 december 2012

Een windmolen die non stop conflicten oplevert. Klagende buren en slepende rechtszaken. In Sint Maartensbrug weten ze er alles van. Een hoofdpijndossier dat duidelijk maakt waarom bestuurders soms helemaal klaar zijn, met ‘wind op land’.
In de stille polder bij Sint Maartensbrug staat sinds zes jaar een grote windturbine. Hij levert stroom voor meer dan twaalfhonderd huishoudens. De eigenaar, agrarier Bernard Schuijt, hoort ‘s nachts met genoegen de wieken suizen van zijn Enercon E70. „Heerlijk. Je hoort de duurzame energie.” De turbine levert hem aardig wat geld op: hij heeft zijn melkvee de deur uit gedaan.
Lees verder »


Provincie Noord-Holland zet verbod op bouw nieuwe windmolens door

Maandag 3 december 2012

De provincie Noord-Holland zet het verbod door op de bouw van nieuwe windmolens. Gedeputeerde Staten houden vast aan het verbod ondanks het grote aantal bezwaren tegen deze keuze en de kans op flinke schadeclaims van gemeenten en bedrijven.
GS baseren zich op de afspraken die de coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA maakte bij haar aantreden in 2011.
Lees verder »


Rem op zonnepanelen in Apeldoorn

Zaterdag 1 december 2012

De gemeente Apeldoorn moet regels opstellen over het plaatsen van zonnepanelen op daken van monumenten en panden in gemeentelijk en rijksbeschermde stadsgezichten en dorpsgezichten. Dat vindt de commissie voor ruimtelijke kwaliteit.
Lees verder »


Typhoon Capital weer in het nieuws

Vrijdag 30 november 2012

De op zijn gat liggende Nederlandse windindustrie moest weer een gepromoot worden. In zijn niets aflatende pogingen weer in het nieuws te komen mocht de woordvoerder van Typhoon Capital gisteren in het TV programma Nieuwsuur reclame maken voor zijn toko. “Alles komt goed. financiering geen probleem.”
Nu is 4,3 procent van de energie in Nederland van duurzame oorsprong. Het kabinet wil dit percentage fors verhogen. De oude doelstelling was 14 procent in 2020. In het huidige regeerakkoord is dat 16 procent. Nieuwsuur sprak met mensen uit de praktijk over de haalbaarheid van de plannen. Voor zover je Henk Daalder iemand uit de praktijk kunt noemen. Die is alleen maar tegen mensen die kritische vragen stellen over windmolens.
Lees verder »


Negeren alarm oorzaak explosie waterzuivering Raalte

Woensdag 28 november 2012

De explosie bij de Rioolwater zuiveringsinstallatie (RWZI) in Raalte zou niet zijn gebeurd als de medewerker met storingsdienst op tijd had ingegrepen. Even voor twee uur ‘s nachts kreeg hij het eerste signaal van een gaslek in de kelder onder de compressorruimte maar hij kwam toen niet in actie. Dat gebeurde ook niet na het tweede alarm even na zes uur. Pas veel later vertrok de medewerker richting RWZI, maar toen was het al te laat: in de kelder zat zoveel gas dat om kwart voor acht een explosie volgde, nog voordat hij aankwam.
Lees verder »


Amerikaanse windindustrie is de wanhoop nabij

Woensdag 28 november 2012

De Amerikaanse windindustrie is de wanhoop nabij. De Production Tax Credit (PTC), een subsidie van 2,2 cent per kilowattuur aan producenten van elektriciteit uit windturbines, vervalt eind dit jaar.
De American Wind Energy Association beweert dat 37.000 Amerikanen aan het einde van het eerste kwartaal 2013 hun baan zullen verliezen als het Congres de PTC niet verlengt.
Lees verder »


Er staan in Nederland 12 bio-installaties boven de 25 MW

Dinsdag 27 november 2012

AgentschapNL heeft alle bio-installaties van Nederland in kaart gebracht. Deze installaties produceren stroom, warmte of groen gas. Zo zijn er twaalf bio-installaties die meer dan 25 megawatt aan stroom produceren.
Lees verder »


Banken schieten windmolenfabrikant Vestas te hulp met lening

Maandag 26 november 2012

De noodlijdende Deense windturbinefabrikant Vestas heeft met zijn banken een kredietfaciliteit afgesloten van € 900 miljoen. Dat werd maandag gemeld door het bedrijf. Het krediet werd verstrekt door negen internationale banken en zorgt ervoor dat Vestas op korte termijn geen extra aandelen hoeft uit te geven om geld op te halen. Het bedrijf kampt met overcapaciteit, hoge kosten en een lagere vraag. Om kosten te besparen, worden duizenden banen geschrapt.
Lees verder »


Oxfam Novib kraakt bijmengen biobrandstof af

Maandag 26 november 2012

Wie deze website aandachtig leest heeft gemerkt dat we regelmatig aandacht hebben besteed aan het verschijnsel ‘bijmengen’ van biobrandstof bij de gewone benzine en welke problemen dit bijmengen met zich meebrengt.
Gelukkig raken steeds meer instanties ervan overtuigd dat het op deze manier niet verder kan.
Lees verder »


Nieuwe consumentenbond zet tanden in energietarieven Bonaire

Vrijdag 23 november 2012

Op Bonaire is deze maand de consumentenbond Unkobon opgericht en de organisatie heeft direct haar visitekaartje afgegeven: juridische stappen tegen de stijgende prijs voor energie (en water) die op het eiland worden gerekend door het leveringsbedrijf WEB.
Unkobon vecht de prijsverhoging die WEB met terugwerkende kracht zou doorvoeren juridisch aan.
Lees verder »


Europees Parlement geeft goedkeuring aan schaliegas winning

Donderdag 22 november 2012

Een besluit van de Energie Commissie, dat zegt dat elke lidstaat het recht heeft te beslissen over het al dan niet exploiteren van schaliegas, is aangenomen met 492 stemmen voor, 129 tegen en 13 onthoudingen.
Lees verder »


Suikerunie Groningen opent grote biomassavergister

Donderdag 22 november 2012

Suikerfabriek Suikerunie in het Groningse Hoogkerk heeft gisteren een biomassavergister in gebruik genomen die jaarlijks 10 miljoen kubieke meter biogas moet produceren.
Lees verder »


Windindustrie is de meest corrupte en corrumperende industrie ter wereld

Dinsdag 20 november 2012

Een gepensioneerde rechter van het Deense Hooggerechtshof, Peter Rørdam, doet in de Kopenhagen Post een boekje open over de windindustrie. Hij zegt letterlijk dat de windindustrie de meest corrupte en corrumperende industrie ter wereld is.
Hij zegt ook dat de windindustrie zo corrupt is vanwege de leugens die ze vertellen, de feestjes met politici en toezichthouders op kosten van de belastingbetaler en dat wanneer ze die leugens niet zouden vertellen en ze geen feestjes met politici hadden ze helemaal niet zouden bestaan.
Politici, zegt Rørdam, zijn geobsedeerd door wind.
Lees verder »


RvS behandelt bezwaren windpark Noordoostpolder

Dinsdag 20 november 2011

Protesten tegen de windmolens van onder meer actiegroep Urk Briest hebben vooralsnog niets opgeleverd. De Raad van State is om een oordeel gevraagd. Op 21 november doet de Raad formeel uitspraak. Het betreft dan besluiten die het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder en het college van dijkgraaf en heemraden van het waterschap Zuiderzeeland hebben genomen. Het gaat om uitvoeringsbesluiten voor het Windpark Noordoostpolder.
Lees verder »


Windenergiebedrijven strijken miljoenen aan subsidies op

Maandag 19 november 2012

De windmolenparken in het Belgische deel van de Noordzee dreigen een dure zaak te worden voor de Belgische belastingbetaler. De bedrijven die de parken exploiteren, boeken enorme winsten omdat ze twee derde van hun omzet via subsidies krijgen. De minister van Energie wil die geldstroom opnieuw bekijken.
Lees verder »


Politie: Ernstige milieuschade door biogasinstallaties

Vrijdag 16 november 2012

Biogasinstallaties verwerken op grote schaal illegaal afval. In Nederland ontstaat het risico op grote bodemverontreiniging door biovergisters, als het toezicht op deze sector niet wordt verscherpt. Dat staat in een intern politiedocument dat KRO Reporter vrijdagavond heeft onthuld. Politiecommissaris Roel Willekens waarschuwt voor een nieuwe vorm van milieucriminaliteit. ‘Als het toezicht niet wordt versterkt, is het risico aanwezig dat we dadelijk hele rare dingen op het land vinden of ontdekken dat er mensen ziek worden of dood gaan als gevolg van crimineel gedrag.’, aldus de Landelijk programmamanager Milieu in KRO Reporter.
Lees verder »


Brancheorganisatie biogas distantieert zich van KRO-uitzending

Vrijdag 16 november 2012

Nog voordat de uitzending van KRO Reporter, vanavond op Ned. 2 om 21.20 uur is begonnen staat de biogas branche al op de achterste benen. De tv-uitzending over misstanden in de biogasbranche zou een vertekend beeld geven. Brancheorganisatie BBO spreekt van ‘insinuatie’ en ‘distantieert zich nadrukkelijk’ van de inhoud van het programma. Natuurlijk, je word niet graag negatief in het daglicht geplaatst in een sector die van faillissementen en fraude aan elkaar hangt en waar nieuwe initiatieven nog nauwelijks of helemaal geen financiering van de banken meer kunnen krijgen. Waarom? Omdat het zo goed gaat met de biomassasector?
Lees verder »


Duitse energiegigant EnBW legt offshore windplan in de ijskast

Vrijdag 16 november 2012

Het Duitse energiebedrijf EnBW, Energie Baden-Württemberg, na E.on en RWE dus het op 2 na het grootste energiebedrijf in Duitsland heeft de plannen voor de bouw van een offshore windpark opgeschort. EnBW investeert voorlopig geen € 1.5 miljard in het offshore windpark. Als reden wordt opgegeven dat het debat over de wijziging van de Energy Act (Energy Act) nog niet is voltooid en de onzekerheid over de aansluitingen op het net van offshore windparken door netbeheerder Tennet.
Zolang de Duitse overheid nog geen juridisch kader heeft vastgelegd wie wat moet betalen als er iets mis gaat, bouwt EnBW geen offshore windparken meer.
Lees verder »


De biogas beerput in de media

Donderdag 15 november 2012

Ikea en Van der Valk: Het zijn bedrijven die hun afval laten verwerken tot biogas. Biovergisting werd rond de eeuwwisseling gepresenteerd als de ultieme duurzame energiebron.
Er zijn inmiddels zo’n 150 biovergisters in Nederland; neergezet met miljoenen euro’s subsidiegeld.
Maar hoe veilig is deze vorm van groene energie?
KRO Reporter duikt in afvaltransporten in binnen- en buitenland. De ongerustheid over het gevaar voor onze gezondheid van biovergisters neemt toe.
Lees verder »


Gebrek aan biomassa bedreigt NUON centrale Buggenum

Donderdag 15 november 2012

Een tekort aan biomassa, in dit geval houtpellets, bedreigt het voortbestaan van de NUON centrale in Buggenum, gemeente Leudal in Limburg. NUON neemt voor het einde van dit jaar de beslissing of het doek definitief over de centrale valt.
NUON meldt trots op zijn website: In het Limburgse Buggenum, vlakbij Roermond, ligt de trots van Nuon: een centrale met schone kolentechnologie en een groen hart, de Willem-Alexander Centrale.
Lees verder »


Groen licht voor bouw 4 windmolens in Lienden

Donderdag 15 november 2012

De bouw van vier windmolens langs de A15 in Lienden mag doorgaan. Twee hoger beroepen zijn door de Raad van State gisteren ongegrond verklaard. De rechtbank in Arnhem had in maart van dit jaar al bepaald dat de windmolens op 400 meter afstand van woningen mochten komen. De indieners van het hoger beroep vonden dat er anders moest worden gemeten en legden de zaak voor aan de Raad van State. Die oordeelt dat de gemeente en Nuon het juist hebben: het gaat om de afstand van woninggevel tot turbine-as.
Lees verder »


Schade RWZI Raalte loopt in de miljoenen, oorzaak ontploffing nog onbekend

Donderdag 15 november 2012

Naar het zich laat aanzien loopt de schade van de ontplofte RWZI in Raalte in de miljoenen. Op 23 oktober, twee dagen na de ontploffing schreven we al dat we niet vreemd op moeten kijken als de schade meer dan € 5 miljoen bedraagt. Vandaag vergadert het waterschap over de reparatie en de kosten die daarmee gemoeid zijn. In eerste instantie wil het waterschap € 1 miljoen beschikbaar stellen voor de noodzakelijkste reparaties.
Lees verder »


Duitse toezichthouder geeft Tennet weer brevet van onvermogen

Woensdag 14 november 2012

De Duitse toezichthouder op de energiemarkt, de Bundesnetzagentur, heeft transmissienetbeheerder TenneT wederom het certificaat geweigerd dat kan worden gezien als ‘diploma’ voor het examen bij het zogeheten Derde Pakket (een stapel Europese vereisten aan partijen in de energiemarkt). TenneT, dat behalve het Nederlandse net ook een aanzienlijk deel in Duitsland bezit, voldoet nog niet aan specifieke financiële eisen, wel staat de netbeheerder op de gewenste onafhankelijke manier in de markt. Dat heeft de toezichthouder op vrijdag 9 november 2012 bekend gemaakt.
Lees verder »


RWE neemt superwindmolens in gebruik

Maandag 12 november 2012

Elektriciteitsproducent RWE heeft in de Groningse Eemshaven twee superwindmolens in gebruik genomen. Ze hebben een wiekhoogte van 177 meter, anderhalf keer de Utrechtse Domtoren. Ze produceren elektriciteit voor 10.000 huishoudens, zo maakte RWE vandaag bekend.
Lees verder »


Internationaal Energie Agentschap: Amerika wordt grootste olieproducent ter wereld

Maandag 12 november 2012

De Verenigde Staten worden in 2017 ‘s werelds grootste olieproducerende land. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat zich boog over de gevolgen van de winning van schaliegas in de VS voor het wereldwijde energielandschap.
Lees verder »


Europese zware industrie luidt de noodklok over goedkoop schaliegas in de VS

Maandag 12 november 2012

Grote Europese bedrijven uit de chemische-, metaalverwerkende en kunststofindustrie luiden de noodklok over het goedkope schaliegas in de VS. De lage prijs van schaliegas tast rechtstreeks hun bestaansrecht aan.
De Europese bedrijven kunnen niet meer concurreren met Amerikaanse bedrijven vanwege het grote verschil in de gasprijs tussen de VS en Europa.
Lees verder »


Windhandel – Miljoenenfraude met groene energie

Zondag 11 november 2012

De redactie van Fibronot.nl heeft jaren geleden de beslissing genomen om op de website geen commerciële reclame te plaatsen. Dus geen Google of andere advertenties die u hinderlijk op het Internet blijven achtervolgen.
Dat beleid verandert niet, maar zo af en toe verschijnt er een boek van een relatie dat we graag bij u willen aanbevelen. Hier rechts ziet u om die reden al een tijdje het boek van wetenschapsjournalist Marcel Crok staan, De staat van het Klimaat.
Een andere wetenschapsjournalist waar we nogal eens contact mee hebben is Siem Eikelenboom van het Financieel Dagblad. Hij heeft, samen met collega Jorinde Schrijver het boek Windhandel – Miljoenenfraude met groene energie, geschreven.
Lees verder »


Doelstelling windenergie onrealistisch

Vrijdag 9 november 2012

De nieuwe doelstelling voor windenergie van het kabinet Rutte II is niet realistisch zonder een forse verhoging van de investeringen. Om de doelstelling voor windenergie te halen is circa € 13 miljard tot € 15 miljard aan investeringen in windmolens nodig tot 2020 en dan zijn de miljarden kostende aansluitingen van windparken op zee op het landelijke hoogspanningsnet nog niet eens meegenomen.
Dat blijkt vandaag uit berekeningen van het economische bureau van ING.
Lees verder »


Geen windmolens bij nationaal park Weerribben

Vrijdag 9 november 2012

De Weerribben is een 3500 hectare groot laagveenmoeras. Een bijzonder gebied dat zich onderscheidt door kenmerkende elementen in het landschap. Opvallend hierin is de grote afwisseling in water, rietlanden, hooilanden en moerasbossen. Veel verschillende planten en dieren hebben in die gebied hun verblijfplaats. Sommige daarvan zijn uniek voor Nederland, soms zelfs voor Europa. In 1992 kreeg De Weerribben de definitieve Nationaal Park status. Dit zijn grote aaneengesloten natuurgebieden met bijzondere natuurwaarden. De Weerribben is een erkend wetland (internationale vogelrichtlijn).
Lees verder »


Duitse windmolens belasten het Oost Europese netwerk teveel

Vrijdag 9 november 2012

Duitsland dumpt een overschot aan windenergie naar de netwerken van Polen en Tsjechië, wat de komende winter tot een blackout en een hoop ruzie kan leiden.
Centraal- en Oost Europese landen zijn uit alle macht bezig met voorbereidende werkzaamheden om hun elektriciteits netwerken los te koppelen van het Duitse netwerk als bescherming tegen teveel stroom uit Duitsland wanneer het daar hard waait.
Lees verder »


Ontploffing energiecentrale Electrabel Nijmegen

Donderdag 8 november 2012

Bij energieleverancier Electrabel in Nijmegen is donderdag een krachtige explosie geweest.
Kort na zeven uur hoorden omwonenden van de centrale aan de Weurtseweg een knal, gevolgd door een hard geruis. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Inmiddels is er een crisisteam van Electrabel in de centrale. De explosie was in een ketel.
Lees verder »


Vestas ontslaat opnieuw duizenden medewerkers

Donderdag 8 november 2012

De Deense windmolenbouwer Vestas schrapt nog eens 3000 banen. Het bedrijf heeft last van het wegvallen van veel overheidssubsidies op windenergie en stevige concurrentie uit China.
Vestas zal dit jaar eindigen met 16.000 werknemers, terwijl er begin dit jaar nog ongeveer 23.000 mensen werkten. In januari en augustus van dit jaar kondigde Vestas ook al twee saneringsrondes aan van 2335 en 1400 arbeidsplaatsen.
Lees verder »


De beerput in het faillissementsverslag van Econcern gaat open

Woensdag 7 november 2012

De curator in het faillissement van Econcern heeft zijn negende faillissementsverslag gepubliceerd. Wie van wroeten in beerputten houdt en informatie wil zien die doorgaans niet in de dagelijkse kranten staat, moet dit faillissementsverslag beslist lezen.
Het bijna failliete Amerikaanse First Solar heeft een vordering op Econcern van maar liefst € 476 miljoen. De curatoren betwisten deze vordering, er lopen inmiddels rechtszaken, maar “we kunnen alle kanten op”, zeggen de curatoren.
Lees verder »


Het bedrog met de ECO etiketten in Duitsland

Woensdag 7 november 2012

Niet oplosbare plastic zakken, wc papier met tropisch hardhout erin en biologische producten die het niet zijn. Na het woord ‘duurzaam’ is er vaak alleen groene schijn. Er is onvoldoende controle naar de duurzaamheid van groene producten en er wordt keihard gelogen als het om de duurzaamheid van deze ECO producten gaat.
Lees verder »


Umweltbundesamt (UBA) wil minder brandstoffen uit biomassa

Woensdag 7 november 2012

De Duitse milieudienst Umweltbundesamt (UBA) wil dat minder biomassa wordt verwerkt tot brandstof. Volgens de UBA wordt de druk op de landbouwgrond in de wereld steeds groter.
Lees verder »


De niet realistische energieplannen van kabinet Rutte 2

Zaterdag 3 november 2012

Bij de kabinetsformatie voor het kabinet Rutte 2 is een energiedoelstelling afgesproken om in 2020 16% duurzame energie op te wekken. Dit is nogal wat en zelfs meer dan de EU doelstelling om in 2020 14% duurzame energie op te wekken.
De laatste ramingen voor Nederland liggen op 9% tot 12% in 2020. De 16% zal een bovenmenselijke inspanning van iedereen vragen, maar wij denken dat het volstrekt irreëel is om te veronderstellen dat de hele Noordzee tegen 2020 vol met windmolens staat. Er wordt voornamelijk op offshore windenergie ingezet. De planning is om in 2020 ruim 6000 Megawatt aan windenergie op te wekken.
Dat zouden 10 megawindparken van ieder 600 Megawatt zijn.
Verder zou de 16% in 2020 gehaald moeten worden met het mee stoken van biomassa in kolencentrales.
Lees verder »


Biomassavergister nepoplossing voor mestprobleem in Gemert

Vrijdag 2 november 2012

Op 18 oktober schreven we een artikel over de voorgenomen bouw van een grote biomassavergister in Gemert. Nog geen twee weken later komen de eerste twijfels of deze biomassavergister wel zo’n goeie keus is. De vergister wordt veel te mooi voorgesteld en is geen oplossing voor het mestprobleem in de omgeving van Gemert.
Lees verder »


RWZI Raalte: 250.000 liter slib is vervuild met olie

Vrijdag 2 november 2012

Het is nog niet mogelijk om alle resten op te ruimen van het gebouw dat vorige week zondag (21 oktober) ontplofte op de rioolwaterzuivering in Raalte. Dat maakte het waterschap Groot Salland vandaag in een persbericht bekend.
Lees verder »


Tennet krijgt in Duitsland rechtszaak aan de broek

Donderdag 1 november 2012

Een samenwerkingsverband van enkele Duitse steden, Trianel genaamd, spant een rechtszaak tegen TenneT aan omdat hun beoogde offshore windpark Borkum West 2 al bijna een jaar vertraging heeft opgelopen vanwege het feit dat TenneT er maar niet in slaagt de contractuele verplichtingen omtrent de aansluiting van het windpark op het Duitse net na te komen. Deze aansluiting moet lopen via een andere offshore windpark, DolWin 1. Ook bij dit windpark loopt TenneT inmiddels bijna een jaar achter met de aansluitingen.
Lees verder »


Algenproductie voor biobrandstof niet duurzaam

Donderdag 1 november 2012

Terwijl de eerste generatie biobrandstoffen het milieu vernielt en de voedselprijzen de hoogte injaagt, staat de tweede generatie klaar om het allemaal nog erger te maken.
Sinds het duidelijk is geworden dat ethanol en biodiesel gemaakt uit voedingsgewassen meer kwaad dan goed doen, is de hoop voor het vinden van een substituut voor olie verschoven naar algen en cellulose-ethanol. Als we de voorstanders van deze “tweede generatie” mogen geloven, zullen deze brandstoffen veel meer energie leveren zonder dat ze een gevaar vormen voor de voedsel- en watervoorraden op aarde. Maar dat is moeilijk te geloven. Het ziet er zelfs naar uit dat brandstof uit algen en cellulose nog grotere problemen zal veroorzaken dan de eerste generatie “groene” brandstoffen.
Hoog tijd voor een onderzoek.
Lees verder »


Ede worstelt met mestvergister in Wekerom

Woensdag 31 oktober 2012

De Edese politiek worstelt nog steeds met de komst van een mestvergistingsinstallatie op de percelen Otterloseweg 54 en 56 in Wekerom, zo bleek dinsdagavond 23 oktober in de commissie Ruimtelijke Ordening. In een rapport van de Dienst Landelijk gebied (DLG) staat een lichte voorkeur voor een installatie in Wekerom. Voor wethouder Roel Kremers reden om zijn aanvankelijke twijfels over boord te gooien en daar voor te kiezen. Zes insprekers gaven aan de mestvergister niet te zien zitten in Wekerom.
Lees verder »


Raad van State ziet geen problemen in mestvergister Eexterveen, maar….

Woensdag 31 oktober 2012

De Raad van State heeft op 24 oktober 2012 alle bezwaren afgewezen tegen de bouw van een mestvergister aan de Dorpsstraat in het Drentse Eexterveen door een akkerbouwer uit het dorp. Twintig bewoners van Eexterveen-Zuid en De Hilte maken zich zorgen over de plannen van Houwing en stapten in augustus naar de Raad van State.
Lees verder »


Amerikaanse economie kan gas geven

Maandag 29 oktober 2012

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer.
Zij heeft de redactie van Fibronot.nl toestemming gegeven haar artikel over schaliegas in de VS integraal te publiceren.

De Amerikaanse economie maakt, onder invloed van aardgas, een spectaculaire ontwikkeling door. Niet alleen bedrijven die gas winnen profiteren, maar ook partijen die zich bezighouden met het vinden en benutten ervan.
Lees verder »


Belangrijke jurisprudentie rondom mestvergisters

Zaterdag 27 oktober 2012

Bij iedere aanvraag voor een allesomvattende vergunning voor de bouw van een mestvergister hebben inwoners van een gemeente de mogelijkheid om een ‘zienswijze’ of bezwaar in te dienen op de aangevraagde of verleende vergunningen. Meestal worden de inwoners door een gemeente aangeduid als belanghebbenden die dan niet verder dan een paar honderd meter van de te bouwen mestvergister mogen wonen.
Zienswijzen of bezwaren van belanghebbenden die verder dan een paar honderd meter wonen werden door gemeenten steevast als niet-ontvankelijk verklaard.
Lees verder »


Duitse offshore windenergie in steeds zwaarder weer

Vrijdag 26 oktober 2012

De offshore windindustrie aan de Duitse Noordzeekust zou moeten leiden tot tienduizenden nieuwe banen. Maar de euforie verdwijnt, de bouw van nieuwe windparken stokt en bedrijven verdwijnen. Werknemers worden met honderden tegelijk ontslagen.
Lees verder »


Producent van zeldzame aardmetalen legt productie maand stil

Donderdag 25 oktober 2012

Baotou Steel, China’s grootste delver en producent van zeldzame aardmetalen, zoals neodymium, heeft gisteren aangekondigd de productie per direct een maand lang stil te leggen, om de prijzen weer te laten stijgen. De aardmetalen zijn van groot belang voor de productie van onder andere windmolens en smartphones.
Lees verder »


Duitse regering zoekt wanhopig naar een oplossing voor de offshore problemen

Donderdag 25 oktober 2012

De Duitse regeringscoalitie zoekt wanhopig naar een oplossing voor de gerezen problemen in de offshore windindustrie. Nadat het Deense Dong eerder deze week berichtte dat het de bouw van het offshore windpark Riffgrund II ten noorden van Borkum heeft opgeschort zijn de alarmbellen in het Duitse parlement eindelijk gaan rinkelen.
Lees verder »


Onderzoek explosie RWZI eind volgende week bekend

Donderdag 25 oktober 2012

De resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de explosie zondagochtend bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Raalte zijn naar verwachting eind volgende week bekend.
Dat heeft het waterschap Salland bekend gemaakt.
Lees verder »


Tennet kan offshore windparken niet aansluiten

Dinsdag 23 oktober 2012

Niet alleen slaat de offshore crisis in Duitsland ongemeen hard toe, ook in Nederland zijn er signalen dat we uitbreiding van offshore windparken wel kunnen vergeten. Het heeft geen zin om voor nu nog een windpark op zee te bouwen, want netbeheerder Tennet kan de aansluiting op het net niet leveren. De Nederlandse doelstelling van 6000 Mw voor 2020 is daarmee onhaalbaar.
Lees verder »


Kapotte afsluiter biovergister: schade meer dan een ton

Dinsdag 23 oktober 2012

Een kapotte afsluiter op een biovergistingsinstallatie heeft het Bakelse bedrijf Besterd Hoeve naar eigen zeggen ongeveer € 140.000 gekost. De afsluiter zelf kostte niet meer dan ongeveer € 100. Volgens de rechter moet verzekeraar Delta Lloyd voor de bedrijfsschade opdraaien. Door de kapotte afsluiter ontstond in de vergistingsinstallatie een verkeerde verhouding van mest en glycerine, waardoor de productie van methaangas lager werd. Het bedrijf kon daardoor minder energie leveren.
Lees verder »


Crisis in Duitse offshore wind woekert voort; Tennet opnieuw gebeten hond

Dinsdag 23 oktober 2012

Nadat gisteren bekend werd dat het Deense Dong z´n plannen voor de bouw van het offshore windpark Riffgrung II in de ijskast heeft gestopt is nu bekend geworden dat een grote toeleverancier voor de offshore windindustrie op de rand van faillissement verkeert.
De noodlijdende windturbine leverancier, SIAG Nordseewerke vecht voor zijn bestaan terwijl de 700 medewerkers moeten vrezen voor hun ontslag. De Bondsregering weigert verdere financiële steun. Eerder had de regering van Nedersaksen de geldkraan al dichtgedraaid.
Lees verder »


Biogasturbine RWZI Raalte in 2010 al versleten; overschot biogas werd gewoon verbrand

Dinsdag 23 oktober 2012

De gas turbine die op de RWZI in Raalte biogas omzette naar elektriciteit was in 2010 al aan vervanging toe. De technische staat van de gas turbine was zodanig slecht dat de turbine regelmatig uit viel, onder meer omdat schadelijke stoffen in het biogas voor grote slijtage en vervuiling zorgden. Uit stukken van het Waterschap Salland blijkt dat de staat van de gas turbine in 2010 al zodanig slecht was dat ingrijpen op korte termijn noodzakelijk was. Het bestuur van het Waterschap zal waarschijnlijk gedacht hebben, daar kunnen we nog wel even mee vooruit en hield de nodige miljoenen voor vervanging in de kas.
Lees verder »


Deense Dong legt Duits offshore windpark op sterk water

Maandag 22 oktober 2012

Tegenslag voor de plannen van de Duitse regering voor de uitbreiding van windenergie op volle zee: Het Deense energiebedrijf Dong stopt de miljarden kostende bouw van een windmolenpark voor het eiland Borkum en geeft de netbeheerder TenneT en het gebrek aan aansprakelijkheidsregels de schuld van het uitstel. “We worden gedwongen om de ontwikkeling en bouw van het project Borkum Riffgrund II op te schorten,” zei de CEO van Dong Energy Germany, Christopher Mertens gisteren.
Lees verder »


RWZI Raalte weer gedeeltelijk in bedrijf

Maandag 22 oktober 2012

De rioolwaterzuivering (RWZI) van Raalte is maandagochtend, na de gasexplosie op zondagmorgen, weer gedeeltelijk in bedrijf gesteld. Dit was mogelijk nadat de elektriciteitsvoorziening was hersteld en een aantal belangrijke onderdelen waren vervangen. Dat meldt waterschap Groot Salland.
Lees verder »


Siemens stapt uit zonne-energie

Maandag 22 oktober 2012

Het Duitse technologieconcern Siemens wil stoppen met zonne-energie. Alle activiteiten op dat terrein staan in de etalage, zo maakte de onderneming vandaag bekend. Er is al contact met mogelijke kopers. Zonne-energie levert volgens Siemens niet op wat het bedrijf ervan had verwacht, onder meer door tegenvallende groei en aanhoudende prijsdruk.
Lees verder »


EU Commissaris Oettinger: Duitsland heeft overdreven veel zonnepanelen

Maandag 22 oktober 2012

Duitsland installeert te veel zonnepanelen. Daar waarschuwt de Duitse EU-commissaris voor Energiezaken, Günther Oettinger voor. Oettinger vindt het onlogisch om zoveel PV-capaciteit aan te sluiten.
Lees verder »


Opgehoopt biogas oorzaak explosie silo waterzuivering Raalte?

Zondag 21 oktober 2012

Bij de rioolwaterzuivering aan de Hondemotsweg in Raalte heeft zich zondagochtend kort voor acht uur een ontploffing voorgedaan. Bij de zuiveringsinstallatie zijn een silo en een machine-gebouw uit elkaar geblazen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor, omdat er niemand op het terrein aanwezig was. Ook is er geen gevaar meer.
Lees verder »


Aansluiten Duitse windparken moet langzamer

Zaterdag 20 oktober 2012

Het venijn zit in de staart. In dit geval in de laatste alinea: Tennet is op zoek naar geld. Voor wie ons Dossier Windenergie heeft gevolgd is dit geen verrassing. De Nederlandse netbeheerder TenneT wil graag meer tijd voor het bouwen van nieuwe elektrische aansluitingen in het Duitse gedeelte van de Noordzee.
Lees verder »


Nieuwe eigenaar voor biogasinstallatie in Heeten

Vrijdag 19 oktober 2012

Kalfsvleesbedrijf BKC uit Olst is de nieuwe eigenaar van de biogasinstallatie aan de Weseperweg bij Heeten. Dat bevestigt algemeen directeur Maikel Speijers van BKC.
Lees verder »


Grote biogasinstallatie in Gemert

Donderdag 18 oktober 2012

Overheid, agrariërs en bedrijfsleven gaan gezamenlijk de plannen voor een grote biogasinstallatie uitwerken. Daarvoor hebben zij een intentieverklaring getekend. De installatie moet komen op een bedrijventerrein in de gemeente Gemert-Bakel. Ook de provincie wordt betrokken bij de ontwikkeling. Op het bedrijventerrein wil het Duitse bedrijf Raps-Mühle-Seligenstadt (RMS) een biogasinstallatie bouwen voor een bedrag van € 20 miljoen tot € 40 miljoen.
Lees verder »


Eindverslag in faillissement Bioshape Holding B.V.

Donderdag 18 oktober 2012

De curator in het faillissement van de Bioshape Holding B.V. heeft zijn vijfde en tevens eindverslag gepresenteerd, maar hij houdt daarbij uitdrukkelijk de mogelijkheid open dat het faillissement heropend wordt als zich nieuwe ontwikkelingen voordoen.
Lees verder »


EU haalt biodieseldoelstellingen niet

Dinsdag 16 oktober 2012

De EU-doelstelling dat in 2020 10 procent van de transportbrandstoffen hernieuwbaar is, zal niet worden gehaald, omdat ze technisch onhaalbaar en politiek omstreden lijken. Dat schrijft Rabobank International in het rapport Finding the Food-Fuel Balance. De onderzoekers verwachten desondanks dat de druk op de markt voor plantaardige oliën hoog blijft door groei van de consumptie elders.
Lees verder »


Aarde warmt niet meer op; computermodellen naar de prullenbak

Zondag 14 oktober 2012

De aarde blijkt sinds begin 1997 niet meer warmer te zijn geworden. Daarmee is de periode van opwarming van de aarde net zolang als de periode dat de aarde wel opwarmde: zestien jaar. Van 1980 tot 1996 werd de aarde warmer, daarna niet meer.
Overigens is in de periode voor 1980 de aarde gedurende veertig jaar niet warmer geworden.
Lees verder »


Hoge subsidies voor windmolens in landelijk gebied schadelijk voor regio

Vrijdag 12 oktober 2012

Hoge subsidies voor windenergie moeten ontmoedigd worden. Dit is een van de conclusies uit het rapport ‘Verbanden leggen tussen duurzame energie en de ontwikkeling van het platteland’ van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), dat vandaag gepubliceerd werd.
Lees verder »


Plan Waste4Energy voor bouw biocampus in Weert

Donderdag 11 oktober 2012

Het maken van plannen kan directeur John van Nikkelen van Waste4Energy niet ontzegd worden. Deze website heeft tot in detail zijn avonturen met een beoogde doorstart van het in de Eemshaven gevestigde BioValue, vermeld. Helaas blijkt deze zakenman niet al te succesvol in zijn pogingen.
Nu gaat hij het dan in Weert proberen. Daar, op het voormalig terrein van cfk-producent Honeywell aan de Kempenweg wil van Nikkelen een biocampus met een bio-energiecentrale en een laboratorium bouwen.
Lees verder »


Belasting op netgebruik zonnepanelen in België

Maandag 8 oktober 2012

Huizenbezitters die in België zonnepanelen op het dak hebben moeten in de buidel tasten.
Vanaf 2013 wordt daar 200 euro extra netvergoeding voor gevraagd, zo zijn distributiebeheerders Eandis en Infrax overeengekomen. Het plan zou de steun hebben van de Vlaamse minister van Energie.
Lees verder »


Na Tsjechië gaat ook in Polen de rem op duurzame subsidies

Zondag 7 oktober 2012

Na Tsjechië gaat ook in Polen het mes in de duurzame subsidies. Polen wilde aanvankelijk bijna € 2.5 miljard aan duurzame subsidies uitgeven maar verlaagt dat bedrag nu naar ongeveer € 740 miljoen.
Lees verder »


Tsjechië stopt steun aan hernieuwbare energie

Zaterdag 6 oktober 2012

De Nationale Energieautoriteit van Tsjechië is begonnen met de voorbereidende fase van de stopzetting van de financiële steun aan hernieuwbare energie. Dit zou plaats moeten vinden vanaf 2014. Tot 2034 zouden op deze manier zowel de Tsjechische overheid als de verbruikers bijna € 2 miljard besparen, aldus de voorzitter van de Energieautoriteit (hierna “NEA” genoemd) Alena Vitásková.
Lees verder »


EU Commissaris Energiezaken verzet zich tegen aanscherping klimaatbeleid

Zaterdag 6 oktober 2012

De Duitse EU Commissaris voor energiezaken, Günther Oettinger, heeft tijdens een toespraak in Berlijn gezegd dat hij zich gaat verzetten tegen een aanscherping van het klimaatbeleid en de EU doelstellingen die daarmee gemoeid zijn. In plaats daarvan moet het EU energiebeleid meer aandacht besteden aan de behoeften van de Europese industrie.
Lees verder »


Wat is het Energy Future Programma?

Woensdag 3 oktober 2012

Het Energy Future programma is voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in de huidige en toekomstige energievoorziening. Een actueel en interessant onderwerp, omdat voldoende, betaalbare en schone energie één van de belangrijkste mondiale vraagstukken voor de komende decennia zal zijn.
Het programma wil inspireren en betrekken. Daarnaast wil het meer helderheid scheppen en benadrukken dat alle bestaande en toekomstige energieoplossingen en -besparingsmogelijkheden nodig zijn om aan de toenemende vraag naar energie te kunnen voldoen.
Vandaag heeft Energy Future een interessant artikel over schaliegas.
Lees verder »


Gemeente Coevorden verliest kort geding zaak biovergister

Woensdag 3 oktober 2012

De gemeente Coevorden moet een bedrag van € 1100 aan proceskosten betalen in het kort geding dat liep tussen het college van Burgemeester en Wethouders en bewoners van de Klinkenvlier. Dat heeft de Raad van State in Den Haag bepaald.
Lees verder »


Nederlandse ministeries betalen energie ellende Bonaire

Dinsdag 2 oktober 2012

Demissionair staatssecretaris Joop Atsma (CDA, Infrastructuur en Milieu) en demissionair minister Maxime Verhagen (CDA, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) zijn bereid om respectievelijk € 2,3 miljoen en € 5,5 miljoen uit te trekken om een rem te zetten om de verwachte prijsexplosie voor energie op Bonaire, het eiland dat de status van bijzondere Nederlandse gemeente heeft. Dat heeft Atsma op maandag 1 oktober in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.
Lees verder »


Geldtekort legt project Zonnestroom in gemeente Coevorden stil

Dinsdag 2 oktober 2012

‘Wij willen zonnestroom produceren voor alle inwoners van Oosterhesselen, maar hebben op dit moment geen enkel idee waar wij het geld vandaan moeten halen’. Rob Dekens van de Coöperatie voor Zonne-energie in Oosterhesselen heeft besloten het energieproject te stoppen.
Lees verder »


Beslissing vergistingsinstallatie Swifterbant uitgesteld

Dinsdag 2 oktober 2012

De gemeenteraad van Dronten heeft de besluitvorming over de eventuele vestiging van een vergistingsinstallatie in Swifterbant voorlopig uitgesteld. Ondernemer Jan Kees Vogelaar wil daar een biomassacentrale beginnen, maar de politiek heeft nog teveel vragen. Daar moet eerst een antwoord op komen, voor men het plan verder in behandeling neemt.
Lees verder »


Investeerder VS aast op Duits elektriciteitsnet Tennet

Zondag 30 september 2012

De Amerikaanse ontwikkelaar van elektriciteitsprojecten Anbaric overweegt om een belang te nemen in het Duitse energienetwerk van het Nederlandse elektriciteitsconcern Tennet. Dat schreef het Duitse blad Wirtschaftswoche zaterdag op basis van bronnen rond het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.
Lees verder »


Typhoon Capital vraagt Europese Investeringsbank om lening van € 500 miljoen

Vrijdag 28 september 2012

Typhoon Capital heeft bij de Europese Investeringsbank op 26 september j.l. een verzoek ingediend voor een deel van de financiering van het offshore windpark Gemini ten noorden van Schiermonnikoog.
Typhoon heeft om een lening van € 500 miljoen gevraagd.
Lees verder »


BioValue maakt doorstart na faillissement

Donderdag 27 september 2012

De failliete biodieselfabriek BioValue in de Eemshaven maakt toch een doorstart. Het bedrijf is gekocht door het Oostenrijkse bedrijf Bio Oil.
In juli 2010 besloot het Zeeuwse moederbedrijf Delta de productie te staken en op 15 december dat jaar werd BioValue failliet verklaard.
Lees verder »


Grootste biomassavergister in Nederland naar Coevorden

Donderdag 27 september 2012

Een Duits bedrijf wil in Coevorden de grootste biomassavergister van Nederland bouwen. Vandaag werd bekend dat het Duitse Regenerative Energie Münster (REM) in de gemeente Coevorden de grootste bio-gasfabriek van Nederland wil bouwen. De biomassavergister zou meer dan 40 miljoen kuub biogas moeten opwekken. Ze vergeten er even bij te zeggen dat wanneer die hoeveelheid opgewerkt gaat worden naar aardgaskwaliteit het een stukje minder dan die 40 miljoen kuub wordt. De grondstof is mest uit de veehouderij.
Lees verder »


De soap rond biomassavergister Heeten houdt aan

Donderdag 27 september 2012

Wie denkt dat het faillissement van de biomassavergister in Heeten op een beschaafde manier wordt afgehandeld komt bedrogen uit.
Er is nu een ondoorzichtige situatie ontstaan.
Volgens curator Steven van den Berg die het faillissement van BMEC Salland afhandelt, is de installatie in opdracht van de Rabobank verkocht voor een bedrag van € 950.000. Hij wil echter niet zeggen wie de koper is.
Lees verder »


Cuadrilla stemt in met voorwaarden proefboring schaliegas in Boxtel

Dinsdag 25 september 2012

Het Britse boorbedrijf Cuadrilla zegt volledig te kunnen voldoen aan voorwaarden die drinkwaterbedrijf Brabant Water heeft gesteld voor een proefboring naar schaliegas in Boxtel. Het bedrijf is bereid om eenmalig en bij wijze van demonstratieproject het grondwater in de buurt van de boorput te controleren op lekkages en vervuiling. Cuadrilla heeft dat geschreven als reactie aan Brabant Water. De controle op mogelijke vervuiling met bijvoorbeeld metalen, radioactiviteit en koolwaterstoffen duurt tot 10 jaar na beëindiging van de activiteiten in de boorput.
Lees verder »


Rabobank accepteert bod op biogasinstallatie Heeten niet

Maandag 24 september 2012

De Rabobank legt het bod van het bedrijf VP Minovia op de biogasinstallatie in Heeten naast zich neer. Volgens een woordvoerder van de bank is er een beter alternatief.
Verdere mededelingen worden er niet gedaan door Rabobank, er wordt verwezen naar de curator van de failliete mestvergister.
Lees verder »


Chemicaliën die bij het boren naar schaliegas worden gebruikt

Zondag 23 september 2012

Voor- en tegenstanders van schaliegas proberen het publiek ieder hun versie te vertellen, waarbij de tegenstanders de meest fantastische verhalen de wereld insturen over de schade die het boren naar schaliegas aan het milieu zou aanrichten. Maar is dat wel zo? Het lijkt er op dat milieubewegingen zich op oude gedateerde cijfers die uit de beginperiode van het boren naar schaliegas stammen, baseren. Hun doel is het aanpraten van angst onder de bevolking.
Lees verder »


Gemeente Apeldoorn: geen bezwaar tegen boren naar schaliegas

Zondag 23 september 2012

Met instemming heeft de redactie van Fibonot.nl kennis genomen van het feit dat de gemeenteraad van Apeldoorn op donderdag 20 september in meerderheid heeft besloten geen bezwaar te hebben tegen het boren naar schaliegas. Slechts een paar lokale splinterpartijen waren vóór een verbod op het boren.
Lees verder »


Nederlands grondgebied populair voor boringen schaliegas

Vrijdag 21 september 2012

Verschillende buitenlandse bedrijven willen op Nederlands grondgebied gaan boren naar schaliegas. Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf BNK Petroleum bij het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie een vergunningsaanvraag heeft ingediend voor het maken van verschillende proefboringen naar schaliegas in Nederland.
Lees verder »


Groningen Seaports pompt miljoenen in offshore activiteiten Eemshaven

Vrijdag 21 september 2012

Groningen Seaports aast op een zo groot mogelijk deel van de markt van de offshore windinstallatie industrie. Het havenbedrijf van de Eemshaven investeert daartoe de komende jaren € 25 miljoen in een uitbreiding van 800 meter kades voor zware op- en overslag. Veel Noordzee havens hebben een oogje op de snel opkomende offshore wind-industrie, maar de Eemshaven heeft met zijn centrale ligging aan de monding van de Eems een streepje voor op die concurrentie.
Lees verder »


Doorstart biogasinstallatie Heeten nog niet zeker

Donderdag 20 september 2012

Het bedrijf VP Minovia BV zegt de nieuwe eigenaar te zijn van de biogasinstallatie aan de Weseperweg bij Heeten, maar dat is nog niet zeker. De Rabobank kan nog besluiten het bod dat Minovia woensdag deed naast zich neer te leggen.
Lees verder »


Duurzame energie kost de Nederlandse Staat miljarden

Donderdag 20 september 2012

De Algemene Energieraad, AER, is een adviesorgaan van de overheid. Vandaag heeft de AER in een advies aan de overheid geschreven dat de belastinginkomsten sterk onder druk staan als gevolg van het subsidiëren van duurzame energie.
De overheid loopt de komende jaren jaarlijks miljarden euro’s mis door de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.
Lees verder »


Duitse groei biogas is er uit

Woensdag 19 september 2012

Door stijgende maisprijzen en onzekerheid over subsidiëring wordt in Duitsland nauwelijks nog geïnvesteerd in nieuwe biogas installaties. Dat stelt directeur Reinhardt Grandke van het Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) bij de presentatie van het Eurotier-programma.
Lees verder »


Nieuwe eigenaar voor biogasinstallatie Heeten

Woensdag 19 september 2012

De biogasinstallatie aan de Weseperweg bij Heeten heeft sinds woensdagmiddag een nieuwe eigenaar. Het bedrijf VP Minovia – waarvan de bedrijven VP-Systems uit de Verenigde Staten en BVBA Reniova uit België eigenaar zijn – heeft de in maart failliet verklaarde mestvergister via een openbare veiling in Zwolle gekocht.
Lees verder »


Nederland heeft enorme gasreserves

Woensdag 19 september 2012

We willen graag nog eens een rapport van TNO in herinnering roepen waarin staat dat de onconventionele gas reserves in Nederland in totaal zo’n 500.000 miljard kubieke meter kunnen bedragen.
Het rapport werd enkele jaren geleden in opdracht van EBN, Energie Beheer Nederland samengesteld.
EBN is een Nederlandse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de optimale benutting van de Nederlandse ondergrondse natuurlijke rijkdommen. EBN participeert ook in alle gasvelden die in Nederland ontdekt zijn.
Lees verder »


Openbare verkoop biomassavergister Heeten nog onzeker

Woensdag 19 september 2012

Het is nog onzeker of de voor vanmiddag geplande openbare verkoop van de biomassavergister in Heeten door gaat. De curator spreekt met de enige nog overgebleven serieus geïnteresseerde partij.
Lees verder »


Duitsland overweegt uitschakelverbod kolencentrales

Zaterdag 15 september 2012

De Duitse regering overweegt energiecentrales te verbieden om te sluiten. Deze opmerkelijke maatregel moet voorkomen dat de oosterburen komende winter te weinig stroom hebben.
Lees verder »


PvdA breekt met windstop Noord-Holland

Vrijdag 14 september 2012

De PvdA-fractie in provinciale staten van Noord-Holland geeft niet langer steun aan aan een algeheel verbod op de bouw van nieuwe windmolens in Noord-Holland. De fractie wil ruimte voor plannen van particulieren en gemeenten die al vergaand in ontwikkeling zijn en die ’’goed inpasbaar’’ zijn in de omgeving.
De PvdA maakte haar opstelling gisteravond bekend tijdens een inspraakavond op het provinciehuis in Haarlem.
Lees verder »


Shell wil schaliegas winnen in Texas

Donderdag 13 september 2012

Shell heeft voor 1,935 miljard dollar een Texaanse concessie overgenomen van Chesapeake Energy. Het Brits-Nederlandse concern maakte gisteren bekend dat het schaliegebied momenteel het equivalent van 26.000 vaten olie per dag oplevert en een ,significant’ groeipotentieel heeft.
Lees verder »


Nieuwe energieneutrale wijk in Zutphen

Donderdag 13 september 2012

De gemeente Zutphen blijft het proberen. Alweer een nieuwe energieneutrale wijk erbij.
De bouw van de energieneutrale wijk is gegund aan een consortium van negen bedrijven uit de regio. Gemeente en bouwbedrijf hebben deze week de koop- en realisatieovereenkomst getekend. Het consortium van negen regionale partijen bouwt 42 energieneutrale starterswoningen in de wijk Leesten-Oost.
Lees verder »


Nuon ziet af van biomassacentrale Arnhem

Woensdag 12 september 2012

Het blijkt voor Nuon niet haalbaar een biomassacentrale te bouwen op het Arnhemse industrieterrein Kleefse Waard. Een studie naar de mogelijkheden leidde volgens een woordvoerder van Nuon “plussend en minnend onder de streep tot een min”. Het bedrijf gaat nu op zoek naar andere alternatieven voor de twintig jaar oude gascentrale die Nuon in Arnhem exploiteert.
Lees verder »


Europese Unie wil grens gebruik biobrandstoffen en stop op subsidies

Woensdag 12 september 2012

De Europese Unie is voornemens een grens te stellen aan het gebruik van biobrandstoffen die door middel van voedingsgewassen worden geproduceerd. Deze biobrandstoffen zijn minder klimaatvriendelijk dan aanvankelijk werd gedacht en bovendien concurreren ze met de voedselproductie.
Lees verder »


Lego windmasten

Maandag 10 september 2012

Windturbines worden steeds hoger. Het wordt dan ook steeds moeilijker en duurder om de torens elders te bouwen en in een aantal delen over de weg naar de locatie te transporteren en in elkaar te zetten.
Het Deense bedrijf Andresen Towers moet bij de door het bedrijf ontworpen mastdelen ongetwijfeld aan buurman Lego hebben gedacht: de losse onderdelen van de torens stapelen.
Lees verder »


Ook in Friesland groeit de oppositie tegen windmolens

Zaterdag 8 september 2012

De Statenfractie van de PVV in Fryslân heeft met tevredenheid kennis genomen van de beslissing door Gedeputeerde Staten Noord-Holland om een streep te halen door de windmolen projecten en een algeheel verbod in te stellen voor nieuwe windturbines. In schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten in Fryslân roept de fractie op om dit voorbeeld ook in Fryslân te volgen.
Lees verder »


Windmolens in de Provincie Utrecht

Zaterdag 8 september 2012

Gaat de Provincie Utrecht Noord Holland achterna?
Het is nog net geen absoluut verbod om windmolens te bouwen, maar grote gebieden in de provincie Utrecht zijn aangewezen waar beslist geen windmolens meer mogen worden gebouwd.
Waar wel nog mag worden gebouwd is langs ‘lijnstructuren’, zoals Rijkswegen, Amsterdam Rijnkanaal en een enkel industrieterrein.
Lees verder »


Milieutoets Windturbines Kloosterlanden Deventer

Donderdag 6 september 2012

De gemeente Deventer onderzocht in een milieutoets de milieueffecten van plaatsing van twee windturbines van 3 MW aan de noordzijde van de A1 bij het bedrijventerrein Kloosterlanden. Hoewel er geen sprake is van een m.e.r.(beoordelings)plichtig project vroeg de gemeente Deventer de Commissie MER om een oordeel te geven over de kwaliteit van de milieutoets.
Lees verder »


Liberia verkwanselt helft woudoppervlak

Donderdag 6 september 2012

Voor wie ons artikel over Buchanan Renewables heeft gelezen vormt het bovenstaande geen verrassing.
Het Liberiaanse ministerie voor Bosbouw heeft de voorbije jaren in alle stilte houtkapvergunningen uitgereikt aan grote bedrijven. Maar liefst 40 procent van het bosoppervlak in het land is daardoor bedreigd. Buchanan Renewables was één van die bedrijven, waar een grote aandeelhouder, Vattenfall, gretig van mee profiteerde. Gelukkig zag Vattenfall op tijd in waar Buchanan Renewables mee bezig was en trok zich schielijk terug uit Liberia.
Lees verder »


Europese aanbesteding van schaliegas-onderzoek noodzakelijk

Woensdag 5 september 2012

De kosten van het onderzoek naar de mogelijke gevolgen voor mens, natuur en milieu van het opsporen en winnen van schalie- en steenkoolgas kunnen hoger uitvallen dan eerder gedacht. Daardoor is Europese aanbesteding noodzakelijk zodat onderzoekers uit heel Europa de kans krijgen dit onderzoek te gaan doen. Het onderzoek kan uiterlijk zomer 2013 afgerond worden, en niet eind 2012 zoals eerder was voorzien.
Lees verder »


Provincie Noord Holland verbiedt bouw windmolens op land

Woensdag 5 september 2012

De provincie Noord-Holland laat geen nieuwe windmolens meer toe. Het bestuur wil voor het eind van het jaar een algeheel verbod hebben ingesteld voor nieuwe turbines op het vaste land. Hiermee wordt een streep getrokken door circa twintig geplande windmolen projecten.
Lees verder »


Eneco wil nieuw offshore windpark voor Bergen aan Zee bouwen

Woensdag 5 september 2012

Eneco Wind heeft bij Rijkswaterstaat een vergunningsaanvraag in gang gezet voor een offshore windpark op de locatie Q4 West, ter hoogte van Bergen aan Zee. Dat is een locatie die Eneco als alternatief toegewezen heeft gekregen voor de eerder aan Eneco vergunde, maar vervallen locatie Scheveningen-Buiten. Met de nieuwe aanvraag wordt dus de eerdere vergunning omgezet in een nieuwe voor een andere plek.
Lees verder »


Pensioenfonds PGGM onder vuur om windpark

Maandag 3 september 2012

Indiaanse vissers in het zuiden van Mexico hebben met geweld de voorbereidingen verstoord voor een groot windmolenpark dat pensioenbelegger PGGM wil bouwen. Op het zeer windrijke Istmo de Tehuantepec moeten 132 windmolens verrijzen. Het park van 396 Megawatt heeft de steun van president Calderón, die het totaal aan windenergie in Mexico wil verdubbelen. PGGM meent dat alle onderhandelingen met Indianen netjes zijn verlopen.
Lees verder »


Duitsland ontsnapt ternauwernood aan totale blackout

Maandag 3 september 2012

Naar vandaag bekend is geworden is Duitsland vorige week donderdagmiddag 30 augustus aan een total blackout ontsnapt. Het elektriciteitsnetwerk verkeerde daadwerkelijk op de rand van de afgrond.
Lees verder »


Het Duitse E.on snijdt in kosten offshore windparken

Donderdag 30 augustus 2012

Het energiebedrijf E.on wil de kosten van offshore windparken aanzienlijk verminderen, desnoods door het goedkoop inkopen van Chinese onderdelen.
Daarmee wordt de Duitse windmolenindustrie bijna volledig buiten spel gezet en lijkt een eerste begin van een volledig in elkaar zakkende markt voor Europese windmolen fabrikanten. We herinneren ons nog maar al te goed dat Vestas geen windmolens meer bouwt en alleen nog lucratief onderhoudswerkzaamheden uitvoert.
Lees verder »


De vrouw zonder ballen

Woensdag 29 augustus 2012

Minister Ilse Aigner van consumentenzaken laat de energie verbruikers in de steek.
Eind vorige week dreigde minister Aigner nog met een veto als de nieuwe wet in het parlement behandeld zou worden. Na spoedoverleg tussen de ministers Rösler, Altmaier en Aigner is de laatste overstag gegaan. Partijpolitieke redenen liggen hieraan ten grondslag. Het opperbevel van CSU wilde nu geen kabinetscrisis om een paar centen.
Lees verder »


Duitse Energiewende in chaotische eindfase beland

Woensdag 29 augustus 2012

De Duitse Energiewende lijkt in een beslissende eindfase terecht te zijn gekomen nu minister Altmaier van Milieu heeft gezegd dat fossiele energie de hoeksteen is en blijft van de Duitse energievoorziening. Bovendien, zegt Altmaier is het noodzakelijk dat Duitsland nieuwe kolencentrales bouwt omdat elektriciteit die geproduceerd is door zon- en wind zo duur is dat we het ons eigenlijk niet kunnen veroorloven en ook onbetrouwbaar is.
Lees verder »


Omwonenden mestvergister Wanroy zijn de stank meer dan zat

Zondag 26 augustus 2012

Omwonenden van de mestvergister Cleanergy in Wanroy hebben afgelopen vrijdag 24 augustus aan Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren een verzameld werk aangeboden met daarin alle klachten die omwonenden in de afgelopen 7 jaar hebben ingediend bij het meldpunt van de Provincie Brabant.
Lees verder »


Windmolenfabrikant Bard loopt op laatste benen

Zaterdag 25 augustus 2012

Bij windmolenfabrikant Bard in Cuxhaven worden in maart 2013 217 medewerkers ontslagen als zich geen nieuwe opdrachten aandienen.
Het bedrijf is nu nog bezig met de afbouw van 80 funderingen voor het offshore windpark Bard Offshore 1. Dit heeft een woordvoerder van Bard in Bremen meegedeeld.
Het management van Bard Bremen en de Bard Cuxhaven Steel Construction hebben overeenstemming bereikt over een sociaal plan.
Lees verder »


Crisis in Duits kabinet om Energiewende; weerstand kostenplan aansluitingen offshore windparken

Zaterdag 25 augustus 2012

De Duitse minister van Voedselvoorziening, Landbouw en Consumentenbescherming, Ilse Aigner, blokkeert de plannen van minister Peter Altmaier van Milieu voor de uitbreiding van windenergie op zee.
De CSU politica stuurde een brief naar kabinetscollega’s Philip Rösler, minister van Economische Zaken en Peter Altmaier, minister van Milieu dat de door hen voorgestelde regelgeving om de bouw en aansluiting van nieuwe offshore windparken te versnellen door haar zal worden afgewezen. Dit blijkt uit een verklaring van haar ministerie die deze week is afgegeven aan persbureau Reuters.
Lees verder »


Spakenburgers zijn penetrante vislucht zat

Donderdag 23 augustus 2012

Bij Spakenburg denk je aan vis, een lekkerbekje, een haring, een mooie schar. Die ruiken toch lekker?
Inderdaad, maar de afgelopen anderhalf jaar is de fijne vislucht verdwenen. Daar voor in de plaats is een penetrante lucht van bedorven vis gekomen. Wat is er in Spakenburg aan de hand?
Lees verder »


De juridische nasleep van de wolkbreuk boven Egmond aan Zee op 14 augustus 2012

Donderdag 23 augustus 2012

De wolkbreuk op 14 augustus 2012 die zich boven Egmond aan Zee ontlaadde heeft voor nogal wat ophef en commotie gezorgd.
Niet in de laatste plaats omdat het verschijnsel zich volstrekt onverwacht voordeed, maar ook de schade die middenstanders en particulieren in Egmond aan Zee lijden is aanzienlijk. Een eerste schatting is dat er voor meerdere tonnen schade aan gebouwen, huizen, inboedels, voorraden en gederfde omzet is.

Wie draait er nu voor die schade op? Wie is er verantwoordelijk voor het ontstaan van deze wolkbreuk?
Lees verder »


Windpark Egmond aan Zee oorzaak wolkbreuk op 14 augustus?

Woensdag 22 augustus 2012

Wie herinnert zich niet de beelden van een week geleden van vluchtende strandgangers op de boulevard van Egmond aan Zee? Wie herinnert zich niet de waterstromen die de paden vanaf de boulevard naar het strand onbegaanbaar en levensgevaarlijk voor badgasten maakten?
Dit was weer smullen voor de pers. Ze hadden immers weer wat te schrijven over de klimaatverandering. Maar was de wat men noemt ‘klimaatverandering’ wel de oorzaak van deze enige reusachtig zware bui boven Nederland op dat tijdstip?
Lees verder »


Duits zonnepanelenbedrijf stopt productie

Dinsdag 21 augustus 2012

De crisis in de Duitse solarindustrie heeft opnieuw een slachtoffer geëist. Het in surseance verkerende bedrijf Sovello uit Saksen-Anhalt stopt eind deze maand met de productie van zonnepanelen. De circa 500 resterende werknemers van Sovello komen daardoor definitief op straat te staan.
Lees verder »


Bundesnetzagentur opent zaak tegen netwerkbeheerder TenneT

Dinsdag 21 augustus 2012

Naar aanleiding van een klacht van één van de grootste Duitse ontwikkelaars van offshore windparken, Windreich, heeft de Duitse toezichthouder, de Bundesnetsagentur, een zaak tegen TenneT geopend.
TenneT wordt er door Windreich van beschuldigd de aansluiting van haar offshore windparken te vertragen.
Lees verder »


Shell pompt miljarden in Chinees schaliegas

Dinsdag 21augustus 2012

Shell investeert de komende jaren tenminste $ 1 miljard per jaar in de ontginning van schaliegasvelden in China, die naar verwachting enorme reserves herbergen.
Dat zei de hoogste baas van het olie- en gasconcern in het land, Lim Haw Kuang, vandaag in een vraaggesprek met persbureau Reuters.
Lees verder »


Het failliet van de Deense windmolen industrie

Maandag 20 augustus 2012

Jarenlang was de Deense windmolengigant Vestas een wereldwijd icoon. Vestas-directeur Ditlev Engel werd in eigen land op handen gedragen en trad op als ambassadeur voor de Deense duurzame samenleving. Maar door de economische crisis en de groeiende concurrentie vecht de grootste windmolenproducent ter wereld voor zijn bestaan. De Denen zijn als de dood dat het noodlijdende Vestas met alle bijbehorende know-how door Chinezen wordt opgekocht.
Lees verder »


Energie (W)ende 2 ?

Maandag 20 augustus 2012

Op 19 juni schreven we een artikel Energie (W)ende, waarin we zijn ingegaan op de onbetaalbaarheid van deze energie transitie en de naderende sociale ramp die Duitsland in het verschiet ligt. We schreven over het dalende consumentenvertrouwen in Duitsland, het toenemend aantal werklozen in de PV industrie en de medewerkers van metaalverwerkende bedrijven die op straat werden gezet omdat de kosten van elektriciteit voor veel bedrijven vaak meer dan 50% van de bedrijfskosten uitmaakt, waardoor er geen rendabele bedrijfsvoering meer mogelijk is.
Lees verder »


Nationale Academie van Wetenschappen in Duitsland: stoppen met Bio-energie

Maandag 20 augustus 2012

De Duitse Nationale Academie van Wetenschappen Leopoldina heeft een aanbeveling gedaan direct te stoppen met het opwekken van bio-energie in Duitsland.
Dit betekent niets anders dan een bom onder het beleid van biomassa vergisters en –verbranders en de biobrandstof industrie in Duitsland, de grootste in Europa.
Lees verder »


Geen voedsel meer voor biobrandstof

Zondag 19 augustus 2012

Peter Brabeck, de topman van Nestlé, ‘s werelds grootste fabrikant van levensmiddelen, wil niet meer dat voedsel wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof. Volgens hem worden de voedselprijzen op deze manier sterk opgedreven en komt er een ongezonde relatie tussen de prijs van voedsel en die van olie.
Lees verder »


HVC Alkmaar schrapt tien procent van het personeelsbestand

Vrijdag 17 augustus 2012

HVC uit Alkmaar, u weet wel, het afval- en energienutsbedrijf van zo’n zestig aandeelhoudende gemeenten en waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland, dat € 75 miljoen investeerde in het windmolen avontuur van Typhoon Capital en bij gemeenten en Provincies naarstig op zoek was naar nóg meer miljoenen voor dit windmolen avontuur, gaat tien procent van zijn vaste personeelsbestand ontslaan.
Lees verder »


TenneT in de tegenaanval tegen Duitse aantijgingen

Donderdag 16 augustus 2012

Het zal niemand ontgaan zijn dat TenneT het afgelopen halfjaar zwaar onder vuur ligt in Duitsland. We hebben er op Fibronot.nl veel aandacht aan besteed. Vooral de beweringen eind vorige week van anonieme regeringsfunctionarissen in het Duitse Handelsblatt dat de overheid TenneT eruit wil werken zette kwaad bloed bij de netwerkbeheerder.
Lees verder >>


Duitsland steekt 380 miljoen extra in duurzame energie

Woensdag 15 augustus 2012

Met de Duitse verkiezingen van volgend jaar in aantocht moeten de Duitse heren Olie B. Bommel en Tom Poes een nieuwe list verzinnen om de negatieve stemming onder het electoraat te keren.
Dus wordt er een blik Euro’s open getrokken om de kiezers te paaien. Dat de ruim 800.000 consumenten die vanwege het niet kunnen betalen van hun maandelijkse energienota van elektriciteit zijn afgesloten daar geen baat bij hebben zal de overheid worst zijn.
Lees verder >>


Berlijn verliest het geduld met TenneT

Maandag 13 augustus 2012

De federale Duitse regering zet op dit moment netbeheerder TenneT onder zware druk. Wegens toenemende twijfel omtrent de betrouwbaarheid van het bedrijf wil de overheid desnoods TenneT tot een terugtocht van de Duitse markt dwingen. Aldus luidt een artikel in het Duitse Handelsblatt dat Duitse regeringsfunctionarissen als bron noemt.
Lees verder »


Stroom op Bonaire wordt de helft duurder

Maandag 13 augustus 2012

Lang leve de windmolens. Ook op Bonaire wordt de stroom duurder dankzij gratis wind.

Bewoners van Bonaire krijgen op korte termijn te maken met een forse prijsstijging. Dat maakte gedeputeerde Burney Elhage gisteren bekend. Het stroomtarief op het Caribische eiland zal met zeker 50 procent worden verhoogd.
Lees verder »


Duitse minister kaart TenneT aan bij Verhagen

Maandag 13 augustus 2012

De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler wil donderdag tijdens een bezoek aan zijn Nederlandse collega Maxime Verhagen praten over de problemen bij netwerk beheerder TenneT. Regeringskringen in Berlijn hebben dat maandag gezegd. Volgens de woordvoerder van Verhagen is er nog geen agenda afgesproken voor het onderhoud.
Lees verder »


Windpark Egmond aan Zee en de invloed op ons klimaat

Zondag 12 augustus 2012

In ons artikel De invloed van windmolens op ons klimaat zijn we ingegaan op diverse internationale wetenschappelijke studies over de invloed die mega windparken hebben op ons klimaat. Plaatselijke temperatuurstijgingen, wolkenvorming, het ontstaan van zware regenbuien achter een offshore windpark en verminderde windkracht achter een windpark zijn allemaal aan bod geweest.
Illustratief van deze invloed op ons klimaat is de foto van het Deense windpark Horns Rev 1 voor de kust van Denemarken. Op de bewuste dag kwam er toevallig een sportvlieger in de buurt van dit windpark die verschillende opnamen maakte van een aanzienlijke turbulentie achter het windpark die veroorzaakt werd door het mengen van verschillende luchtlagen door de wieken. Tot op 100 km achter het windpark viel zware regen.
Als spin-off op ons artikel De invloed van windmolens op ons klimaat zijn we op onderzoek uitgegaan naar Nederlandse offshore windparken en hun mogelijke betrokkenheid bij invloed op ons klimaat.
Lees verder »


Topman FAO vraagt stopzetting ethanolproductie uit maïs

Zaterdag 11 augustus 2012

José Graziano da Silva, directeur-generaal van Wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO, heeft in een opiniestuk in de Britse krant Financial Times de VS opgeroepen om de productie van bio-ethanol uit maïs stop te zetten. Graziano da Silva hoopt dat op die manier een voedselcrisis kan worden vermeden.
Lees verder »


Welkom in de Derde Wereld: Californië en de windmolens die geen energie leveren wanneer het nodig is

Vrijdag 10 augustus 2012

Honderden miljarden Dollars hebben de belastingbetalers in Californië de afgelopen tien jaar betaald om hun mooie land, iedere bergrug  en prachtige valleien vol te zetten met tienduizenden windmolens.
Sinds gisteren vragen ze zich terecht af wat er met die honderden miljarden is gebeurd en waarom ze nu weer op rantsoen gezet worden.
Lees verder »


Biomassavergister Heeten wordt geveild

Vrijdag 10 augustus 2012

De biomassavergistingsinstallatie in Heeten (BMEC Salland) wordt mogelijk op 19 september in een openbare verkoop geveild. Dat blijkt uit het faillissementsverslag van curator Steven van den Berg van Schoemaker advocaten in Deventer. Pogingen om de centrale onderhands over te laten nemen zijn tot nog toe niet gelukt. BMEC Salland ging begin maart failliet.
Lees verder »


Windenergie maakt ziek

Vrijdag 9 augustus 2012

Omwonenden kunnen wel degelijk ziek worden van het geluid van windmolens. Gezondheidsklachten van mensen die in de buurt wonen van windmolens lopen uiteen van slaapproblemen, duizeligheid, angststoornissen, prikkelbaarheid, depressies, concentratie- en leerproblemen, en tinnitus (oorsuizen). Die conclusies trekt een onderzoeker van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Utrecht.
Lees verder »


Groei van biobrandstofmarkt stokt in Europa

Woensdag 8 augustus 2012

EU-lidstaten beschouwen een snelle groei van het gebruik van biobrandstoffen niet langer als een belangrijke prioriteit. Uit de Biofuels Barometer van het Franse onderzoeksbureau EurObserv’ER blijkt dat de biobrandstofconsumptie in 2011 met amper drie procent steeg terwijl voordien dubbele groeicijfers werden opgetekend. De aandacht van de EU gaat nu vooral naar de duurzaamheid van biobrandstoffen.
Lees verder »


Canada: Onderzoek impact windturbinegeluid op gezondheid

Woensdag 8 augustus 2012

Het Canadese Ministerie van Volksgezondheid en het Nationale Bureau voor de Statistiek van Canada voeren de komende tijd een gezamenlijk onderzoek uit naar de relatie tussen windturbinegeluid en de impact op de gezondheid van personen die in de nabijheid  van windturbinegebieden wonen.
Lees verder »


Toont gaslek NAM aan dat CO2-opslag gevaarlijk is?

Vrijdag 3 augustus 2012

Vorige week is bij een lek op een gaswinlokatie van de NAM in Bedum een ‘grote hoeveelheid’ gas ontsnapt. 18 medewerkers moesten worden geëvacueerd en het treinverkeer dat vlak langs de locatie komt moest worden stilgelegd. Er waren gelukkig geen gewonden. Bij Co2ntramine rijst de vraag of dit aantoont dat CO2-opslag gevaarlijk is.
Lees verder »


Siemens bouwt reuzenwindmolen

Woensdag 1 augustus 2012

Siemens werkt aan een nieuwe windturbine met recordafmetingen. Eén rotorblad is bijna zo lang als de spanwijdte van de Airbus A380, het grootste lijnvliegtuig ter wereld.
Lees verder »


Grote stoomstoring zoals in India kan ook in Nederland

Dinsdag 31 juli 2012

De stroomstoring die India vandaag heeft lamgelegd, is geen unicum in de wereld. Een grote stroomstoring kan overal voorkomen. „Ook in Nederland of in andere delen van Europa.” Dat zei hoogleraar elektriciteitsvoorziening Lou van der Sluis van de TU Delft dinsdag. „In 2003 was er nog een stroomstoring die heel Italië lamlegde.”
Lees verder »


Het zoveelste faillissement in de Duitse PV sector

Dinsdag 31 juli 2012

Het Duitse zonneconcern SunStrom heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank van Dresden. De 140 werknemers van het concern hebben de zekerheid gekregen dat het bedrijf open blijft tot september.
SunStrom biedt ‘zonne-oplossingen’ aan aan particulieren en grotere klanten. Het bedrijf zou een omzet draaien van om en nabij 25 miljoen dollar.
Lees verder »


Ruim 25 procent Duitse stroomproductie in eerste halfjaar duurzaam

Zaterdag 28 juli 2012

Ruim een kwart van het stroomverbruik in Duitsland werd in het eerste halfjaar gedekt door vernieuwbare energie. Dat blijkt uit cijfers van het Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW).
Lees verder »


Kenia zet vol in op geothermische energie

Vrijdag 27 juli 2012

De Grote Riftvallei , ook wel Grote Slenk genoemd, is een breuklijn tussen twee tektonische en zeer actieve platen die langzaam uit elkaar drijven. De breuklijn ligt in Oost-Afrika en loopt dwars door Ethiopie en Kenia heen en zal op de duur de landen definitief van elkaar scheiden. De scheur is zo groot dat hij vanuit de ruimte te zien is.
Lees verder »


TenneT geeft Siemens de schuld van vertragingen

Vrijdag 27  juli 2012

RWE geeft TenneT de schuld. TenneT geeft Siemens de schuld. Uiteindelijk draait het om schadeclaims van honderden miljoenen Euro’s, maar de onderlinge verhoudingen lijken behoorlijk verziekt.
Zoals bekend heeft TenneT in Duitsland grote problemen om de offshore windparken in de Noord- en Oostzee op het vasteland aan te sluiten. De Federale overheid wil de Duitse consument nu op laten draaien voor de extra kosten die gemaakt moeten worden om de offshore windparken aan te sluiten.
Lees verder »


RWE stopt groot windturbine project

Donderdag 26 juli 2012

Eén van de grootste windenergie projecten ter wereld dreigt te mislukken. De Duitse energiereus RWE heeft de investeringsbeslissing voor het windpark bij het Duitse eiland Juist, uitgesteld. RWE zegt dat het aansprakelijkheidsrecht niet goed is geregeld en wijst met de beschuldigende vinger naar de Duitse regering.
Lees verder »


Franse regering wil discussie schaliegas heropenen,  ban mogelijk opgeheven

Woensdag 25 juli 2012

Het succesverhaal van schaliegas in de VS heeft de nieuwe Franse regering verdeeld met als mogelijke uitkomst dat het land  het verbod op schalieboringen gaat opheffen.
Lees verder »


Schotland verlaagt subsidie op windenergie met 10 procent

Maandag 23 juli 2012

De Schotse regering heeft vandaag bekend gemaakt dat het de subsidie op onshore windenergie met 10 procent zal verlagen als reactie op de beslissing van de Britse regering om de kosten van offshore windenergie met 25 procent te verlagen.
Lees verder »


Deense Dong koopt 300 windturbines van Siemens

Maandag 23 juli 2012

Het Deense Dong Energy koopt driehonderd nieuwe windturbines van de Duitse leverancier Siemens. De turbines worden tussen 2014 en 2017 aan de Britse kust geplaatst.
Lees verder »


Wettelijke procedures windmolenpark CURAÇAO in de wind geslagen

Zondag  22 juli 2012

Met de plaatsing van vijf nieuwe mega windmolens in het natuurgebied van Playa Kanoa heeft de overheid de voorgeschreven wettelijke procedures van tafel geveegd. Dat vinden Amigu di Tera en Defensa Ambiental.

Premier Gerrit Schotte heeft vrijdagmiddag 20 juli bij windturbine 2 op Playa Kanoa symbolisch het startsein gegeven om de windparken van zowel Playa Kanoa als Tera Kòrá op te starten. De twee parken zullen 22 procent van de energiebehoefte van de gemeenschap leveren.
Lees verder »


Nederland nog geen exportland elektriciteit

Vrijdag 20 juli 2012

Nederland importeert steeds meer elektriciteit, terwijl het juist de bedoeling was een exportland van stroom te worden.

Nederland had grootse plannen op energiegebied: gasrotonde, biomassahub, het stopcontact voor de EU, maar lijkt het net zo te gaan als met de Energiewende in Duitsland: Plannen zat, maar de uitvoering laat te wensen over.
Lees verder »


Nederland heeft niet genoeg hout voor duurzame energie

Vrijdag 20 juli 2012

Meer dan een jaar geleden waarschuwde deze website al voor een naderend tekort aan (afval)hout voor het opwekken van duurzame energie of het maken van biodiesel. Met name de plannen rond de Eemshaven om daar een grote biodieselfabriek te bouwen die per jaar meer dan 1 miljoen ton (afval)hout nodig heeft, zette ons aan het denken.
En nu is het dan zover.
Zonder na te denken worden links en rechts met honderden miljoenen subsidie biodiesel fabrieken uit de grond gestampt en moeten kolengestookte centrales hout gaan bijstoken.
Het wordt een peperdure grap die weinigen zich realiseren.
Lees verder »


De redactie van Fibronot.nl roept de hulp in van lezers

Donderdag 19 juli 2012

In haar onderzoek naar feiten en omstandigheden die hebben geleid tot het faillissement van de BioShape Holding B.V. heeft ons onderzoeksteam veel hulp gekregen. Niet alleen van inwoners van Tanzania, ook medewerkers en ex medewerkers van BioShape die hun hart wilden luchten, maar ook van lezers van deze website. Zij kwamen in veel gevallen met tips om in een bepaalde richting verder te zoeken.
Het onderzoek dat ons onderzoeksteam verricht gaat nog dagelijks verder.
Zo is het onderzoeksteam nu gestuit op de naam van een Belgisch houtbedrijf, genaamd: Ecologics World Timber Trade.
Lees verder »


Energiewende doet Duitsland de das om – wordt de regering op tijd wakker?

Woensdag 18 juli 2012

Duitslands Energiewende is een bodemloze put.

“Voorrang verlenen aan zon- en windstroom op het electriciteitsnetwerk moet worden beperkt. “
“We moeten onze energie transitie met onze buren in Europa afstemmen.”

Twee uitspraken van de Voorzitter van de Duitse Industrie en Kamer van Koophandel, de invloedrijke Martin Wansleben, in een interview met het Duitse blad Handelsblatt.
Lees verder »


Biogasboeren in de problemen

Maandag 16 juli 2012

In het begin van deze eeuw leek ‘t het nieuwe goud: biogas. Veel boeren investeerden in een mestvergistingsinstallatie die ze op een milieuvriendelijke manier kon afhelpen van hun mest.
Lees verder »


De groei van Fibronot.nl

Zaterdag 14 juli 2012

Nu, medio 2012, vier jaar na de start, is Fibronot.nl uitgegroeid tot een landelijk bekende website met vele duizenden unieke bezoekers per maand. Met dubbeltellingen meer dan 17.000.
De lokale aandacht voor Fibroned, windmolens, schaliegas en biomassavergisters heeft ertoe geleid dat de redactie van Fibronot.nl zich in de loop van 2011 meer is gaan richten op onderwerpen die ook nationaal in de belangstelling staan, zoals Schaliegas, Mestvergister, Windenergie, De invloed van windmolens op ons klimaat, De dodelijke keerzijde van windenergie en vele andere onderwerpen die met duurzame energie te maken hebben.
Lees verder »


Nederland schenkt windmolens aan Saba en St. Eustatius

Vrijdag 13 juli 2012

Saba en Sint Eustatius krijgen ieder 3 windmolens om in een deel van hun energiebehoefte te kunnen voorzien. Minister Maxime Verhagen heeft tijdens een werkbezoek aan Caribisch Nederland financiële steun toegezegd.

De windmolens kunnen een derde van de energie opwekken die de twee eilanden gebruiken. Nu zijn ze voor hun energie aangewezen op geïmporteerde dieselolie.
Lees verder »


TenneT exit Duitsland, tenzij…

Vrijdag 13 juli 2012

…tenzij er een wonder gebeurt. We geloven echter niet in wonderen in deze energiewereld waar het alleen om de centen draait.
We schreven gisteren  in ons artikel TenneT Duitsland in financiële nood:  Volgens de Bundesnetzagentur heeft TenneT nog één kans te bewijzen dat het bedrijf de nodige financiële capaciteit heeft om alle offshore plannen uit te voeren.
De redactie van Fibronot.nl is op onderzoek uitgegaan waar die ene kans zou liggen en kwam terecht op een vergadering van de 16 ministers van Milieu van de afzonderlijke deelstaten die gehouden werd op vrijdag 22 juni j.l. in Sleeswijk Holstein.
Lees verder »


Tennet grijpt twee keer achter elkaar in om blackout te voorkomen

Donderdag 12 juli 2012

Tennet heeft op maandag 9 juli j.l.  een “niet normale toestand” van het net afgeroepen. Die situatie, een soort noodtoestand voor netbeheerders, heeft acht uur geduurd en legde de intradagelijkse handel met Duitsland gedurende die tijd plat. Het is volgens Tennet een zeldzaamheid dat de niet normale toestand wordt uitgeroepen, maar eind juni was het ook al raak. Toen zorgde onverwachte blindstroomontwikkeling voor problemen.
Lees verder »


TenneT Duitsland in financiële nood

Donderdag 12 juli 2012

Volgens het doorgaans goed geïnformeerde Duitse Handelsblatt verkeert TenneT Duitsland in financiële nood.
Volgens een woordvoerder  van TenneT is daarvan echter geen sprake.
”We zijn een gezond bedrijf en kunnen de huidige investeringen aan. We maken nu een pas op de plaats en willen in overleg bekijken hoe de verdere lasten over meer schouders kunnen worden verdeeld.”
Lees verder »


Noord-Holland stopt per direct vergunningen voor windmolens

Woensdag 11 juli 2012

De provincie Noord-Holland geeft per direct geen vergunning meer af voor de bouw van nieuwe windparken. De provincie heeft besloten een halt toe te roepen aan de groei van het aantal windmolens, zo is vandaag bekend gemaakt.
Lees verder »


Het antwoord op de film Gasland

Woensdag 11 juli 2012

Wie aan schaliegas denkt, denkt onwillekeurig aan de film Gasland, waarin de New Yorkse filmmaker Josh Fox probeert de bevolking bang te maken door te zeggen dat schaliegas en het hydraulisch breken van schaliegesteente (fracken) niet gereglementeerd en zelfs gevaarlijk zijn.
Lees verder »


Hoe nu verder met Typhoon na de (zoveelste) afgang gisteren?

Woensdag 11 juli 2012

Na de mooie verhalen gisteren over een Arabische suikeroom die wel even met miljarden over de brug zou komen om de beide Gemini windparken ten noorden van Schiermonnikoog te financieren, is het duidelijk: de tijd dringt voor Typhoon. Aan de horizon worden de eerste contouren van een faillissement zichtbaar.
Lees verder »


Financiering windmolenpark in Noordzee niet rond

Dinsdag 10 juli 2012

Het energiebedrijf TAQA gaat niet in zee met projectontwikkelaar Typhoon Capital om groot aandeelhouder te worden in het windmolenpark in de ‘Duitse bocht’ in de Noordzee. “Wij zullen niet in dit project investeren”, laat het bedrijf dinsdag weten.
Lees verder »


Nekslag voor CO2-opslag in ondergrond

Dinsdag 10 juli 2012

Wereldwijd zijn er diverse testen aan de gang om CO2 in de ondergrond te pompen. Essentieel daarbij is het gas te pompen in aardlagen met een hoge porositeit, zodat er ruimte is voor de gasmolekulen van CO2. Daarnaast is een afsluitende laag (vaak een klei- of schalielaag) bovenop het poreuze reservoirgesteente nodig, zodat het gas niet kan ontsnappen. Eén lek en alles is immers voor niets: de CO2 ontsnapt en de concentratie hiervan kan, eenmaal boven de grond gekomen, zo hoog zijn dat het giftig is voor mens en dier.
Lees verder »


Nederlandse banken stappen niet in Typhoon

Arabische oliedollars financieren Gemini windparken

Dinsdag 10 juli 2012

Laatste nieuws:

Taqa ontkent de gesprekken: ‘Wij gaan geen handtekening zetten,’ aldus een woordvoerster van Taqa.

Het zou wel passen in de strategie van het management van Typhoon: opscheppen en bluffen.

Zoals deze website meerdere keren schreef zullen Nederlandse banken geen financiering verstrekken aan Typhoon. In plaats daarvan stappen Arabische sjeiks met bijna € 2 miljard in een windproject van Typhoon.
We zijn verheugd dat er geen spaargeld van Nederlandse banken naar Typhoon gaat. Het blijkt dus toch dat Nederlandse banken hun verantwoordelijkheid nemen als het om klimaatverandering gaat, want nu wetenschappelijk vaststaat dat grootschalige windparken het klimaat gaan beïnvloeden, wil geen Nederlandse bank daarmee vereenzelvigd worden.
Het enige nadeel is dat wanneer het windpark eenmaal operationeel is er de komende jaren ruim € 4.4 miljard Nederlands belastinggeld naar de Arabieren vloeit. Dit is de subsidie die de Nederlandse overheid ter beschikking heeft gesteld. De rekening daarvan komt bij de Nederlandse energieconsument te liggen in de vorm van een opslag op de maandelijkse energierekening.
Lees verder »


Aangenomen moratorium windenergie is schaap in wolfskleren

Maandag 9 juli 2012

Een schaap in wolfskleren, zo kan de vorige week donderdag aangenomen motie van PVDA-Kamerlid Sjoera Dikkers over een moratorium van een half jaar op wind op land omschreven worden. Het klinkt hard: gedurende zes maanden wordt alles stilgelegd, om nu eerst eens goed uit te vogelen waar voldoende ruimte is voor de lokaal vaak ongewenste turbines. Maar dat harde moratorium is inmiddels omkleed met zoveel verzachtende woorden, dat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) donderdagavond zelfs zei geen bezwaar te hebben tegen Dikkers voorstel. Directeur Ton Hirdes van Nwea zegt “een dubbel gevoel” te hebben bij de motie.
Lees verder »


Verwarring in Drenthe na kamermotie over stilleggen windmolenplannen

Maandag 9 juli 2012

Er heerst verwarring in Drenthe over de consequenties van de aangenomen motie eind vorige week in de Tweede Kamer, om tijdelijk de bouw van windmolens op het land stil te leggen.
Lees verder »


Duitse CDU EU parlementariër kraakt Duitse energiepolitiek af

Zondag 8 juli 2012

Het Europees Instituut voor Klimaat en Energie (EIKE) ( Nicht das Klima ist bedroht, sondern unsere Freiheit!) spreekt in een verklaring over de zinloosheid van hernieuwbare energie in Duitsland en presenteert een video van de Duitse CDU EU-parlementariër Herbert Reul.
Lees verder »


Mogelijk windmolenpark op Maasvlakte

Vrijdag 6 juli 2012

Havenbedrijf Rotterdam en het Rijk onderzoeken de mogelijke komst van een windmolenpark op de Maasvlakte 2 in Rotterdam. De windmolens moeten op de zeewering van de nieuwe haven geplaatst worden.
Lees verder »


Provincie Groningen verheugd over stop nieuwe windmolenparken

Vrijdag 6 juli 2012

De provincie Groningen reageert opgetogen op het besluit van de Tweede Kamer om de bouw van nieuwe windparken onder de regie van het rijk stil te leggen.
Lees verder »


Duitse regering komt met voorstellen om offshore windplannen vlot te trekken

Donderdag 5 juli 2012

De Duitse regering heeft maandag een richting aangegeven die de problemen rond de aanleg van offshore windparken moet vlot trekken. TenneT, als Duitse netbeheerder lijdend voorwerp van veel problemen, verwelkomt de plannen.
Lees verder »


Na Typhoon nu ook Eneco op zoek naar miljard voor bouw offshore windpark

Woensdag 4 juli 2012

Na Typhoon is nu ook energiebedrijf Eneco op zoek naar een kapitaalkrachtige bank die bereid is risico te nemen dat het geïnvesteerde kapitaal niet oplevert wat men er achter een bureau van verwacht.
Eneco zoekt geld voor het nieuwe windpark Luchterduinen (voorheen Q10). De ING bank helpt Eneco bij het vinden naar een financier. Dat is merkwaardig, want als offshore wind echt de beloofde goudmijn is dan stapt de ING er toch zelf in?
Lees verder »


Groene stroom brengt boeren in nood

Maandag 2 juli 2012

Steeds meer boeren die groene stroom produceren uit mest en ander organisch materiaal, komen in de problemen.
Volgens belangenorganisatie LTO Nederland staan op dit moment al twintig vergistingsinstallaties stil omdat ze niet rendabel meer zijn.
‘Elke week ontvalt ons wel weer een andere installatie, omdat de eigenaar failliet gaat of moet stoppen’, zegt LTO bestuurder Douma.
Lees verder »


Grote Amerikaanse PV fabrikant failliet

Zaterdag 30 juni 2012

De reeks faillissementen bij grote PV fabrikanten zet zich onverminderd voort. Na de Duitse en Chinese faillissementen van de afgelopen twee maanden sloot afgelopen donderdag 28 juni 2012 de grote Amerikaanse dunne film PV fabrikant Abound Solar de poorten.
Lees verder »


RWE/Essent bouwt twee ‘superwindmolens’

Vrijdag 29 juni 2012

Energieconcern RWE/Essent bouwt in Eemshaven in Groningen aan twee ‘superwindmolens’, die tot de grootste in Nederland behoren. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt.
Lees verder »


Groen licht voor fracking in Engeland

Vrijdag 29 juni 2012

In Engeland is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de methode ‘fracken’ die bij het boren naar schaliegas wordt toegepast.
In een gezamenlijk verslag van de Royal Society en de Royal Academy of Engineering dat vandaag gepubliceerd is hebben beide gerespecteerde Koninklijke instituten na uitvoerig onderzoek het groene licht gegeven om met fracking verder te gaan in het Verenigd Koninkrijk.
Lees verder »


Het overschatte potentieel van windenergie

Vrijdag 29 juni 2012

Over beschikbare windenergie boven land

De discussie over windenergie laait op. Dat is goed want nu wordt er ook aandacht besteed aan de punten die bij de energieconsumenten minder bekend zijn omdat de projectleiders van grootschalige windparken u dit liever niet vertellen.

In onze serie’s De invloed van windmolens op ons klimaat, -2 en -3  hebben we al uitgebreid verteld wat windmolens met ons klimaat doen.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bevestigen deze trend.
Lees verder »


TenneT start werkzaamheden voor windpark Noordoostpolder

Vrijdag 29 juni 2012

Na jaren voorbereidingen is TenneT met de uitvoering gestart van een grootschalige uitbreiding van het 110kV transportnetwerk in de Noordoostpolder. Het bouwrijp maken van de stationslocaties in Ens en nabij Windpark Noordoostpolder aan het IJsselmeer (Westermeerweg) is deze week begonnen.
Lees verder »


Delta polst Den Haag om van EPZ-kolencentrale toch biomassacentrale te maken

Donderdag 28 juni 2012

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta voert in Den Haag “oriënterende gesprekken” bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en met verschillende Kamerleden over het plan om van de koleneenheid van EPZ in Vlissingen een 100% biomassacentrale te maken. Overheidssteun is voor Delta essentieel om de centrale om te kunnen bouwen.
Lees verder »


Eerste geld komt voorzichtig los uit boedel Econcern

Donderdag 28 juni 2012

De curatoren van het failliete groene energiebedrijf Econcern uit Utrecht verwachten in de tweede helft van dit jaar geld uit te keren aan preferente schuldeisers in de gevallen dat dit nu “mogelijk is”. Dat melden de curatoren in het meest recent uitgebrachte curatorenverslag van deze maand. Het gaat om uitkering van de preferente vorderingen op het omgevallen concern “voor zover die vorderingen definitief kunnen worden vastgesteld”. Daarmee lijkt voorzichtig het eerste geld los te gaan komen uit de boedel.
Lees verder »


Duits graantekort door biobrandstofgewassen

Woensdag 27 juni 2012

Biomassa, biomassa en nog eens biomassa.
De wereld schreeuwt om biomassa.

De redactie van deze website schreef drie jaar geleden al dat de grote vraag naar biomassa op den duur een groot tekort zou veroorzaken met stijgende prijzen voor biomassa èn voedingsproducten.
Voedingsproducten?
Jazeker, want de vraag naar biomassa zal zo groot worden dat de landbouwproductie voor voedingsmiddelen het slachtoffer zal worden.
Lees verder »


800.000 Duitse gezinnen afgesloten van energie
Politici worden nerveus met verkiezingen in aantocht

Woensdag 27 juni 2012

In juni zijn totaal 800.000 Duitse gezinnen afgesloten van energie omdat zij de hoge energierekening niet meer kunnen betalen.
In april van dit jaar waren er nog 600.000 gezinnen van energielevering afgesloten en naar verwachting zijn tegen het einde van dit jaar meer dan 1 miljoen huishoudens van energie afgesloten.
Lees verder »


Opslagtank van terrein Biovalue Eemshaven weggehaald

Maandag 25 juni 2012

In de Eemshaven is vorige week één van de opslagtanks van het terrein van Delta Biovalue gehaald.
Lees verder »


Rabobank: “Subsidieregeling SDE zet wind – en zonneenergie op achterstand”

Maandag 25 juni 2012

De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) werkt niet goed en zet wind – en zonne-energie op achterstand. Dit concludeert de Rabobank in een nieuw verschenen rapport ‘An Outlook for Renewable Energy in The Netherlands’.
Lees verder »

 

Typhoon op de rand van de afgrond?
Ministerie schakelt landsadvocaat in om juridische stappen tegen Typhoon te nemen

Zondag 24 juni 2012

Demissionair minister Maxime Verhagen (EL&I) heeft de landsadvocaat van advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn ingeschakeld om een debacle met de ruim € 4,4 miljard aan toegekende subsidies voor de exploitatie van twee megawindparken op de Noordzee te voorkomen. Er volgen nu juridische stappen. Het geduld van de minister is op.
Lees verder »


GGD Drenthe onderzoekt gezondheidsklachten na vrijkomen biogas

Zaterdag 23 juni 2012

GGD Drenthe gaat mogelijk onderzoek doen naar gezondheidsklachten van bewoners van de Coevorder wijk Klinkenvlier.
Lees verder »


Duurzaam opgewekte energie op termijn onbetaalbaar

Zaterdag 23 juni 2012

Het leek zo’n mooi sprookje: duurzaam opgewekte energie. Volgens voorstanders van zonne- en windenergie zijn wind en zon gratis, maar de uiteindelijke rekening voor de burgers is hoog, erg hoog. Zo hoog dat de lagere inkomens er de komende jaren niet meer in zullen slagen om hun energierekening te betalen.
Lees verder »


Duitse windstroom via peperdure kabel naar Noorwegen

Vrijdag 22 juni 2012

Overtollige Duitse windstroom moet via een peperdure kabel van naar schatting € 2 miljard naar Noorwegen worden getransporteerd.
Dat is de oplossing die TenneT ziet voor de toenemende problemen op het Duitse elektriciteitsnetwerk en die veroorzaakt worden door windmolens en zonnecel-installaties.
Lees verder »


Windturbines schaden Europese rechten burgers

Donderdag 21 juni 2012

Dat is de conclusie van het verzoekschrift dat 100 inwoners van Houten deze week bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens neerlegden. Zij verzoeken het Europees Hof om windturbines binnen 2 kilometer van woningen te verbieden, hetgeen grote gevolgen zou hebben voor windturbines in Nederland. Veel bestaande windturbines zouden dan stilgezet moeten worden.
Lees verder »


Enige Belgische zonnecellenfabrikant moet deuren sluiten

Donderdag 21 juni 2012

Photovoltech, de enige Belgische fabrikant van zonnecellen, heeft een mogelijk collectief ontslag en mogelijke sluiting van de onderneming bekendgemaakt. Dat is de vereiste wettelijke procedure om een “propere” afwikkeling mogelijk te maken. De volgende fase is een sociale overlegronde met de vakbonden.
Lees verder »


Wijk bij Duurstede wijst windmolens langs kanaal af

Woensdag 20 juni 2012

Wijk bij Duurstede verzet zich tegen een windmolenpark langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De gemeenteraad heeft burgemeester en wethouders dinsdagavond opgedragen om dat aan de provincie en aan buurgemeente Houten te melden.
Lees verder »


Teveel zon is ook niet goed

Woensdag 20 juni 2012

Het zonnige pinksterweekend heeft er bijna toe geleid dat het Belgische elektriciteitsnetwerk het begaf.

Hoogspanningsbeheerder Elia waarschuwt vandaag voor herhaling.
Lees verder »


Wubbo Ockels demonstreert energievlieger

Woensdag 20 juni 2012

Professor Wubbo Ockels van de TU Delft demonstreert vrijdag 22 juni 2012 een windenergiesysteem waarmee met behulp van een vlieger elektriciteit wordt opgewekt. Ockels en zijn Kite Power onderzoeksgroep zullen de demonstratie uitvoeren op de Tweede Maasvlakte.
Lees verder »


Onderzoek schaliegas eind 2012 afgerond

Dinsdag 19 juni 2012

Het onderzoek naar de mogelijke gevolgen voor mens, natuur en milieu van het opsporen en winnen van schalie- en steenkoolgas is eind 2012 klaar. Een onderzoeksbureau zal op korte termijn met het onderzoek van start gaan. Dat blijkt uit de brief die minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Lees verder »


Energie (W)ende?

Dinsdag 19 juni 2012

Duitse consumenten-organisaties, media, zakelijke en politiek leiders slaan groot alarm voor een naderende ramp.
De Energie Wende dreigt onbetaalbaar te worden en dreigt het land te ruïneren. Vandaag bleek dat al uit de cijfers van het consumenten vertrouwen die het Duitse instituut ZEW bekend maakte. De cijfers daalden tot onder het absolute nulpunt.
Lees verder »


Duits RWE stapt uit kernenergie

Maandag 18 juni 2012

Het Duitse energiebedrijf RWE stopt met investeren in kernenergie in het buitenland.

Dat heeft het bedrijf, in Nederland eigenaar van Essent en mede-eigenaar van de kerncentrale in Borssele, vandaag  bekendgemaakt.
Lees verder »


Eneco bouwt nieuw windmolenpark bij Delfzijl

Zaterdag 16 juni 2012

Met het nieuwe Windpark Delfzijl Noord wekt energiebedrijf Eneco genoeg energie op voor zestig duizend huishoudens, omgerekend 3 procent van hun totale klantenbestand. Eneco bouwt het windpark, met een capaciteit van 60 tot 65 megawatt, in eigen beheer.
Lees verder »


Bewoners wijk de Teuge in Zutphen zijn het zat

Donderdag 14 juni 2012

Wat ooit het toonbeeld van een duurzame woonwijk zou moeten worden is nu een voorbeeld van het ontkennen en afschuiven van verantwoordelijkheden.
Het warmtepompproject in de ‘duurzame’ Zutphense woonwijk De Teuge stopte er vorig jaar oktober mee. Elk van de 187 woningen in de wijk zou binnen een jaar alsnog een eigen gasgestookte CV-ketel of een andere energievoorziening krijgen, maar Vitens en de gemeente Zutphen hebben geen geld.
Lees verder »


Duitse energiebedrijven eisen miljarden van staat

Woensdag 13 juni 2012

Duitse energiebedrijven eisen € 15 miljard van de Duitse staat voor de schade die ze lijden als gestopt wordt met kernenergie. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung vandaag. E.ON, het grootste energiebedrijf, eist alleen al € 8 miljard.
Lees verder »


Eneco Luchterduinen krijgt geen innovatieve turbines, wel innovaties fundaties

Maandag 11 juni 2012

Windpark Eneco Luchterduinen (voorheen Q10), het nog te bouwen offshore windpark dat 23 kilometer uit de kust van Noordwijk en Zandvoort komt, krijgt geen extra grote of innovatieve turbines. Het gehele park zal bestaan uit 43 V112-turbines (3 MW) van Vestas. Het innovatieve aspect van het park, een voorwaarde van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) om subsidie toe te kennen, zal uitsluitend zitten in de fundatie- en installatietechnieken.
Lees verder »


Oprichting duurzaam energie bedrijf deA in Apeldoorn een feit

Maandag 11 juni 2012

Eindelijk was het dan zover. Op woensdag 6 juni 2012 werden onder notarieel toezicht de statuten van duurzaam energiebedrijf deA ondertekend in aanwezigheid van de notaris.
De nieuwe uitvalsbasis van deA is gevestigd in het Informatiecentrum Ecofactorij.
Lees verder »


Duitse kritiek op subsidies groene energie

Vrijdag 8 juni 2012

Phillip Rösler, de Duitse minister voor energie namens de FDP, uit kritiek op de subsidieregelingen voor groene energie. Hij vreest dat de snelle omschakeling van atoomenergie naar groene energie zal leiden tot forse stijgingen in de prijs van elektriciteit. Ook zou de voorkeursbehandeling voor groene stroom de marktwerking in de energiesector in gevaar brengen.
Lees verder »


Kater dreigt voor Belgische banken die PV installaties financieren
Donderdag 8 juni 2012

Paniek in zonne-energiesector na Vlaamse hervorming groene-stroomsubsidies.
ING heeft alle financieringsaanvragen voor installatie van zonnepanelen in Vlaanderen in de koelkast gestopt. De voorbije jaren was het een van de grote financiers van zonne-energie.
Lees verder »


Aardgas speelt groene kaart versus olie

Donderdag 8 juni 2012

Aardgas gaat olie vervangen als belangrijkste energiebron. Dat is de boodschap die Shamsul Abbas, de bestuursvoorzitter van het Maleisische olie- en gasbedrijf Petronas, de afgelopen dagen de wereld in hielp op de jaarlijkse wereldwijde gasbeurs.
Lees verder »


Mestvergisting is niet rendabel

Woensdag 6 juni 2012

De investeringskosten zijn te hoog, waardoor mestvergisting nog niet rendabel is.
Dat is de conclusie van onderzoekers, specialisten van de Rabobank en agrarisch ondernemers op een bijeenkomst over monovergisting in Sterksel, Brabant.
Lees verder »


Nederland wil meer samenwerking met Duitsland op energiegebied

Woensdag 6 juni 2012

Duitsland en Nederland kunnen meer samenwerken voor een effectief energiebeleid. Landelijke subsidieregelingen die slecht op elkaar zijn afgestemd, kunnen de werking van de energiemarkt verstoren. Hogere kosten voor de belastingbetaler zijn het gevolg. Dat zei minister Verhagen maandag 4 juni op een conferentie met Duitse ministers en eurocommissaris voor energie Oettinger.
Lees verder »


Overname BioValue definitief van de baan

Maandag 4 juni 2012

De overname van de failliete biodieselfabriek BioValue in de Eemshaven door een Aziatische gegadigde is definitief van de baan.
Lees verder »


Duitsland denkt na over Europees importtarief Chinese zonnepanelen

Maandag 4 juni 2012

Duitsland gaat mogelijk oproepen tot Europese importtarieven op Chinese zonnepanelen die voor minder dan de kostprijs worden verkocht.
Lees verder »


Grootste Chinese zonnecelbouwer op rand van afgrond

Maandag 4 juni 2012

Het grootste Chinese zonnecelbedrijf LDK staat op de rand van bankroet. De schuldenlast en slechte marktomstandigheden doen een van de grootste zonnecelproducenten ter wereld de das om.
Lees verder »


De Duitse consument is het haasje

Maandag 4 juni 2012

De Duitse energie consument krijgt voor de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk een dure rekening gepresenteerd. De vier netbeheerders in Duitsland, waaronder het Nederlandse TenneT, moeten de komende jaren bij elkaar bijna € 60 miljard in de infrastructuur investeren.
Lees verder »


Tweede biogasinstallatie op tuinbouwafval bij Ecofuels in gebruik

Zaterdag 2 juni 2012

EcoFuels uit het Limburgse Well heeft onlangs een tweede biogasopwaarderingsinstallatie in gebruik genomen. De installatie draait op afval van tuinbouwbedrijven en ander groen restmateriaal. Dit is mogelijk dankzij een SDE subsidie. De opgewekte energie wordt gebruikt voor huishoudens. De warmte wordt benut voor het opgang houden van het eigen proces en de vrijkomende zuivere CO2 is bestemd voor tuinbouwkassen.
Lees verder »


Biobrandstoffen putten de fosfaatvoorraad uit

Zaterdag 2 juni 2012

Bij de productie van gewassen als tarwe, maïs, palmolie en suikerbieten voor biobrandstoffen – de zogenaamde eerste generatie biobrandstoffen – zijn de kosten van fosfaatuitputting groter dan de baten van de verminderde CO2-uitstoot, beweren onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. Zij pleiten daarom voor een herziening van de beleidsdoelstellingen voor het bijmengen van biobrandstoffen.
Lees verder »


Windpark Riffgat wordt gebouwd, grensgeschil of niet

Zaterdag 2 juni 2012

Het Duitse energiebedrijf EWE en windontwikkelaar Enova beginnen komende maanden aan de bouw van windpark Riffgat. De Duitse en Nederlandse regering hebben echter nog altijd onenigheid over het park, dat in een deel van de Waddenzee ligt waar Nederland en Duitsland een grensgeschil over hebben.
Lees verder »


Overbelasting dreigt door te veel zon – en wind

Woensdag 30 mei 2012

Door het schitterende Pinksterweer dreigde het Belgische elektriciteitsnetwerk het te begeven, zo werd vandaag bekend gemaakt. “In de zomer dreigen meer van dit soort noodsituaties”, waarschuwt hoogspanningsbeheerder Elia. België stond afgelopen weekend dicht bij een black-out, het uitvallen van het totale elektriciteitsnetwerk. “Het was extreem zonnig en er was veel wind, waardoor een massa zonne- en windenergie werd opgewekt”, legt Lise Mulpas van Elia uit. “Tegelijkertijd werd weinig energie verbruikt, onder meer omdat heel wat bedrijven stil lagen.
Lees verder »


Internationaal Energie Agentschap, EIA: schaliegas wordt belangrijker

Dinsdag 29 mei 2012

Gas uit alternatieve bronnen, zoals schaliegas, wordt de komende jaren steeds belangrijker. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport.
Het IEA verwacht dat vooral de Verenigde Staten en China profiteren van de ontwikkeling.
Lees verder »


Biomassa centrale Heeten verbrandde geld

Maandag 28 mei 2012

De biogasinstallatie aan de Weseperweg bij Heeten draaide in 2010 een omzet van 780.000 euro en een jaar later zelfs 1,6 miljoen euro. Maar de biogasinstallatie Biomassa Energie Centrale Salland (BMEC) draaide in 2010 een verlies van 420.000 euro en in 2011 zelfs een verlies van 1,2 miljoen.
Lees verder »


CO2 lekkage bij tankstation Ecofactorij in Apeldoorn

Zondag 27 mei 2012

De brandweer is zondagavond met drie wagens uitgerukt naar een CO2-vulstation op bedrijventerrein de Ecofactorij in Apeldoorn.
Er was CO2 ontsnapt uit een installatie. Inmiddels is de situatie onder controle.
Lees verder »


Mega-schip voor bouw windparken op zee gedoopt

Zaterdag 26 mei 2012

Energiebedrijf RWE Innogy beschikt sinds deze week over ‘s werelds eerste schip dat vier megagrote windturbines kan vervoeren en op zee op een diepte van ruim 40 meter kan opstellen. Het schip, de ‘Victoria Mathias’, is gebouwd in Zuid-Korea. Het heeft rond de 100 miljoen euro gekost.
De eerste klus voor het schip is begin deze zomer de aanleg van het windpark “Nordsee Ost”, waar stroom opgewekt zal worden voor bijna 300.000 huishoudens.
Lees verder »


Nederlandse regering in aanvaring met Norther-windturbines voor kust België

Zaterdag 26 mei 2012

De Nederlandse regering, de provincie Zeeland, het havenbedrijf van Rotterdam en de zeehavens van Zeeland (Zeeland Seaports) hebben bezwaar ingediend tegen de bouwaanvraag van Norther voor 74 tot 86 windturbines in het Belgische deel van de Noordzee.
Lees verder »


Schaliegas drukt CO2 uitstoot VS

Donderdag 24 mei 2012

Het toegenomen gebruik van schaliegas in de VS heeft er voor gezorgd dat de CO2 uitstoot drastisch is verminderd. Dit komt omdat kolencentrales worden gesloten of worden omgebouwd naar centrales die het veel goedkopere schaliegas gebruiken.
Lees verder »


Windmolens ten zuiden van de Maten in Apeldoorn?

Woensdag 23 mei 2012

Er bestaat een kans dat er windmolens ten zuiden van de Maten in Apeldoorn worden gebouwd.  Projectontwikkelaar 2OPEN uit Rotterdam heeft een plan ontwikkeld voor een tijdelijk landgoed op de plek van het toekomstige regionale bedrijventerrein Apeldoorn-Zuid. Onder de naam @KomPost kan het gebied een tijdelijke vruchtbare bestemming krijgen voor mens, dier en plant. Bij het landgoed met zestig tijdelijke woningen zijn ook het Apeldoornse energiebedrijf deA en Natuurmonumenten betrokken.
Lees verder »


BMEC moet dwangsom alsnog betalen

Woensdag 23 mei 2012

Een dwangsom van 30.000 euro, die moet Biomassa Energie Centrale Salland BV (kortweg BMEC) alsnog betalen aan de provincie Overijssel. BMEC staat beter bekend als de biogasinstallatie aan de Weseperweg in Heeten die op 6 maart van dit jaar failliet werd verklaard.
Lees verder »


Hoe rendabel zijn biogasinstallaties?

Woensdag 23 mei 2012

Het is in Nederland zo goed als onmogelijk om zonder inzet van subsidies een biogasinstallatie rendabel te laten draaien. Dat zegt Cees Buisman, hoogleraar Agrotechnologie aan de Wageningen Universiteit. Co-producten zijn te duur  en het gas levert te weinig op. Het is verstandiger om biomassa uit de agrarische sector tot waarde te brengen door omzetting naar producten voor de chemische industrie zoals carbonzuren, meent Buisman.
Lees verder »


VVD en GroenLinks Maastricht dienen motie in voor duurzame energiecentrale

Woensdag 23 mei 2012

De fracties van de VVD en GroenLinks in Maastricht willen dat de gemeente alles uit de kast haalt om de Duurzame Energiecentrale alsnog te realiseren. De partijen dienen daartoe volgende week een motie in. De realisatie van de energiecentrale lijkt van de baan door de annulering van de bouw van vier windturbines.
Lees verder »


Groene stroom valt uit bij bewoners van wijk met te veel zonnepanelen

Woensdag 23 mei 2012

Bij de bewoners van een wijk in Fosses-la-Ville, in de provincie Namen in België, die zonnepanelen op het dak van hun huis hebben, produceert de installatie geen stroom meer op zonnige dagen. Oorzaak: in de wijk zijn zo veel huizen met zonnepanelen dat het netwerk de spanning niet aankan.
Lees verder »


EU wil snel einde aan zon- en wind subsidie in lidstaten

Woensdag 23 mei 2012

De kosten voor de uitbreiding van hernieuwbare energie worden op termijn onbetaalbaar. De Europese Commissie streeft nu naar een snelle afschaffing van subsidieprogramma’s voor zonne- en windenergie in de lidstaten. EU Energie Commissaris Günther Oettinger zal dit strategisch document begin volgende maand in Brussel aan de Europese Commissie aanbieden.
Lees verder »


Ministerie van EL&I waarschuwt Typhoon Offshore

Dinsdag 22 mei 2012

De redactie van deze website volgt de geschiedenis rondom Typhoon op de voet. Bij het bedrijf voeren ex managers van het failliete Econcern de scepter. We hebben er zelfs een apart dossier voor gemaakt waar alle artikelen rond Typhoon zijn samengebracht.
De redactie neemt met instemming kennis dat nu ook het ministerie wakker wordt en Typhoon de duimschroeven aandraait. Het ministerie heeft Typhoon Offshore tot haast gemaand bij de naleving van de tendervoorwaarden die gelden voor de ontvangen miljardensubsidie voor het windpark Gemini (600 MW), ten noorden van Schiermonnikoog.
Lees verder »


Amerikaanse importheffingen moeten Chinese PV-prijsdumps stopzetten

Zondag 20 mei 2012

De VS is van plan om op Chinese zonnepanelen een importtarief van 31 tot 250 procent te heffen, afhankelijk van de fabrikant. Experts verwachten dat door de maatregelen de prijzen van zonnepanelen in de VS flink gaan stijgen en dat de groei van de Amerikaanse zonne-energiesector verder gaat stokken.
Lees verder »


Groene revolutie in Duitsland is uitgegroeid tot een beschamend bloedbad

Vrijdag 18 mei 2012

Opnieuw is een grote Duitse fabrikant van zonnecellen en modules failliet gegaan. Op maandag 14 mei 2012 heeft Sovello het faillissement aangevraagd. 1200 medewerkers staan op straat.
Het is na Q-Cells en diverse andere bedrijven het zoveelste faillissement in Duitsland in deze sector. Het aantal medewerkers dat via faillissementen en het verminderen van arbeidsplaatsen bij bedrijven die op de rand staan,  ontslagen wordt nadert inmiddels de 25.000.
Lees verder »


De Global Renewable Energy Index stort in

Donderdag 17 mei 2012

Niet alleen in Duitsland heeft de industrie die zich bezig houdt met hernieuwbare energie, het moeilijk.
Het is een wereldwijd verschijnsel dat deze bedrijven het moeilijk hebben. Het is een sector geworden waar bedrijven met tientallen tegelijk failliet gaan.
De RENIXX, de Renewable Energy Industrial Index, World Index, is de grootste wereldwijde aandelenindex die de prestaties van 30 van de grootste bedrijven die actief zijn met de fabricage van zonnecellen, windmolens, bio-energie, geothermische energie, hydro-energie en brandstofcellen, omvat en is gebaseerd op de marktkapitalisatie van de bedrijven, die op 1 april van dit jaar ongeveer € 13,5 miljard bedroeg.
Lees verder »


Duitse windmolens overbelasten netwerk

Donderdag 17 mei 2012

Polen vrezen Duitse windenergie”, meldde de Financial Times Deutschland onlangs. Doordat er een jaar geleden, naar aanleiding van de ramp in Fukushima acht kerncentrales werden gesloten, kan het zuiden van Duitsland, dat door de zware industrialisatie een grootverbruiker van energie is, mogelijk met een energietekort te maken krijgen. Het noorden van Duitland, waar de windmolens staan, moet die energie leveren.
Lees verder »


Merkel ontslaat haar minister van Milieu

Donderdag 17 mei 2012

De Duitse Bondskanselier Merkel heeft haar minister van Milieu, Norbert Röttgen per direct ontslagen.
Officieel heet het omdat hij als leider van de CDU in Nordrhein Westfalen afgelopen zondag een zware verkiezingsnederlaag heeft geleden, maar insiders denken dat zijn energiepolitiek op alle fronten is mislukt en dat dit de aanleiding voor het ontslag vormde.
Lees verder »


Fibronot.nl op de smartphone

Woensdag 16 mei 2012

Vanaf heden is fibronot.nl ook beschikbaar voor de smartphone.
Lees verder »


Onderzoek gevolgen windparken provincie Groningen

Dinsdag 15 mei 2012

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie laat onderzoeken of de gebieden in de provincie Groningen waar plannen zijn voor grote windparken daarvoor ook geschikt zijn. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de invloed van de windparken op de natuur en de leefbaarheid in de omgeving.
Lees verder »


Europa verdeeld over winning schaliegas, wat doet Nederland?

Dinsdag 15 mei 2012

Deze week werd bekend dat Shell en Chevron een nieuwe deal hebben gesloten over het winnen van schaliegas in Oekraine. Beide bedrijven investeren in totaal 370 miljoen dollar in de twee projecten. Niettemin merken ze ook nu al op dat de ‘kosten’ kunnen gaan oplopen. Daarmee dekken de concerns zich nu al in, en erkennen ze de risico’s die er zijn op technologisch en maatschappelijk gebied, met alle economische gevolgen van dien.
Lees verder »


Shell sluit contract schaliegas met Oekraïne

Zondag 13 mei 2012

Olieconcern Shell en Chevron zijn door de Oekraïne aangewezen om twee omvangrijke schaliegasvelden in het land te gaan ontwikkelen.

De twee oliemaatschappijen hebben de rechten verworven over de gasvelden Yuzivske en Oleske, verklaarde de Oekraïense premier Mykola Azarov zondag. Die twee velden moeten het land in 2020 voorzien van de productie van 10 procent van het gas voor binnenlands gebruik.
Lees verder »


Schaliegas fracken zonder water, zand en chemicaliën

Vrijdag 11 mei 2011

Een nieuwe methode om schaliegas te winnen haalt in één klap alle bezwaren die er tegen schaliegas zijn, onderuit.
De nieuwe methode maakt gebruik van een gel die uit vloeibaar propaangas (LPG) bestaat. Dit houdt in dat water, zand en chemicaliën niet meer gebruikt worden om het leisteen waarin zich het schaliegas bevindt, te kraken.
Na het fracken keert de gel ondergronds terug naar de oorspronkelijke vorm: propaangas, dat met het schaliegas weer mee omhoog komt.
Lees verder »


TenneT moet het zelf doen

Vrijdag 11 mei 2012

In de zoektocht naar de miljarden  om het Duitse elektriciteitsnetwerk uit te breiden zou TenneT geen steun van de Duitse overheid mogen krijgen. Dit zegt de voorzitter van de invloedrijke werkgeversvereniging BDI, het Bundesverband der Deutschen Industrie.
TenneT  zou het geld met name nodig hebben voor de aansluiting van offshore windparken. Omdat TenneT zelf onvoldoende financiële middelen heeft, heeft TenneT de Duitse overheid gevraagd om financiële steun te verlenen. De Duitse overheid heeft deze aanvraag eind maart al afgewezen maar nu bemoeit de machtige werkgeversorganisatie er zich ook mee.
Lees verder »


Helianthos maakt doorstart

Dinsdag 8 mei 2012

Helianthos, producent van flexibele zonnecellen, maakt een doorstart. Koper is HyET Solar, die alle bedrijfsmiddelen van de oude eigenaar Nuon kocht. Het nieuwe Helianthos krijgt vijftien tot twintig man personeel.

Lees verder »


Fibronot.nl met nieuwe outlook

Maandag 7 mei 2012

Met ingang van vandaag wordt de ‘oude’ website Fibronot.nl omgezet naar een nieuwe outlook met WordPress.

We zijn druk bezig om alle links in de oude website om te zetten naar WordPress formaat.

Zolang dit nog niet gebeurd is wordt u bij sommige links nog doorgeschakeld naar de oude website.

De reden dat we dit gedaan hebben is omdat de oude website met bijna 550 pagina’s te traag werd.

Het voordeel van WordPress is ook dat een aparte website voor de iPad niet meer nodig is omdat WordPress in zowel de landscape als portrait mode de juiste instelling kiest.


Nuon eigenaar Vattenfall verlaat Liberia

Vrijdag 4 mei 2012

Vandaag werd bekend dat Nuon eigenaar Vattenfall zich terugtrekt uit het Nederlandse bedrijf Buchanan Renewables dat in Liberia in sneltreinvaart bezig is het land van z’n natuurlijke rijkdommen te ontdoen.

De redactie van fibronot.nl heeft vorig jaar mei in een artikel Na BioShape opnieuw Nederlands bedrijf in Afrika in opspraak hard uitgehaald naar Vattenfall.

Gezien de mensonterende toestanden die de plunderingen van Buchanan in Liberia teweeg hebben gebracht was het niet de vraag of, maar wanneer Vattenvall, zou vertrekken.

Uiteindelijk gaan de ogen bij dit soort investeerders open, maar pas nadat ze veel ellende hebben veroorzaakt, net zoals Eneco Energie zich schielijk bij BioShape terugtrok na het horen van de misstanden in Tanzania, waarna BioShape failliet ging.

Lees verder »


De invloed van windmolens op het klimaat (3)

Donderdag 3 mei 2012

Veroorzaken windparken Global Warming?

Het korte antwoord hierop zou luiden: Naar alle waarschijnlijkheid wel.

We gaan in dit artikel wat uitgebreider in op het artikel in Nature Climate Change, waarin een wetenschappelijk onderzoek wordt gepubliceerd dat laat zien dat grote windparken een enorm opwarmend effect hebben op de landtemperatuur rondom, in- en achter die windparken.

Lees verder »


De invloed van windmolens op het klimaat (2)

Maandag 30 april 2012

Ons artikel De invloed van windmolens op ons klimaat, van vrijdag 29 oktober 2011, heeft nogal wat reacties losgemaakt. Zowel positieve als negatieve reacties bereikten de redactie van Fibronot.nl .

De 14 positieve reacties en vragen kwamen voornamelijk van scholen en instellingen, de drie negatieve reacties van lezers van TweakersNet, de hardcore voorstanders van windenergie zullen we maar zeggen.

We werden door hen direct als ‘anti windmolen lobby’ afgeschilderd.

Onzin natuurlijk, we wilden alleen de effecten die windmolens op het klimaat kunnen hebben, belichten omdat je bijkomende effecten zelden of nooit van de voorstanders van windenergie hoort.

Toen de redactie van Fibronot.nl het artikel De invloed van windmolens op ons klimaat in oktober vorig jaar aan het voorbereiden was kwamen de eerste wetenschappelijke onderzoeken ons ter ore, die zeiden dat windmolens wel degelijk invloed op het klimaat hebben. Deze onderzoeken verkeerden toen nog in het stadium van peer review.

Lees verder »


Typhoon Capital heeft moeite met financiering Gemini windparken en schermt met onbekende kopers

Donderdag 26 april 2012

Wat de redactie van fibronot.nl al meer dan een jaar lang vermoedde en er uitgebreid over rapporteerde, blijkt nu waarheid te worden. Typhoon Capital kan geen investeerders vinden en schermt nu geheimzinnig met een onbekende koper. Waar hebben we die geheimzinnigheid over onbekende investeerders eerder gezien? Het lijkt wel of deze sector er een patent op heeft.

Maar dat niet alleen.

Lees verder »


Duitse windsector knokt tegen harde wind in

Donderdag 26 april 2012

Gebrek aan uitbreidingscapaciteit van het Duitse hoogspanningsnet wordt steeds meer gezien als een knelpunt in de Duitse energietransitie. Terwijl de technologie voor het opwekken van duurzame energie steeds beter wordt, blijft de ontwikkeling van netwerken al jaren achter.

Lees verder »


Het mirakel van Merkel

Zondag 22 april 2012

Het gaat slecht met de zonne-industrie in Duitsland. De persen zijn nauwelijks droog in de berichtgeving over het faillissement van Q.Cells of het volgende drama kondigt zich aan: het Amerikaanse First Solar in Frankfurt aan de Oder heeft bekend gemaakt dat het zijn zonnefoliefabriek zal sluiten. 1200 werknemers worden ontslagen. First Solar zal ook het hoofdkwartier in Mainz sluiten wat nog eens 150 werknemers de baan zal kosten.

Lees verder »


Nieuwe impuls co-mestvergisting

Vrijdag 20 april 2012

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie staat meer dan 80 nieuwe producten toe die als covergistingsmateriaal in co-mestvergisters mogen worden gebruikt om deze rendabeler te maken. De gasopbrengst van de installaties kan hierdoor aanzienlijk hoger worden.

Lees verder »


Nieuw ontwerp voor Gemini windparken boven Schiermonnikoog

Donderdag 19 april 2012

De ontwikkelaar van de windparken boven Schiermonnikoog Typhoon Offshore laat windmolenbouwer BARD vallen en kiest voor Siemens. Dit heeft Typhoon Capital afgelopen dinsdag bekend gemaakt.

Dit is opmerkelijk omdat Typhoon vorig jaar beide windmolenparken Gemini boven Schiermonnikoog van BARD kocht voor een onbekend bedrag. De verwachting was dus gerechtvaardigd dat BARD de windmolens zou plaatsen.

Lees verder »


TenneT, Duitsland en nu?

Donderdag 19 april 2012

TenneT maakte eergisteren de jaarcijfers over 2011 bekend. Het is duidelijk dat de miljardeninvesteringen in het Duitse elektriciteitsnet het bedrijf noopt alle zeilen bij te zetten om dit waar te maken.

Lees verder »


Onderzoek uitkomsten naar schaliegas pas na zomer bekend; Engeland geeft toestemming

Dinsdag 17 april 2012

De uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek naar de mogelijke risico’s van schalie – en steenkoolgaswinning worden na de zomer bekend gemaakt. Dit heeft minister Verhagen van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Eerder had Verhagen toegezegd dat het onderzoek voor de zomer afgerond zou zijn.

De Engelse regering heeft aan het bedrijf Cuadrilla toestemming gegeven om met boren te beginnen. Cuadrilla moet daarbij voldoende veiligheid garanderen. Het bedrijf heeft aan dat verzoek voldaan.

Lees verder »


Windmolens hinderen veiligheidsradars Defensie

Maandag 16 april 2012

Het ministerie van Defensie heeft aanvullende eisen gesteld aan ontwikkelaars van windparken in Nederland. Defensie breidt de beschermende zones rondom de acht militaire radarinstallaties uit tot 75 kilometer. Dat is nu nog 28 kilometer.

Lees verder »


Duitse offshore windmolenindustrie in zware crisis

Woensdag 11 april 2012

De Duitse windmolenindustrie bevindt zich in zwaar weer. Bij BARD in Emden worden meer dan honderd werknemers ontslagen omdat er geen kopers zijn voor de ruim 900 wieken die er liggen opgeslagen. Genoeg voor 300 grote windmolens.

In Bremerhaven, bij windmolenbouwer Repower Systems, staan 50, tientallen meters hoge  ijzeren fundamenten voor offshore windmolens letterlijk weg te roesten. Schadepost, meer dan € 100 miljoen en het einde is nog lang niet in zicht. Werknemers zijn ingeschakeld om de kant en klare generatorkasten met de hand te draaien om vastroesten te voorkomen.

Investeerders beginnen nu openlijk te twijfelen of ze nog wel in Duitse offshore windparken moeten investeren. TenneT is de gebeten hond.

Lees verder »


Duurzame palmolie is een fabeltje

Maandag 9 april 2012

Het kabinet moet ophouden de productie van palmolie te stimuleren. In plaats daarvan zou de regering moeten inzetten op de teelt van oliehoudende gewassen op eigen bodem. Esther Ouwehand diende op 5 april een motie in die ervoor moet zorgen dat er minder palmolie wordt geïmporteerd, en er een impuls komt voor de teelt van vlas, koolzaad en zonnebloemen door de Nederlandse boer.

Lees verder »


TenneT en BARD in het nieuws

Zaterdag 7 april 2012

In een alles of niets poging het imago te redden zijn TenneT en het Duitse BARD een media-offensief begonnen in een poging de negatieve berichtgeving in Duitsland over beide bedrijven enigszins te temperen.

Zo kreeg windmolenfabikant BARD gisteren gratis zendtijd in het NOS journaal van 20:00 uur en krijgt TenneT vandaag in een groot landelijk wakker dagblad uitgebreid gelegenheid te vertellen hoe goed het allemaal wel niet gaat in Duitsland. De meningen in Duitsland staan haaks op de mooie verhalen in Nederland.

Lees verder »


Bieden op Helianthos kan vanaf 6 miljoen Euro

Vrijdag 6 april 2012

De gebouwen en inboedel van zonnefoliefabriek Helianthos moeten bij de verkoop via een veiling minimaal EUR 6 mln opbrengen. Dat blijkt uit het openingsbod dat veilingorganisator Troostwijk op de website heeft gepubliceerd.

Lees verder »


Duurzame energieproductie Essent fors gedaald

Donderdag 5 april 2012

RWE/ Essent bracht een paar dagen geleden haar MVO jaarverslag 2011 uit. Er is zelfs een speciale website aan gewijd. Een aantal zaken vielen op. Zo is de duurzame energieproductie van Essent de afgelopen jaren fors gedaald. Daarnaast blijken de groene ambities van Essent snel te verdwijnen als de overheid ze niet betaalt.

Lees verder »


Oproep: Stop met tanken biodiesel

Biodiesel slechter dan gewone diesel

Donderdag 5 april 2012

Uit een benchmark van het onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van Greenpeace, blijkt dat biodiesel op basis van koolzaad, soja en palmolie, voor het milieu slechter is dan diesel. Biodiesel is de biobrandstof die het meest wordt gebruikt in Europa in het verkeer.

Lees verder »


Provincie Flevoland: Alleen nog windmolens op land

Woensdag 4 april 2012

De provincie Flevoland wil niet dat er nieuwe windmolens in het IJssel- of Markermeer gebouwd worden. Volgens gedeputeerde Anne Bliek zijn er voldoende mogelijkheden om windmolens op het land te bouwen.

Lees verder »


Buren wint zaak over leges windmolens

Dinsdag 3 april 2012

Bij het vaststellen van de leges voor de bouw van windmolens mogen gemeenten ook de bouwkosten voor het interieur meerekenen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Arnhemse Gerechtshof in een geschil tussen gemeente Buren en Nuon. Een relevante uitspraak voor andere gemeenten die windmolens willen plaatsen, reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Lees verder »


Grootste Duitse zonnepaneelfabrikant Q.Cells failliet

Dinsdag 3 april 2012

De grootste Duitse fabrikant van zonnepanelen, Q.Cells in Thalheim, Saksen, heeft gisteren zelf het faillissement aangevraagd. Vorige week dinsdag maakte de fabrikant de jaarcijfers over 2011 bekend en die waren desastreus. Een verlies van € 850 miljoen prijkte in de boeken.

Lees verder »


TenneT Duitsland, wind mee of wind tegen?

Maandag 2 april 2012

Netbeheerder Tennet heeft het moeilijk. De Nederlandse overheid wil geen leningen meer geven en wil het liefst zo snel mogelijk een deel van TenneT verkopen en eventueel de rest privatiseren.

In Duitsland is het al niet anders, maar er gloort licht aan de horizon. Althans als private investeerders bereid zijn om er miljarden in te steken. En dat is nog maar de vraag.

Lees verder »


Fibronot neemt website Bezorgdeburgers.nl over

Zaterdag 31 maart 2012

De redactie van Fibronot.nl heeft per direct de website Bezorgdeburgers.nl in Apeldoorn overgenomen.

De redacties van beide websites werkten al sinds 2008  samen om acties te coördineren tegen de komst van kippenmestverbrander Fibroned op de Ecofactorij in Apeldoorn.

Vanwege tijdgebrek kon de redactie van Bezorgdeburgers.nl de website niet meer alle aandacht geven die het onderwerp verdiende. Om te voorkomen dat alle expertise die Bezorgdeburgers.nl  in de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd niet verloren te laten gaan hebben de redacties van Fibronot.nl en Bezorgdeburgers.nl in onderling overleg besloten zowel het technisch- als het administratief beheer door Fibronot.nl te laten verzorgen.

Lees verder »


BioShape kapte unieke, zeldzame en onvervangbare boomsoort in Tanzania

Donderdag 29 maart 2012

Vandaag staat er in Scientific American een artikel over twee vermoedelijk uitgestorven boomsoorten in Tanzania die jaren geleden herontdekt zijn maar daarna opnieuw zijn gekapt. Verblind door het vooruitzicht op miljoenen Dollars aan houtopbrengst werd één zeldzame soort door BioShape met de grond gelijk gemaakt.

Lees verder »


Duitse Eco Tsaren dwingen huiseigenaren  tot kostbare energiebesparende renovaties

Maandag 26 maart 2012

De overgang naar duurzame energie ontwikkelt zich in Europa slecht maar met name in Duitsland verloopt de ontwikkeling desastreus.

De bouw van offshore windparken is volledig ingestort, windmolenbouwer BARD moet mensen ontslaan omdat de voorraad molenwieken onafzienbaar is geworden wegens een kopersstaking, de uitbreiding van het elektriciteitsnet is praktisch op een dood punt aangeland en mensen realiseren zich zo langzamerhand dat de energie die de zon stuurt gratis lijkt maar in de praktijk heel erg duur en inefficiënt is.

De Duitse regering voelt dat de huidige energiepolitiek gaat mislukken en gaat huiseigenaren dwingen om dure energiebesparende renovaties uit te voeren. Herleven oude dictatoriale tijden?

Lees verder »


Duitse energiepolitiek brengt spanningen tussen EU landen

Poolse nucleaire droom bedreigt banden met Duitsland

Donderdag 22 maart 2012

Het is opmerkelijk dat Duitsland op eigen houtje een energiepolitiek voert en daarmee de inwoners van zijn buurlanden opzadelt met een toekomstig levensgroot energie probleem.

Immers, het is volstrekt onrealistisch te denken dat Duitsland er in slaagt om in 2020 voor 35 procent afhankelijk denkt te zijn van duurzame energie zoals zonne- en windenergie.

Lees verder »


Duitsland hangt zich op aan windmolens

Woensdag 21 maart 2012

Niet alleen de redactie van fibronot.nl is uiterst kritisch bij het Duitse plan om € 200 miljard te investeren in zonne- en windenergie, de plannen wekken volgens Bloomberg ook argwaan bij veel bedrijven en analisten. Merkel wil de 17 kerncentrales sluiten en voor 2020 moet de energievoorziening voor 35 procent uit duurzame bronnen komen.

Lees verder »


Duitse wind wordt killer en killer

Woensdag 21 maart 2012

De Duitse windmolen fabrikant BARD heeft gisteren het ontslag van 100 medewerkers in de fabriek waar rotorbladen voor offshore windmolens worden gemaakt, aangekondigd. Deze fabriek staat bij de havens van de stad Emden aan de Eems.

Lees verder »


Vertraging bouw windpark Noordoostpolder

Woensdag 21 maart 2012

De aanleg van windpark Noordoostpolder (NOP) is vertraagd. Reden voor de vertraging is dat energiebedrijf RWE wil wachten met de aanleg van een ondergrondse kabel waarmee opgewekte stroom kan worden vervoerd.

Lees verder »


Duitsland investeert 200 miljard euro in duurzame energie

Maandag 19 maart 2012

Duitsland steekt als alternatief voor gesloten kerncentrales de komende tien jaar tweehonderd miljard euro in haar grootschalige duurzame energieprogramma. Zo worden er onder meer grootschalige windparken gerealiseerd aan de Noordzee en de Baltische Zee, een gebied dat zes keer zo groot is als de stad New York.

Lees verder »


Schaliegas zorgt volgens Shell voor energierevolutie

Zondag 18 maart 2012

De stijgende Amerikaanse olie- en gasreserves, die worden gewonnen uit leisteen en diepwaterbronnen en de recente ontdekkingen in het noordpoolgebied, dragen aanzienlijk bij aan de wereldwijde energiezekerheid, aldus Shell Topman Peter Voser tijdens een presentatie in de VS vorige week. Volgens hem is het veelbesproken fracken een beproefde technologie, de gerapporteerde problemen het gevolg van slecht ontworpen boorputten.

Lees verder »


Schaliegas verandert de machtsverhoudingen in de olie- en gaswereld

Zondag 18 maart 2012

Landen die altijd afhankelijk zijn geweest van de import van olie en gas, kunnen in de nabije toekomst zelfvoorzienend worden op het gebied van aardgas. De olieproducerende landen van de OPEC krijgen daardoor minder invloed. Van schaliegas, een gas dat gewonnen kan worden uit gesteente, zouden wel eens veel grotere voorraden op onze planeet kunnen bestaan dan van het conventionele aardgas, zegt de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA).

Lees verder »


Jatropha, groene brandstof in rode inkt geschreven

Zondag 18 maart 2012

In het blad Businessweek van Bloomberg staat dit weekend een artikel over de mislukking die jatropha heet.

In het begin van het artikel wordt uitgebreid stilgestaan bij het groene goud dat op schrale grond zonder water zou groeien. Zo werd het ons toch door bedrijven als BioShape die jatropha kweekten, voorgelogen? Businessweek ging op onderzoek uit, zag wat BioShape in Tanzania uitvoerde en stuitte op de ‘jatropha boom’ die meer verliezers dan winnaars kende.

Lees verder »


China richt zich op vergroten productie schaliegas

Zaterdag 17 maart 2012

China gaat zich richten op de winning van schaliegas. Het land wil de huidige marginale jaarlijkse productie verhogen tot 6,5 miljard kubieke meter in 2015 en nog eens 10 keer zoveel in 2020. Dat staat in ontwikkelingsplannen van de overheid.

Lees verder »


Laatste poging redding zonnefoliefabriek Helianthos

Zaterdag 17 maart 2012

Er komt toch nog een poging om de Arnhemse zonnecelfoliefabriek Helianthos te redden. Mestpartners BV, een bedrijf dat investeert in duurzame mestverwerking, wil het proberen met een financieel aantrekkelijker regeling voor investeerders. Voor half april moeten die over de brug komen, anders laat eigenaar Nuon de fabriek veilen.

Lees verder »


Duitsland stoot meer CO2 uit sinds sluiting 7 kerncentrales

Vrijdag 16 maart 2012

Sinds de sluiting van 7 kerncentrales in Duitsland, vorig jaar maart, stoot Duitsland per opgewekte Kilowatt-uur vier procent méér CO2 uit.

Het is duidelijk dat de energie transformatie van kernenergie en fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie in Duitsland niet werkt en een negatieve invloed heeft op het klimaat.

In plaats van minder CO2 per Kilowatt-uur uit te stoten, stoot Duitsland méér uit.

Het beste advies aan Bondskanselier Merkel om de CO2 uitstoot direct te verminderen zou dan ook zijn: zet onmiddellijk alle windmolens stil.

Lees verder »


Raad van State wijst bezwaren tegen verbrandingsoven Harlingen af

Woensdag 14 maart 2012

De Raad van State heeft vandaag, woensdag 14 maart 2012 de bezwaren tegen de afvalverbrandingsoven Omrin in Harlingen afgewezen. Onder meer de Waddenvereniging en de Stichting Afvaloven Nee hadden protest aangetekend tegen de nieuwe milieuvergunning voor Omrin, die volgens hen schadelijk is voor de gezondheid en de natuur.

Lees verder »


KLM vliegt op verzoek van Nederlandse regering op biokerosine naar Brazilië

Woensdag 14 maart 2012

De KLM maakt in juni op verzoek van de Nederlandse regering een vlucht op biokerosine naar Rio de Janeiro. Van 20 tot 22 juni 2012 vindt daar een wereldtop van de VN over milieu en klimaat plaats en wat zou het mooi zijn als onze nationale trots daar op frituurvet landt. Zegt de regering.

Lees verder »


Nuon wil biomassacentrale bouwen in Arnhem maar de MER is allesbepalend

Maandag 12 maart 2012

Nuon heeft bij de provincie Gelderland een startnotitie ingediend voor de bouw van een biomassacentrale op het industrieterrein Kleefse Waard bij Arnhem. De nieuwe centrale is bedoeld ter vervanging van de 20 jaar oude gasgestookte gasturbinecentrale die het energiebedrijf daar nu heeft staan.

De bouw is echter afhankelijk van de goedkeuring van de Milieu Effect Rapportage, MER. In de nabijheid liggen Nederlandse en Duitse Natura 2000 gebieden die nogal ovelast kunnen krijgen van een verhoogde stikstofuitstoot door de centrale. Het is dus nog niet zeker of de bouw van de biomassacentrale doorgang kan vinden.

Lees verder »


Nieuwe film ‘FrackNation’ als tegengas voor Gasland

Vrijdag 9 maart 2012

Een Iers echtpaar dat tegenwoordig in Californië woont, Ann McElhinney en Phelim McAleer verzamelt fondsen om een nieuwe film over de winning van schaliegas te maken.

Het echtpaar heeft al een serie kritische films achter de rug die een antwoord gaven op de leugens in films als ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore.

Met FrackNation worden de leugens in de film Gasland van Josh Fox volledig onderuit gehaald.

Lees verder »


Biogasinstallatie Heeten wederom failliet

Donderdag 8 maart 2012

De biogasinstallatie aan de Weseperweg in Heeten is dinsdag 6 maart 2012 failliet verklaard. Geruchten dat het niet goed ging met de installatie, deden al langer de ronde. Maar nu is de stekker er dus definitief uitgetrokken.

Lees verder »


Internationaal Energie Agentschap: Schaliegas is noodzakelijk

Donderdag 8 maart 2012

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vindt dat schaliegas van belang is als nieuwe vorm van gaswinning.

Dit verklaarde Fatih Birol, hoofd-econoom bij de IEA in een interview met een internationaal persbureau.

Lees verder »


Eneco besteedt windpark Q10 aan

Donderdag 8 maart 2012

Eneco heeft recent aanbestedingen gedaan voor het offshore windpark op de bloklocatie Q10 in het Nederlandse deel van de Noordzee. Dit betreft de bouw, bediening en onderhoud van één, twee of drie innovatieve windturbines van tenminste 4MW.

Lees verder »


Windenergie goed voor maximaal 6% energieverbruik

Woensdag 7 maart 2012

Er is geen gebrek aan ambitieuze plannen voor de grootschalige inzet van windturbines.

Een van de problemen is dat windturbines en windparken wind “stelen” van elkaar, met het gevolg dat ze veel verder uit elkaar zouden moeten worden geplaatst dan in die grootse plannen het geval is. Volgens recente onderzoeken speelt dat probleem nog veel meer op globaal niveau.

Lees verder »


Gemeenteraad Boxtel: geen schaliegasboringen in onze gemeente

Maandag 5 maart 2012

Boxtel wordt vanavond uitgeroepen tot schaliegasvrije gemeente. De coalitiepartijen dienen dan samen met de SP een motie in om zich uit te spreken tegen proefboringen. Dat zeggen de fracties van Balans, Combinatie 95, PvdA/GroenLinks en DPBL.
Lees verder »

Sombere vooruitzichten voor Nederlandse zonne-industrie

Maandag 5 maart 2012

Vorige week vroeg de  Venlose zonnepanelenmaker Scheuten Solar surseance van betaling aan.  Nuons zonnefoliebedrijf Helianthos wordt nog steeds met sluiting bedreigd en vandaag werd bekend dat Solar Total in Elst het nieuwste debacle dreigt te worden voor de zonne-energie sector in Nederland.

Lees verder »


Schaf biodiesel af

Maandag 5 maart 2012

Van de EU moeten wij biobrandstof toevoegen aan benzine en diesel. In 2020 moet dat 10% zijn van wat we tanken. Deze maatregel zou de broeikasgassen verminderen. Stiekem creëerde hij ook een nieuwe landbouwsubsidie. Het verbouwen van koolzaad levert slaolie voor biodiesel, en de subsidie daarop vloeit terug naar de boeren.

Lees verder »


Stramproy in Steenwijk wil snel herstel

Vrijdag 2 maart 2012

De schade door de brand afgelopen zaterdagavond 25 februari in één van de silo’s op het terrein van biocentrale Stramproy in Steenwijk bedraagt zeker een half miljoen euro. Behalve schade aan de silo, is er roetschade in de fabriek en is de rubberen lopende band doorgebrand. De schade is geïnventariseerd en het bedrijf hoopt zo snel mogelijk te beginnen met het herstel van de schade.

Lees verder »


Netbeheerder Tennet en energiebedrijf RWE stoppen ontwikkeling windparken

Donderdag 1 maart 2012

Netbeheerder Tennet en energiebedrijf RWE in Duitsland zijn gestopt met de verdere ontwikkeling van windturbineprojecten.

Ze zullen alleen nog de lopende projecten afmaken, aldus een woordvoerster van Tennet.

Lees verder »


Industriële uittocht uit Duitsland vanwege hoge elektriciteitsprijzen

Woensdag 29 februari 2012

Bedrijfssluitingen, massa-ontslagen, overplaatsing van werk en ontwikkeling naar landen die goedkope elektriciteit kunnen leveren. Het zijn zomaar wat voorbeelden uit Duitsland waar de industriële activiteit zienderogen achteruit gaat vanwege de exorbitante prijsstijgingen van elektriciteit.

Lees verder »


Grote voorraden schaliegas ontdekt in Alaska

Woensdag 29 februari 2012

De Amerikaanse geologische dienst heeft enorme voorraden schaliegas ontdekt in Alaska. Daarmee komt het ongerepte gebied in het vizier van de fracking-industrie.

Lees verder »


Grote brand bij biomassafabriek Stramproy in Steenwijk

Woensdag 29 februari 2012

Afgelopen zaterdagavond 25 februari 2012 heeft er een grote brand gewoed bij de biomassafabriek Stramproy in Steenwijk.

Er was sprake van een enorme rookontwikkeling. De brandweer moest een deel van het bedrijventerrein afzetten. Meerdere opslagsilo’s op het fabrieksterrein stonden in brand. De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand zich uitbreidde naar het bedrijfsgebouw.

Lees verder »


Duitsland na die kalte Sonne

Woensdag 29 februari 2012

Het boek die kalte Sonne van Vahrenholt heeft een ware afkeer van klimaat alarmisten veroorzaakt.

Niet alleen onder het Duitse publiek heeft het boek een radicale omslag in klimaat denken teweeg gebracht, het einde van de klimaat consensus in Duitsland is zelfs in zicht.

Vooral de pers negeert de klimaatalarmisten massaal.

Lees verder »


Zware tegenwind voor windparken op Noordzee

Woensdag 29 februari 2012

Niet alleen het Nederlandse Typhoon bevindt zich in zwaar weer, ook het Duitse E.on heeft moeite met het vinden van kapitaalkrachtige financiers. Ook het aansluiten van windparken op het landelijke elektriciteitsnet stuit in Duitsland op grote problemen. Om wat druk op de ketel te zetten dreigt E.on zelfs met een bouwstop als de Federale Regering niet bijspringt. Sterker nog, zegt E.on, als de situatie niet verbetert dan zal niemand meer windparken op zee willen bouwen en dat heeft grote gevolgen voor de ‘Atomausstieg’.

Lees verder »


Zeer grote brand in Britse biomassacentrale

Dinsdag 28 februari 2012

Bij een grote Britse biomassacentrale, eigendom van RWE, is maandagochtend 27 februari 2012 een zeer grote brand uitgebroken.

Maandagavond kreeg de brandweer de brand, die door meer dan 120 brandweerlieden met 20 wagens wordt bestreden, enigszins onder controle, maar het nablussen gaat naar verwachting nog vele dagen duren.

Lees verder »


Gemanipuleer rondom het klimaat

Zondag 26 februari 2012

Er zijn klimaatalarmisten en klimaatsceptici.

De eerste groep beweert dat de temperatuur op aarde stijgt door menselijk handelen, zoals het uitstoten van CO2.

De tweede groep zegt dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor de stelling dat CO2 de oorzaak van de opwarming zou zijn.

Lees verder »


deA wil dit najaar energie gaan leveren

Zaterdag 25 februari 2012

Na het binnenhalen van het 500-ste lid wil het lokale duurzame energiebedrijf deA in Apeldoorn dit najaar beginnen met het leveren van duurzame energie.

Aanvankelijk wilde deA zich tot coöperatie omvormen als er zich 600 inwoners van Apeldoorn als lid hadden aangemeld, maar het bestuur vond 500 leden een mooi mijlpaal om dit nu al  te doen.

Lees verder »


Deense Vestas in mineur om nieuwe regels laagfrequent geluid bij windturbines

Zaterdag 25 februari 2012

De Deense windmolenfabrikant Vestas heeft in een brandbrief aan de Deense minister van Milieu zijn bezorgdheid uitgesproken en gewaarschuwd voor de de enorme gevolgen van de nieuwe regelgeving voor laagfrequentgeluid in Denemarken die per januari 2012 van kracht zijn geworden.

Lees verder »


Bijna 1 miljoen huishoudens in Duitsland zonder stroom

Vrijdag 24 februari 2012

De Duitse oplossing voor energiebesparing en het verminderen van de carbon footprint maakt dat elektriciteit slecht voor de rijken is weggelegd. Veel huishoudens in Duitsland zijn  niet meer in staat om hun elektriciteitsrekening te betalen. Daarom zitten bijna 1 miljoen huishoudens in het donker.

En dat in het land van de windmolens en biomassavergisters. De ‘feed in wet’ heeft ervoor gezorgd dat energie haast onbetaalbaar is geworden.

Lees verder »


Tanken op groen gas gaat schatkist miljarden kosten; de SDE+ gekte

Donderdag 23 februari 2012

Het opwaarderen van biogas tot groen gas lijkt in Nederland een grote vlucht te nemen. Een uiterst onverstandige route, blijkt uit het februari-nummer van Tijdschrift Milieu. Aan groen tanken dreigt vrijwel het gehele subsidiebudget dat voor de productie van duurzame energie beschikbaar is op te gaan.

Lees verder »


Windpark niet bij Kijkduin maar bij Egmond aan Zee

Donderdag 23 februari 2012

Het omstreden windturbinepark voor de kust van het Zuid-Hollandse Kijkduin gaat er niet komen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer.

Lees verder »


Windpark Scheveningen mogelijk naar 70 turbines

Dinsdag 21 februari 2012

De Raad van State zal 22 februari uitspraak doen over de vergunning die de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat heeft verleend voor het offshore windturbinepark ‘Scheveningen Buiten’. Het gaat om een wijziging van een eerder verleende vergunning voor het windpark in zee.

Lees verder »


Kappen van oerwoud in Tanzania door BioShape met medeweten van de wetenschap?

 

Vrijdag 17 februari 2012

Het al dan niet illegaal kappen van oerwoud in Tanzania door BioShape lijkt te zijn  ingegeven door prietpraat in de oratie van prof. dr. Steven de Bie op 1 maart 2007 bij de aanvaarding van zijn ambt bijzonder hoogleraar Duurzaam gebruik van Levende Hulpbronnen aan de Wageningen Universiteit.

Maar welke link was er dan tussen de Bie en de BioShape Holding? Steven de Bie was ook voorzitter van de Raad van Advies van de BioShape Holding.

Samen met de Voorzitter van de Raad van Commissarissen, Jan Paul van Soest, zou dit duo een grote stempel zetten op de zogenaamde duurzame kweek van jatropha.

Ze bleven zelf buiten spel en lieten BioShape het vuile werk opknappen zonder in te grijpen.

Lees verder »


‘Groene’ biokerosine door uitknijpen Javanen; jatropha blijft het nieuws negatief beheersen

Donderdag 16 februari 2012

Milieudefensie eist van het Nederlandse bedrijf Waterland International dat ze per direct stopt met investeringen in jatropha. Deze plant wordt gebruikt voor de productie van biokerosine voor de Europese luchtvaart. Uit het vandaag uitgekomen rapport ‘Biokerosene: Take-off in the wrong direction van Milieudefensie blijkt dat de verbouw van jatropha op Java leidt tot ernstige uitbuiting van boeren en ten koste gaat van de verbouw van voedsel voor de lokale bevolking. En dat voor de productie van een ‘groene’ brandstof die niet milieuvriendelijk blijkt te zijn.

Lees verder »


Gedeputeerde Drenthe verwijt regering Russische mentaliteit bij plannen windmolens

Woensdag 15 februari 2012

Gedeputeerde Rein Munniksma van Drenthe vindt dat de regie over windmolenplannen terug moet naar de provincies. Hij heeft daarvoor een plan ontwikkeld waarover hij donderdag 16 februari 2012 overleg wil plegen met collega’s van het Interprovinciaal Overleg.

Lees verder »


Biomassacentrale Cuijk stilgelegd

Woensdag 15 februari 2012

De proef bij de biomassacentrale van energiebedrijf Essent in Cuijk ligt voorlopig stil. In de ketel waar een mix van pulp en hout werd verbrand voor de productie van groene stroom, brak dinsdagochtend brand uit die een hevige rookontwikkeling veroorzaakte.

Lees verder »


Denemarken scherpt geluidsnormen windmolens aan; gevolgen voor Nederland

Dinsdag 14 februari 2012

Denemarken heeft sinds 1 januari van dit jaar de geluidsnormen van windmolens aangescherpt. De limiet voor het laag frequente geluid ligt nu op 20 decibel. In de praktijk betekent deze nieuwe norm dat windmolens aanzienlijk verder van bewoonde gebieden moeten worden gebouwd.

Lees verder »

 


Weer ernstige overlast van biovergister in Coevorden

Maandag 13 februari 2012

De biovergister in Coevorden blijft voor problemen zorgen. Vorige week woensdag, 8 februari, kregen de omwonenden hierover een brief van de gemeente Coevorden. Op zaterdag was er zo veel stankoverlast van de mestvergister dat de ondernemer op last van de gemeente en de provincie grote hoeveelheden digestaat (een restant van de biogasproductie) heeft moeten afvoeren.

Lees verder »


Windmolens worden goedkoper

Maandag 13 februari 2012

Er is een overaanbod van windmolens op de wereldmarkt en daardoor  zijn prijzen in de afgelopen drie jaar met 25 procent gezakt. De verwachting is dat de komende jaren de prijs nog verder zal dalen. Dat meldt de Club van 30 op basis van berekeningen door Bloomberg New Energy Finance (BNEF), de onderzoekstak voor duurzaamheid van Bloomberg.

Lees verder »


Amerikaanse EPA: “Verband tussen schaliegas en besmet drinkwater”

Maandag 13 februari 2012

Uit een studie van de Amerikaanse onderzoekssite Pro Publica blijkt dat het jaren heeft geduurd voordat het overheidsorgaan, de EPA (Environmental Protection Agency), officieel het verband zag tussen het boren naar schaliegas (‘fracking’) en besmet drinkwater.

Lees verder »


Espel in de Noordoostpolder omarmt windpark bij Urk

Zaterdag 11 februari 2012

De ongeveer 1000 inwoners van het plaatsje Espel in de Noordoostpolder net ten noorden van Urk omarmen het grootste windmolenpark van Europa in hun achtertuin.

Voorzitter Gilbert Bastiaanssen van Dorpsbelangen Espel borrelde vrijdagavond van enthousiasme tijdens de jaarvergadering van de dorpsvereniging. “‘t Giet oan”, gebruikt hij in zijn openingswoord. Een veelgehoorde uitspraak dezer dagen.

Lees verder »


Tanzaniaanse bosbouw directeur tegen het hamsteren van land

Vrijdag 10  februari 2012

Dorpen moeten de eigen bossen behouden om in aanmerking te komen van financiële middelen die het REDD programma (Reduced Emissions from Deforestation and Degradation) van de Verenigde Naties ter beschikking stelt.

De directeur van de Forestry and Beekeeping Department  (FBD), Felician Kilahama zei afgelopen   weekend in Bagamoyo dat buitenlandse bedrijven in landelijke gebieden massaal grond goedkoop van ongeletterde dorpelingen kopen in de hoop in aanmerking te komen van REDD gelden en om grondstoffen voor biobrandstoffen te telen.

Lees verder »


Statenfractie PVV Groningen tegen dure windmolens

Vrijdag 10 februari 2012

De Statenfractie van de PVV in Groningen heeft met veel ongenoegen kennisgenomen van het plan van het Rijk om in Groningen 2000 MW aan windenergie op te wekken. Dit zou betekenen dat er 1000 windmolens van twee megawatt of 300 Mega-windmolens (6 MW) met een hoogte van 199 meter worden gebouwd. Twee keer de hoogte van de Martinitoren.

Lees verder »


Draagvlak windmolens in Drenthe door Rijk verprutst

Donderdag 9 februari 2012

De Natuur- en Milieufederatie Drenthe heeft zich op 8 februari opgesteld als tegenstander van het huidige windmolenpark in de Drentse Veenkoloniën. Directeur Reinder Hoekstra stelde tijdens een debat in Exloo, dat “de maat volstrekt zoek is”. De organisatie verzet zich met name tegen de manier waarop het Rijk de windmolens oplegt, zonder overleg met de regio en de bewoners in het bijzonder.

Lees verder »


Banken moeten meer doen tegen landroof

Donderdag 9 februari 2012

Nederlandse banken doen volgens de Eerlijke Bankwijzer te weinig om te voorkomen dat mensen in ontwikkelingslanden van hun land worden verdreven.

Bedrijven, overheden en banken kopen steeds meer vruchtbare grond in ontwikkelingslanden op, signaleren de onderzoekers van de Bankwijzer in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

Lees verder »


Gletsjers en polen smelten minder dan gedacht

Woensdag 8 februari 2012

Net nadat het boek Die Kalte Sonne in Duitsland het daglicht zag, met daarin een belangrijke conclusie dat de temperatuur op aarde sinds 1997 niet meer is gestegen, komen Amerikaanse wetenschappers met de uitslag van een onderzoek waaruit blijkt dat gletsjers en polen minder snel smelten dan de rekenmodellen hadden uitgerekend.

Tussen 2003 en 2010 verloren gletsjers en polen beduidend minder ijs dan werd aangenomen.

Lees verder »


Raad van State stemt in met windmolenpark Urk

Woensdag 8 februari 2012

Het rijksinpassingsplan ‘Windenergie langs de dijken van de Noordoostpolder’ kan worden uitgevoerd. Op 8 februari heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State hierover uitspraak gedaan.

Lees verder »


Wie is prof. Dr. Fritz Vahrenholt?

Woensdag 8 februari 2012

Prof. Fritz Vahrenholt is één van de grondleggers van de moderne groene beweging in Duitsland en een sociaal democraat in hart en nieren. De keren dat hij als groene activist op de barricades stond zijn ontelbaar.

Met in het achterhoofd deze groene achtergrond wordt algemeen verwacht dat zijn boek, die kalte Sonne, een schok zonder weerga zal veroorzaken.

Lees verder »


De koude zon – waarom de klimaatkatastrofe niet komt

Woensdag 8 februari 2012

Deze week wordt in Duitsland een boek gepubliceerd: Die kalte Sonne – Warum die Klimakatastrophe nicht stattfindet.

Reacties op de publicatie en zeker op de inhoud brengen in Duitsland nu al een schokgolf teweeg.

Het boek is geschreven door energie expert Prof. Dr. Fritz Vahrenholt en aardwetenschapper Dr. Sebastian Lüning en wordt uitgegeven door een in Duitsland gerenommeerde uitgever, Hoffmann und Kampe in Hamburg.

Internationale wetenschappers van naam geloven dat het boek in Duitsland een politieke storm zal veroorzaken en dat ook in andere Europese landen de mening over opwarming van de aarde drastisch zal veranderen.

Lees verder »


Online veiling Helianthos op 16 en 17 april 2012

Maandag 6 februari 2012

De door Nuon aangekondigde online veiling van de complete bedrijfsinventaris alsmede patenten/octrooien en het onroerend goed van zonnefoliebedrijf Nuon Helianthos B.V. in Arnhem vindt op 16 en 17 april 2012 plaats.

De online veiling is gesplitst in twee delen.

De eerste biedingsronde start op 4 april 2012 en sluit op 16 april 2012. De tweede biedingsronde start op 5 april 2012 en eindigt op 17 april 2012.

Lees verder »


Windmolens nieuwe melkkoe voor boeren?

Donderdag 2 februari 2012

Boeren die deelnemen aan de bouw van een omstreden megawindmolenpark in Drenthe, worden slapend rijk. Twee forse windmolens zijn al goed voor de Balkenendenorm, 187.500 euro per jaar. Dit staat in een contract dat in het bezit is van een landelijke ochtendkrant.

Lees verder »


Vierde faillissementsverslag inzake failliet BioShape verschenen

Woensdag 1 februari 2012

Het vierde faillissementsverslag inzake de failliete BioShape Holding is door de curator gepubliceerd.

Lees verder »


Plan voor honderden ‘stadsturbines’ door heel Limburg

Woensdag 1 februari 2012

Bezoekers van de Floriade in Venlo kunnen als die in april open gaat ook kennis maken met de ‘stadsturbine’. Van deze slechts 15 meter hoge windturbines hoopt het Maastrichtse bedrijf Ricochet er de komende paar jaar door heel Limburg zo’n 500 te kunnen plaatsen, eventueel inclusief zonnepanelen.

Lees verder »


Einde belastingvoordeel bij aanschaf nieuwe wkk

Dinsdag 31 januari 2012

Het fiscale voordeel op de aanschaf van een nieuwe wkk komt grotendeels te vervallen. Agentschap NL heeft de wkk enkele weken geleden van de lijst voor Energie Investeringsaftrek (EIA) gehaald. De reden is dat het systeem niet meer als vernieuwend wordt beschouwd, maar als een standaard maatregel in de glastuinbouw.

Lees verder »


Akkoord over windmolenparken op zee

Dinsdag 31 januari 2012

Initiatiefnemers krijgen meer tijd voor het ontwikkelen van windmolenparken op zee. Dat maakt staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag bekend. Rijkswaterstaat kwam hierover tot een akkoord met de energiebedrijven en de havens.

Lees verder »


Land van boeren in Tanzania moet worden beschermd

Maandag 30 januari 2012

Regelmatig verschijnen er in de Tanzaniaanse pers artikelen over de wijze van zaken doen van het Nederlandse bedrijf BioShape. Twee weken geleden was het weer raak. Het artikel toont aan dat de hele gang van zaken rondom BioShape nog veel mensen in Tanzania behoorlijk dwars zit.

Lees verder »


Aardwarmteboring Green Well Westland bereikt geplande diepte

Maandag 30 januari 2012

De aardwarmteboring Green Well Westland heeft vorige week de geplande diepte van 2800 meter bereikt. Deze week zal de bron worden getest en bij een gunstige uitkomst zal met een tweede boring worden gestart.

Lees verder »


Nederlandse landbouw is netto stroomleverancier

Woensdag 25 januari 2012

De Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven produceren meer stroom dan ze zelf verbruiken. Bovendien zijn ze goed voor 44 procent van de duurzame energie in ons land.

Lees verder »


Oproep aan bewoners van de wijk Zuidbroek in Apeldoorn

Woensdag 25 januari 2012

Zuidbroek, ooit in de folders aangekondigd als toekomstige groenste wijk van Nederland, staat op een tweesprong.

Welke kant gaat de wijk wat betreft energieverbruik op?

Lees verder »


Boete voor chemiebedrijf Breustedt in Apeldoorn

Maandag 23 januari 2012

Het Apeldoornse bedrijf Breustedt Chemie moet een boete van 30.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Zutphen vandaag bepaald.

Lees verder »


Bewoners mogen meeprofiteren van windmolenpark, mits…als…

Zondag 22 januari 2012

Stichting Duurzame Energieproductie Exloërmond en Raedthuys Groep BV ontwikkelen Windpark De Drentse Monden in het veenkoloniale gebied nabij Eerste en Tweede Exloërmond, Nieuw-Buinen en Drouwenermond. De initiatiefnemers, die 120 agrariërs vertegenwoordigen, vinden het belangrijk dat inwoners van de gemeente Borger-Odoorn en omliggende gemeenten ook kunnen profiteren van het windpark.

Lees verder »


Prijs van natural gas daalt naar laagste punt in 10 jaar dankzij schaliegas

Zaterdag 21 januari 2012

In tegenstelling tot olie, is de prijs van natural gas naar het laagste punt in de afgelopen 10 jaar gedaald. Deze week daalde de prijs met meer dan 15%. Vorige week verloor natural gas ook al zo’n 15%.

De oorzaak?

Nieuwe technieken zoals het fracken van schaliegas.

Lees verder »


RWE wil investeren in Nederlands windpark

Zaterdag 21 januari 2012

Het Duitse energieconcern RWE wil een offshore windpark bouwen voor de Nederlandse kust, maar het bedrijf wacht op steun van de overheid.

Dit verklaarde Martin Skiba, directeur Offshore bij RWE Innogy, tegenover het Algemeen Dagblad. RWE Innogy is het onderdeel van het RWE dat zich richt op groene energie.

Lees verder »


“Zuinige” biodiesel zorgt voor enorme CO2 uitstoot bij productie

Vrijdag 20 januari 2012

Productie van biodiesel draagt meestal bij aan klimaatverandering, concludeert nieuw onderzoek. De CO2 die bij verbranding wordt bespaard, wordt volledig tenietgedaan door de CO2 die vrijkomt bij de aanleg van plantages.

Het enige groene aan biodiesel zijn de dollars die producenten ermee gaan verdienen.

Lees verder »


Zandvoort en Noordwijk hijsen de stormbal

Vrijdag 20 januari 2012

De gemeente Zandvoort ziet met kustgemeente Noordwijk nog mogelijkheden om de komst van een windmolenpark in zee tegen te gaan. Zo hebben de kustgemeentes bezwaar ingediend tegen een subsidie die energiebedrijf Eneco heeft aangevraagd en gaan de gemeentes binnenkort in beroep tegen een wijzigingsvergunning van Eneco.

Lees verder »


Stank zorgt voor overlast in Coevorden

Vrijdag 20 januari 2012

In een buitenwijk van de Drentse plaats Coevorden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag ongeveer 40 ongeruste bewoners hun huizen verlaten vanwege een penetrante lucht die in de wijk hing. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Lees verder »


Haaren geeft geen vergunning voor proefboring schaliegas

Donderdag 19 januari 2012

Het gemeentebestuur van Haaren heeft vandaag bekend gemaakt geen vergunning voor een proefboring naar schaliegas af te geven. Het Britse bedrijf Cuadrilla wilde in het buitengebied van het Brabantse Haaren een proefboring verrichten.

Lees verder »


Eneco blundert met windcampagne

Donderdag 19 januari 2012

Energiebedrijf Eneco heeft 30.000 klanten te lage prijzen voorgeschoteld als zij zouden overstappen op het nieuwe product ’HollandseWind’.

Lees verder »


Bouw biomassacentrale Marum in de startblokken

Donderdag 19 januari 2012

Woensdag 11 januari hebben Bio Forte Marum b.v. en de aannemers hun handtekening gezet voor de bouw van de biomassacentrale Marum. Medio februari gaat de eerste schop de grond in. De centrale komt vlakbij het openlucht zwembad en het verzorgingstehuis aan de Badweg te Marum.

Lees verder »


Vlaams Parlement wil verbod op neodymium magneten in windmolens

Woensdag 18 januari 2012

De Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed van het Vlaamse Parlement heeft in een commissievergadering op dinsdag 10 januari 2012 zijn bezorgdheid uitgesproken over de milieuvervuiling in China die de bouw van windturbines veroorzaakt. De Commissie heeft de minister gevraagd om voorlopig geen zeldzame aardmetalen zoals neodymium magneten in windmolens te gebruiken hangende een onderzoek naar de gevolgen van het winnen van neodymium in productiecentra in China.

Lees verder »


Afbouw Duitse kernenergie kost € 1700 miljard

Dinsdag 17 januari 2012

Het besluit van de Duitse regering om te stoppen met kernenergie kan het land tussen nu en 2030 € 1,7 biljoen (€ 1700 miljard) kosten.

Lees verder »


NUON verkoopt Helianthos via een online veiling

Dinsdag 17 januari 2012

Energiebedrijf Nuon zet Helianthos te koop via een online veiling. Geïnteresseerden kunnen bieden op alle bedrijfsmiddelen of delen van het bedrijf zoals patenten of machines.

Lees verder »


Provincie Overijssel verzet zich tegen proefboringen naar steenkoolgas

Zaterdag 14 januari 2012

Op 4 januari 2012 hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel aan minister Verhagen een negatief advies gegeven over een aanvraag voor een exploratie vergunning van Nothern Petroleum Nederland B.V. en Vermillion Oil & Gas Netherlands B.V. Het gaat om een opsporingsvergunning voor de gemeenten Zwartewaterland, Kampen, Zwolle, Olst-Wijhe, Dalfsen, Raalte, Ommen en Twenterand.

Volgens de provincie betreft het winning van steenkoolgas. Bij de aanvraag wordt volgens de provincie onvoldoende informatie gegeven over de effecten voor milieu en natuur.

Lees verder »


Deense windmolenfabrikant Vestas ontslaat duizenden medewerkers

Zaterdag 14 januari 2012

De Deense windmolenfabrikant Vestas schrapt 2335 banen, waarvan de helft in thuisland Denemarken. Het bedrijf moet 150 miljoen euro aan kosten bespaard hebben aan het einde van 2012. Een aantal fabrieken worden gesloten en arbeidsplaatsen bij de ondersteunende diensten worden geschrapt.

Lees verder »


SodM waarschuwt mijnbedrijven: voorkom vervuiling van grondwater bij boren naar schalie- en kolengas

Vrijdag 13 januari 2012

Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) heeft per brief alle partijen die zich bezighouden met onshore boringen gemaand om zo duidelijk mogelijk aan te geven hoe ze denken te voorkomen dat hun boorwerkzaamheden grondwater zullen verontreinigen. De maatschappelijke onrust over mogelijke grondwaterverontreiniging is voor de inspectiedienst aanleiding om het belang hiervan te onderstrepen.

Lees verder »


Oproep: Stop met vliegen op biokerosine

Vrijdag 13 januari 2012

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa beëindigde gisteren, 12 januari 2012, met een intercontinentale vlucht van Frankfurt naar Washington voorlopig haar testprogramma van vluchten op biokerosine.

Lees verder »


In nieuw bestemmingsplan Ecofactorij is geen plaats voor Fibroned

Woensdag 11 januari 2012

In het nieuwe ontwerpbestemmingsplan voor de Ecofactorij in Apeldoorn, dat op 28 december 2011 in de Staatscourant werd aangekondigd, is geen plaats meer voor Fibroned.

De gemeente heeft dat op ingediende bezwaren van een belanghebbende geantwoord.

Lees verder »


Openbaar Ministerie dreigt Breustedt Chemie stil te leggen

Dinsdag 10 januari 2012

Breustedt Chemie is opnieuw in de fout gegaan met de opslag van chemicaliën, aldus het Openbaar Ministerie. Justitie heeft er genoeg van dat het Apeldoornse bedrijf weer in de fout gaat. Daarom eiste het OM maandag een voorwaardelijke stillegging van een deel van het bedrijf.

Lees verder »


NAM ontdekt grootste gasveld sinds 1995

Dinsdag 10 januari 2012

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld ontdekt, het grootste op land sinds 1995. Het is gevonden in het noordoosten van Friesland. Er zit naar schatting ruim 4 miljard kubieke meter gas in. De NAM maakte dit op maandag 9 januari 2012 bekend.

Lees verder »


Groningen krijgt de Europese Energie Academie

Zaterdag 7 januari 2012

Groningen krijgt een uniek instituut voor onderwijs, onderzoek en innovatie rond het thema energie, de Energy Academy Europe (EAE).

De eerste activiteiten van de Academy zullen starten op 1 september 2012. In de komende jaren zullen, in samenwerking met bedrijven, nieuwe opleidingen en onderzoekprojecten worden ontwikkeld. In de komende 10 jaar zullen kennisinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid in totaal 100 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van het instituut. Minister Verhagen heeft hiervoor in het kader van de Green Deal reeds zes miljoen euro van het rijk toegezegd.

Lees verder »


Staphorst wil nog geen nieuwe windmolens

Vrijdag 6 januari 2012

Het lijkt een ideale plek voor windmolens, een open landschap tussen de snelweg, het spoor, de Lichtmis en Staphorst. De gemeente Staphorst vindt echter dat het nog niet haar beurt is om nieuwe molens te plaatsen.

Lees verder »


Deel Solland Solar verkocht aan Italiaans bedrijf

Donderdag 5 januari 2012

Solland Solar in Heerlen heeft een deel van het bedrijf verkocht aan de Italiaanse Pufin Group in Avellino. Het gaat om het gedeelte met 70 personeelsleden waar de oorspronkelijke zonnecellen gemaakt worden. Het andere bedrijfsdeel, met het nieuwere type Subweb-cellen en 100 werknemers, blijft bij het management dat Solland enkele maanden geleden van energiebedrijf Delta kocht via een management-buy-out.

Lees verder »


Het wil maar niet vlotten met Typhoon

Woensdag 4 januari 2012

Op dinsdag 23 november 2010 besteedde de redactie van Fibronot.nl in een artikel aandacht aan het bedrijf Korwind dat in Duitsland is gevestigd. Met veel tamtam in de media werd aangekondigd dat Korwind  een minderheidsbelang zou nemen in Typhoon Offshore.

Korwind is een Duitse rechtspersoon die enkele Koreaanse bedrijven als Samsung en Hyundai  vertegenwoordigt bij het krijgen van toegang tot de Europese windenergiemarkt.

Typhoon kreeg vorig jaar echter ruzie met Korwind en zelfs de rechter moest er aan te pas komen.

Geen beste zaak als je € 2,5 miljard zoekt voor de financiering van enkele windparken boven Schiermonnikoog. En al helemaal niet omdat Korwind voor de rechter verklaarde dat Typhoon hen had misleid en om die reden geen belang meer wilde nemen in Typhoon Offshore.

Lees verder »


Kostbare kennis van zonnefolie dreigt de grens over te gaan

Dinsdag 3 januari 2012

Een aantal prominenten, wetenschappers en ex-werknemers zet alles op alles om te voorkomen dat enkele kostbare Nederlandse patenten in buitenlandse handen vallen.

Het gaat om het intellectueel eigendom van zonnecelfabrikant Helianthos.

Lees verder »


Vergisting van droge biomassa kan in 2012 rekenen op fiscale stimulans

Dinsdag 3 januari 2012

Vanaf dit jaar is een investering in vergistingsinstallaties voor droge biomassa fiscaal aftrekbaar. Dat blijkt uit de energielijst 2012 die Agentschap NL afgelopen vrijdag heeft gepubliceerd. Op deze lijst staan alle investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie die in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Volgens die regeling mogen ondernemers 41,5% van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst.

Lees verder »


Noorden krijgt 2000 megawatt aan windmolens

Zondag 1 januari 2012

RWE/Essent, Nuon en KDE Energy van Koop Holding maken afspraken met grondeigenaren over aankoop gronden langs de waddenkust en in Oost-Groningen voor de bouw van honderden windmolens. Volgens het Dagblad van het Noorden wordt dit bevestigd door gedeputeerde staten van Groningen.

Lees verder »


Zondag 1 januari 2012

De vijf redactieleden van Fibronot.nl wensen alle lezers een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar